Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα ΤΩΡΑ! Να ξεπεράσουμε το συμβιβασμό του κατεστημένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/          dimosio.paremvasis@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 3/1/2018

Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα ΤΩΡΑ

Να ξεπεράσουμε το συμβιβασμό του κατεστημένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που διευκολύνει την υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και την επιβολή των μέτρων της Γ αξιολόγησης

Για την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα ΤΩΡΑ  Να ξεπεράσουμε το συμβιβασμό του κατεστημένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που διευκολύνει την υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και την επιβολή των μέτρων της Γ αξιολόγησηςΣτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 3/1/2018, που προκαλέσαμε με κοινό αίτημα Παρεμβάσεις, ΜΕΤΑ και ΠΑΜΕ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (πρ. ΠΑΣΚΕ), ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), Δημοσιουπαλλική Ανατροπή (από ΟΤΑ) επέμειναν απροκάλυπτα στον ουσιαστικό παροπλισμό του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και τη διευκόλυνση του σχεδίου κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τα Μνημόνια ως μοναδική διέξοδο για τη χώρα. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση τα μέτρα της Γ αξιολόγησης και επίκειται η υπονόμευση ακόμα και του δικαιώματος της προκήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια (κλαδικά και επιχειρησιακά) σωματεία, δήλωσαν από κοινού ότι δεν υπάρχει λόγος για κλιμάκωση του αγώνα και προκήρυξη απεργίας. Επέμειναν ότι αρκεί μια 3ωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης των μέτρων!

 Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη μέχρι τώρα πορεία που έσπειρε απογοήτευση και δεν επιδίωξε να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της αποτροπής των μέτρων και συνολικά της Γ αξιολόγησης (την οποία, λίγο ως πολύ, θεωρούν αναγκαία), επέρριψαν την ευθύνη στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν κινητοποιούνται (“η απεργία δεν τραβάει”, “ο κόσμος δε θέλει να αγωνιστεί”, “δεν υπάρχει κλίμα και όροι για ανατροπή”!!!) και κατέληξαν στο ότι θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για 3ωρη στάση με συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης των μέτρων…

Η προκλητική αυτή στάση αποτυπώνει μια ευρύτερη συναίνεση των δυνάμεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν αναλάβει το ρόλο του “κοινωνικού εταίρου” στα πρότυπα της ΓΣΕΕ και επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις απέναντι σε αυτή την πολιτική αλλά και στα κόμματα τους, δηλαδή των παλιών, νέων και επόμενων διαχειριστών της.

Αυτή η στάση των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων φαίνεται να μορφοποιείται και γύρω από την συναίνεση τους στην συγκρότηση προεδρείου στην ΑΔΕΔΥ. Καθόλου τυχαία έχουν μιλήσει για ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης που θα αποτελεί την κοινή βάση των δυνάμεων που συγκροτούν το προεδρείο. Ακριβώς γι αυτό, τόσο στις τωρινές αποφάσεις όσο και συνολικότερα στα κείμενα της ΑΔΕΔΥ, όλο και περισσότερο αδυνατίζει η συνολική κριτική στην κυβέρνηση, εξαφανίζεται η αντιπαράθεση με την ΕΕ και το κεφάλαιο και η ευρύτερη αμφισβήτηση του χρέους, όλο και λιγότερο αποτυπώνονται οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Η στάση τους αποτυπώνεται και στον τρόπο που οργανώνουν τη συνδιάσκεψη για την αξιολόγηση, όπου φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την μαχητική στάση που συσπείρωσε τους εργαζόμενους και στρίμωξε την κυβέρνηση ακυρώνοντας στην πράξη την εφαρμογή ενός σοβαρό μνημονιακού μέτρου.

Στη συνεδρίαση στις 3/1 οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν ένα συνεκτικό αγωνιστικό σχέδιο, το οποίο κατέθεσαν, σε συνεννόηση με ταξικά εργατικά σχήματα, και σε 8 τουλάχιστον Εργατικά Κέντρα και θα συνεχίσουν να καταθέτουν σε πρωτοβάθμια σωματεία, με στόχο την κοινή δράση και συντονισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Περιλαμβάνει τους βασικούς άξονες αιτημάτων σε μια αντίπαλη κατεύθυνση που διεκδικεί την ακύρωση των μέτρων και των Μνημονίων αλλά και την ανατροπή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Με το 48ωρο αγωνιστικό βήμα, επιδιώκει τη συνάντηση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων για την ακύρωση των μέτρων, αλλά και για να τεθεί στο επίκεντρο του εργατικού κινήματος η ακύρωση των πλειστηριασμών και του ιδιώνυμου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση με το νέο νόμο Κοντονή. Επιδιώκει την εκδήλωση πανεργατικής απεργίας από τα κάτω (ανεξάρτητα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), ενώ καλεί σε δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου συντονισμού, με δίκτυα σωματείων και αγωνιστικών συλλογικοτήτων σε κάθε περιοχή, ώστε να δημιουργηθεί μια μονιμότερη βάση συσπείρωσης και δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων, που θα είναι ικανές να οργανώνουν τον αγώνα ανεξάρτητα από τον κυρίαρχο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επιμείναμε και στη συνεδρίαση της 3ης/1 ότι το αγωνιστικό σχέδιο δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στην προκήρυξη της απεργίας τη μέρα ψήφισης των μέτρων που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Αυτή η λογική στην ανάπτυξη του αγώνα δεν βοηθάει στη συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων με συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση να καθορίσει το πότε και με ποιους όρους θα εκδηλωθεί η απεργία. Χαρακτηριστικό ήταν το ότι το ΠΑΜΕ δεν απάντησε στο ερώτημα που βάλαμε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δρομολογήσει ως ημέρα ψήφισης το Σαββατοκύριακο, ακυρώνοντας το σχέδιο αυτό. Επίσης, αυτή η λογική θεωρεί τις εξελίξεις και την ψήφιση δεδομένη, δεν στοχεύει στην αποτροπή της και περιορίζεται στη διαμαρτυρία και τη δήλωση διαφωνίας τη μέρα ψήφισης, ενώ δεν δρομολογεί την οργάνωση του αγώνα για συνέχιση με στόχο την μη εφαρμογή και ακύρωση των μέτρων και συνολικά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ και κεφαλαίου.

Αυτή τη λογική υιοθέτησε σταθερά ο καθεστωτικός συνδικαλισμός, δυστυχώς με τη συναίνεση του ΠΑΜΕ και του ΜΕΤΑ (το ΜΕΤΑ, μάλιστα, τελικά ψήφιζε και τα απεργιακά πλαίσια), τόσο στην προηγούμενη φάση όσο και σε όλη την πορεία ενάντια στην Γ αξιολόγηση, όπως στη μεταχρονολόγηση της απεργίας από το Σεπτέμβριο μέχρι της 14 Δεκέμβρη, χωρίς συνέχεια και σχέδιο ανατροπής, χωρίς προσπάθεια συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων στη βάση των σωματείων, επιτρέποντας έτσι την κυριαρχία της απογοήτευσης στον κόσμο και την αδυναμία να δημιουργηθούν αντίπαλες τάσεις χειραφέτησης και ανατροπής.

Εμείς επιμένουμε ότι έστω και αυτή την ώρα πρέπει να συμβάλουν όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΕΤΑ στο συντονισμό και τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, στη βάση μαζικών διαδικασιών Γενικών Συνελεύσεων και πρωτοβουλιών συντονισμού, μακριά από διαχωριστικές και κομματικές περιχαρακώσεις και σε ανεξαρτησία από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να αναγεννηθεί η ελπίδα και η πίστη στη δυνατότητα του κινήματος να έχει αποτελέσματα και να οδηγήσει στη νίκη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο Δημόσιο

5/1/2018

Παραθέτουμε την αγωνιστική πρόταση που καταθέσαμε στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ μαζί με την πρόταση για σύσκεψη ομοσπονδιών και σωματείων στις 8 Γενάρη για μια μαζική ζωντανή τροφοδότηση προετοιμασία και εκκίνηση αυτού του σχεδίου.

Πρόταση αγώνα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πιστή στην τήρηση των μνημονίων, του δημοσιονομικού σφαγείου ΕΕ-ΔΝΤ και των επιταγών του ΣΕΒ, προωθεί την άμεση υλοποίηση των σκληρών μέτρων της 3ης αξιολόγησης και του αντισυνδικαλιστικού–αντιαπεργιακού νόμου. Για την επιβολή αυτής της πολιτικής εντείνει την πολιτική του «καρότου και του μαστίγιου». Από τη μια ξανατάζει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού πείνας και από την άλλη εντείνει την καταστολή με νέου τύπου ιδιώνυμα (σε βάρος όσων αγωνίζονται ενάντια στη ληστεία της λαϊκής κατοικίας), περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων (αντιαπεργιακός νόμος), επιστράτευση μπράβων και ΜΑΤ απέναντι σε απεργούς κλπ. Σερβίρει την ξαναζεσταμένη σούπα της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» όταν έχει υπογράψει καθεστώς επιτροπείας και ματωμένων πλεονασμάτων μέχρι το 2060!

Το εργατικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία, όλες οι ταξικές δυνάμεις, πρέπει ΤΩΡΑ να απαντήσουν αποφασιστικά!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ!

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση – Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση

  • Για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια, επαναφορά των ΣΣΕ. Να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση που δημιούργησε.
  • Για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους, απαγόρευση απολύσεων, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών – λαϊκών οικογενειών στα νύχια τραπεζιτών και του κράτους. Να καταργηθεί το ιδιώνυμο για τους αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Για να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Για να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, την ίδια ώρα που χαρίζονται προκλητικές παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Συνεχίζουμε αποφασιστικά ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο, σε Παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Παλεύουμε ενάντια στο προχώρημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να καταργηθεί το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, το καθεστώς των μνημονίων. Για διαγραφή του χρέους, ρήξη-έξοδο από ευρώ-ΕΕ.

Προτείνουμε:

1) 48ωρο αγωνιστικής δράσης και απεργίας στις 10 και 11 Γενάρη

2) Τετάρτη 10 Γενάρη – κάλεσμα για μαζικές συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία από όλους τους χώρους εργασίας, για μαζική εργατική απάντηση – ακύρωση των πλειστηριασμών και του νόμου ποινικοποίησης της λαϊκής δράσης ενάντιά τους. Παλλαϊκά απογευματινά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη.

3) Πέμπτη 11 Γενάρη γενική απεργία και απεργιακά συλλαλητήρια παντού

4) Συναγερμός με διαδικασίες βάσης, ΓΣ στα σωματεία, συνέλευση αγώνα σε κάθε πόλη – περιοχή με σωματεία και αγωνιστικές συλλογικότητες (πχ συλλογικότητες ενάντια στους πλειστηριασμούς)

5) Οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, ταξικών συνδικάτων ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!

Οι «ηγεσίες» σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχουν επιλέξει το στρατόπεδο της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των «θεσμών», περιφρονούν προκλητικά οποιοδήποτε σχέδιο αποτροπής και ανατροπής του αντεργατικού μεσαίωνα. Γι’ αυτό το μαχόμενο εργατικό κίνημα πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, χωρίς αναμονή.

Όμως η πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία «τη μέρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα», είναι μια λογική που δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ταξικό αντίπαλο, δεν συσπειρώνει δυνάμεις, δεν δίνει καμιά προοπτική αγώνα για τη συνέχεια.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνελεύσεις τους, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να υιοθετήσουν στην πράξη αυτό το αγωνιστικό σχέδιο και να συμβάλουν στην απεργιακή απάντηση, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΜΕΤΑ και κάθε τίμια, αγωνιστική, ταξική δύναμη να στηρίξουν αυτόν τον αναγκαίο απεργιακό σχεδιασμό μέσα από ένα μαχητικό, αγωνιστικό συντονισμό της εργατικής βάσης. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που δεν θα αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλο, με λογική κλιμάκωσης, που θα εμπνέει πλατιά τους εργαζόμενους.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

  • Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις στο δημόσιο,
  • Αγωνιστική Ταξική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Αθήνας,
  • Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Εργατικού Κέντρου Πάτρας,
  • Ταξική Ενότητα -Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων,
  • Αγωνιστική Παρέμβαση – Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας,
  • Ταξική Συσπείρωση Εργατικού Κέντρου Κοζάνης,
  • Καράμαλης Δημήτρης μεμονωμένος υποψήφιος – μέλος ΔΣ ΕΚ Λέσβου,
  • Εργατική Πάλη Οικοδόμων – Αγωνιστικό Μέτωπο Ενέργειας Εργατικού Κέντρου Αγρινίου,
  • Ταξική Εργατική Κίνηση στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας

Τετάρτη 3 Γενάρη 2018

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*