Παρεμβάσεις ΔΕ: Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί – Όχι στην ανεργία των αναπληρωτών – Όλοι στην απεργία 15/4

ΜΑΖΙΚΟΙ, ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρασκευή 15 Απρίλη, στις 11.30 πμ, όλες και όλοι στον αποκλεισμό του υπουργείου παιδείας

Το απαράδεκτο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός παιδείας, για τις προσλήψεις αναπληρωτών, είναι μια ομολογία μηδενικών μόνιμων διορισμών.

Ο υφυπουργός παιδείας επιβεβαιώνει την ένδεια κονδυλίων για ικανές προσλήψεις ακόμη και για αναπληρωτές, προετοιμάζοντας το κλίμα για σημαντική μείωση τους. Μαζί με τις προτάσεις για την ΤΕΕ και τις διατάξεις του νέου «μίνι» σχεδίου νόμου, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την άμεση χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μονίμων εκπαιδευτικών,  την εκ νέου αύξηση του ωραρίου, τις συγχωνεύσεις, τις αλλαγές των αναθέσεων, την κατάργηση των «ολιγομελών» τμημάτων, την κινητικότητα κλπ

Το νέα μέτρα ύψους 5,5 δις, με την απαίτηση ΕΕ – ΔΝΤ, για ασφαλιστικό, φορολογικό, ανοίγουν το δρόμο για το 4ο μνημόνιο και ξεσηκώνουν λαϊκή κατακραυγή.

Σε αυτό το πλαίσιο και στην αναζήτηση νέων περικοπών, με το «σύνταγμα» των μνημονίων, η κυβέρνηση ενταφιάζει το δικαίωμα για εργασία, σε πρώτη φάση, των αναπληρωτών  συναδέλφων μας, οδηγώντας τους στην απόλυση και την ανεργία. Λέει δηλαδή στους συναδέλφους που τόσα χρόνια αναπλήρωναν τον εαυτό τους καλύπτοντας μόνιμες ανάγκες και κενά του δημόσιου σχολείου, διατρέχοντας απ άκρη σε άκρη την Ελλάδα, συνήθως στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της, ότι δεν δικαιούνται όχι μόνο να προσδοκούν το μόνιμο διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την πρόσληψή τους την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα η ίδια πρόταση οικοδομεί το καθεστώς των «προσόντων και των διαγωνισμών», στο όνομα της δήθεν αξιοκρατίας, για να αλέθει στην πραγματικότητα κάθε χρόνο, από την αρχή και εκ νέου, ανθρώπινες ζωές και συνειδήσεις.

Η κυβέρνηση στριμωγμένη από την οργή για τις αντιεκπαιδευτικές, αντιλαϊκές πολιτικές της, εκτεθειμένη για τις επιλογές της, αναζητά εναγωνίως από την αρχή της χρονιάς τρόπο να μειώσει το πολιτικό τους κόστος. Ο υπουργός παιδείας επιδιώκει να εξασφαλίσει τη σιωπή των συναδέλφων αναπληρωτών κι όλων μας, την ανοχή της κοινωνίας για το έγκλημα. Τα άθλια παπαγαλάκια των ΜΜΕ, δεν τους αρκούν. Προσπαθεί να υφαρπάξει ένα άθλιο «ΝΑΙ» στα σχέδιά του, από τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους και από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Δεν είναι εύκολο όμως, γιατί δίπλα στην απογοήτευση και την αδυναμία, συνυπάρχουν η αξιοπρέπεια και το φως του αποφασιστικού αγώνα και της σύγκρουσης των εξεταστικών του 1998. Της απεργίας του 2013 και του αγώνα διαρκείας των διαθέσιμων, που οδήγησαν στις επιμέρους ρωγμές και κατακτήσεις, που έχουμε μέχρι σήμερα.

Σ αυτή την προσπάθεια βρίσκει θερμούς συμπαραστάτες την πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ. Φιέστες διαλόγου και δελτία τύπου «νουθέτησης» της ΟΛΜΕ στήθηκαν χθες σε αυτή την κατεύθυνση, από το υπουργείο παιδείας, με τραγική ευθύνη τους. Αφού αναγνώρισαν το πλαίσιο του υπουργείου παιδείας, ως βάση συζήτησης προσήλθαν σε διαπραγμάτευση εντός του. Αντί να αποχωρήσουν από τον δήθεν «εθνικό διάλογο», συμπράττουν ακόμη μια φορά στα παιχνίδια του υπουργείου, σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, αποδέχεται το πλαίσιο συζήτησης του υπουργείου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης. Είναι όμως αποκαλυπτικό, που τα ηνία αυτής της τακτικής σε αυτή την κρίσιμη φάση για τους συναδέλφους αναπληρωτές και την εκπαίδευση, αναλαμβάνει η ΔΑΚΕ. Ως εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, έχει βέβαια περισσότερα «ένσημα», για να είναι συνομιλητής του υπουργείου και να βγάζουν «κοινά» ανακοινωθέντα «αλληλοκατανόησης». Να συζητούν κυβερνητικές προτάσεις πίσω από την πλάτη των εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που απαίτησαν να δοθούν αυτές στον κλάδο.

Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να παίζουν με τις ζωές μας. Να αφήσουμε να αλεσθεί στον άθλιο μύλο των μνημονίων, της εργαλειοθήκης Διαμαντοπούλου–ΟΟΣΑ και των προσοντολογίων, το εργασιακό δικαίωμα των συναδέλφων αναπληρωτών, με παζάρια για το κόψιμο της προϋπηρεσίας και την εφαρμογή του ν. 3848.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, να οργανωθούν σε έναν ανυποχώρητο αγώνα για τα δικαιώματά τους. Αυτοί να ορίσουν τη ρότα της Ομοσπονδίας και να επιβάλλουν στην ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος της κρίσιμης κατάστασης, κόντρα στις επιδιώξεις υπουργείου και κυβέρνησης, ως οφείλει. Όχι στα παζάρια χειροτέρευσης της κατάστασής μας.

Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση, έκτρωμα του υπουργείου. Καμμιά αποδοχή της ως βάση συζήτησης. Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί τώρα με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθεί η ελαστική εργασία. Κονδύλια για διορισμούς και σχολεία. Κατάργηση του ν.3848 κι όχι της προυπηρεσίας. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Να υπερασπιστούμε εργασιακά δικαιώματα και δημόσιο σχολείο. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

12/04/2016

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*