Αυταρχική η στάση του Υπουργείου Παιδείας. Απαράδεκτη η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας

Αυταρχική η στάση του Υπουργείου Παιδείας

Απαράδεκτη η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας

 

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την απαξιωτική αντιμετώπιση που κράτησε απέναντι στους εκπροσώπους των Δ.Σ. των  ΕΛΜΕ οι οποίοι συμμετείχαν στην  παράσταση διαμαρτυρίας που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και πραγματοποιήθηκε στις 18/7 στο υπουργείο.  Η παράσταση οργανώθηκε από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο για να απαιτηθεί η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των σχολείων (ΕΠΑΛ-ΓΕΛ), η δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων στα σχολεία μέχρι και τη λήξη των εγγραφών μαθητών τον Σεπτέμβρη και η πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών με την λήξη των εγγραφών των μαθητών τον Σεπτέμβρη και όχι μέσα στο καλοκαίρι με τα σχολεία κλειστά. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και παρέμβαση της αστυνομίας  δεν επετράπη στους εκπροσώπους των ΔΣ των ΕΛΜΕ να περάσουν την πόρτα του υπουργείου. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τρείς εκπροσώπους τους να συναντηθούν ξεχωριστά με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας  Μπαξεβανάκη!!!

Η αυταρχική αντιμετώπιση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας  προς στους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων  του κλάδου είναι αποτέλεσμα της βαθιάς  αντιεκπαιδευτικής  πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που  ακολουθεί με συνέπεια τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων,  συνεχίζοντας την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.  Ακόμη το υπουργείο επιδιώκει δια της πυγμής να διαμορφώσει ένα κλίμα τετελεσμένων άμεσης αποδοχής από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους  της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται στα ΕΠΑΛ, στα ΓΕΛ και τα Γυμνάσια.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε από τα σχολεία αποδεικνύουν ότι τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, που εκκρεμεί η λειτουργία τους αναμένοντας υπουργική απόφαση, είναι πάρα πολλά, πιθανόν να ξεπερνούν και τις δύο χιλιάδες.

Με βάση τη σημερινή εικόνα εκατοντάδες είναι οι πλασματικά πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί που  περισσεύουν. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας  για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων υπαγορεύεται απ’ την λογική της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλύψει την πολιτική της αδιοριστίας που ακολουθείται με συνέπεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όλα στην υπηρεσία της συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου και της ανάπτυξης της μη τυπικής εκπαίδευσης και της μαθητείας. Την ίδια ώρα το Υπουργείο δεν αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο που κλειδώνει τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων το κατακαλόκαιρο, ενώ εκκρεμούν ακόμη χιλιάδες εγγραφές και μετεγγραφές  μαθητών τον Σεπτέμβρη. Επίσης το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στο να πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά των σχολείων  μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι το τέλος Ιουλίου και με τα σχολεία κλειστά και τα λειτουργούντα  τμήματα των σχολείων σε εκκρεμότητα.

Χιλιάδες θα είναι οι μαθητές που όμηροι και ανασφαλείς θα αναρωτιούνται αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους, αν θα διωχθούν σε άλλα σχολεία, αν αναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα, ακόμη και αν υποχρεωθούν να σταματήσουν το σχολείο.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν αποδέχθηκε την πρόταση των μελών των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να αποχωρήσει η ΟΛΜΕ και να καταγγείλει τον αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου.  Δεν πτοήθηκε ούτε από τις διαιρετικές πρακτικές αντιμετώπισης του κλάδου από το υπουργείο και δέχθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Παιδείας  χωρίς τη συμμετοχή των μελών των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ. Παραβίασε ακόμη και τις δικές της αποφάσεις αφού με δική της απόφαση (απόφαση του Δ.Σ. ΟΛΜΕ στις 12/7/2018) στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ  για να αντιμετωπιστεί από κοινού η απαράδεκτη πρακτική του υπουργείου να προωθεί τις αντιεκπαιδευτικές του επιλογές μέσα στο καλοκαίρι. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και επιβεβαιώνει ότι ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να αντιμετωπίσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ηγεσίες των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν προτάσσουν τις διεκδικήσεις του κλάδου, αλλά χαρίζονται στη σημερινή κυβέρνηση επενδύοντας σε αυριανές κυβερνητικές πλειοψηφίες με τη συμμετοχή των κομμάτων τους.

Καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο να καταδικάσει την αυταρχική στάση του υπουργείου, να συνεχίσει να εναντιώνεται στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί, να ξεπεράσει τις ηγεσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού που συγκαλύπτουν την κυβέρνηση. Το λόγο έχουν πλέον οι αγώνες του κλάδου με επίκεντρο τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, τον συντονισμό των ΕΛΜΕ και πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ                            Αθήνα 19/7/2018

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*