Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Η Πρότασή μας στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – «ΘΕΣΜΩΝ»

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Η Πρότασή μας στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – «ΘΕΣΜΩΝ»

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Έκλεισε  η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με την τρόικα και τον ΟΟΣΑ για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης για την εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν α) Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, β) Αξιολόγηση για όλους μέσα στο 2018, γ) Υποχρεωτικό εργασιακό 30ωρο για όλους, δ) Συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή στελεχών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα όσα δεν έχουν προλάβει να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και έχουν ήδη προγραμματιστεί απ’ τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο. Όλα αυτά που συμφωνήθηκαν έχουν εξαγγελθεί ή βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης.

Το υποχρεωτικό 30ωρο που συμφώνησε το Υπουργείο Παιδείας με την Τρόικα για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, είτε άμεσα με στόχο την μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε έμμεσα μέσω εκπαιδευτικών δράσεων όπως οι Δημιουργικές και οι Ερευνητικές εργασίες. Το γεγονός εξάλλου ότι δεν υπάρχουν στις σχολικές μονάδες συνθήκες και υποδομές (γραφεία για όλους, εξοπλισμός με Η/Υ)  για να αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος  για την επιπλέον εργασία που ο εκπαιδευτικός εκ των πραγμάτων πραγματοποιεί στο σπίτι του για την προετοιμασία του και την διόρθωση των εργασιών των μαθητών του, θα προκαλέσει ασφυξία…

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τη δραματική καθημερινότητα των σχολείων, το αποτέλεσμα των μνημονιακών περικοπών και των  αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων: μείωση δαπανών, κατάργηση δομών, έλλειψη διορισμών, περικοπές αναπληρωτών, εφαρμογή μαθητείας, κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων και των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων, αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα του γυμνασίου, στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας, στις ρυθμίσεις για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά. Ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός ρόλος των καθηγητών έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι μετακινήσεις καθηγητών (512 στη Δ/ση Δ. Θεσσαλονίκης) για συμπλήρωση ωραρίου έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση το «Νέο Λύκειο» που στοχεύει σε λιγότερη γνώση, λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερα σχολεία, με περισσότερες εξετάσεις και μεγαλύτερη πρόσδεση με το σύστημα πρόσβασης. Με αυτά συνδέεται η «αυτονομία της σχολικής μονάδας», η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, η υποβάθμιση των πτυχίων (πρόταση ΙΕΠ για νέες πιστοποιήσεις πτυχίων εκπαιδευτικών σχολών), οι συγχωνεύσεις σχολείων και η κατάργηση της οργανικότητας (ηλεκτρονικές εγγραφές, δημιουργία ομάδων σχολείων). Δεν πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για συνολικό σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το DNA της δημόσιας εκπαίδευσης, υποτάσσοντας στις αρχές της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, της υπερίσχυσης των δεξιοτήτων έναντι των γνωστικών αντικειμένων, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους συναδέλφους να μετατρέψουμε τις εκλογοαπαολογιστικές Γ.Σ. από τυπικές σε μια ουσιαστική διαδικασία. Να πάρουμε αποφάσεις ανυποχώρητου  και αποφασιστικού αγώνα για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Κηρύσσουμε πολύμορφο αγώνα διαρκείας που θα φτάσει μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως κάναμε το 1988, το 1997, το 2006 και είχαμε νίκες.

  • Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης αξιολόγησης! Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
  • Ωράριο: Καμία αύξηση. Επαναφορά του ωραρίου στο 2013.
  • Καμία συγχώνευση σχολείου. Κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων αύξησης του αριθμού μαθητών. 20 μαθητές στο τμήμα-15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια
  • Άμεσο «ξεπάγωμα» των ΜΚ. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στο ύψος των αναγκών και της αξιοπρέπειας.
  • Αύξηση των δαπανών στα σχολεία.
  • Όχι στο Νέο Λύκειο. Όχι στη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ -όχι στην μαθητεία.
  • Όχι στην αξιολόγηση ατομική, εσωτερική, εξωτερική κλπ.
  • Όχι στην «αυτονομία» του σχολείου και την «ελεύθερη» επιλογή σχολείου.
  • Όχι στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία. Όχι στην αντιαπεργιακή τροπολογία Αχτσιόγλου

Όλοι την Πέμπτη 14/12 στην Απεργία και τις συγκεντρώσεις! Οι ΕΛΜΕ με τα πρωτοβάθμια σωματεία στην Καμάρα, 10.30πμ.

Απαιτούμε η ΟΛΜΕ να καλέσει τώρα ΓΣ ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων. Προτείνουμε οι ΓΣ να αποφασίσουν 48ωρη απεργία αμέσως μετά τις γιορτές στις 11-12/1/2018, με συγκεντρώσεις την 1η μέρα σε όλες τις πόλεις και συγκέντρωση όλων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα τη 2η μέρα. Νέες Γ. Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων 15 έως 20/1/2108 για κλιμάκωση του αγώνα. Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, να προχωρήσουμε σε αγωνιστικό συντονισμό των ΕΛΜΕ.

Ταυτόχρονα καλούμε τις ΕΛΜΕ σε άμεση πρώτη απάντηση την Πέμπτη 21/12, με συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στις 1.00μ.μ., με τρίωρη στάση εργασίας. Παράλληλα αγωνιστική ετοιμότητα των ΕΛΜΕ για συγκέντρωση στις Διευθύνσεις τη μέρα ψήφισης αν τολμήσουν να φέρουν τα μέτρα μέσα στις γιορτές. Απευθύνουμε κάλεσμα στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ και το σύνολο του κόσμου της εκπαίδευσης για κοινές κινητοποιήσεις, συντονισμό και πρωτοβουλίες για την επιτυχία του αγώνα (κοινές αφίσες, ανακοινώσεις κλπ).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*