Παρεμβάσεις ΠΕ και ΔΕ: Να αποσυρθεί η διάταξη της κυβέρνησης που οδηγεί τους αναπληρωτές στην ανεργία – Όλοι στην απεργία 15/4

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΠΕ & ΔΕ

11 4 2016

 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»!

Σε ολομέτωπη επίθεση στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαίδευση προχωρά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το υπουργείο παιδείας.

Η διάταξη-συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010 της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ  Άννας Διαμαντοπούλου, που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί επικαιροποίηση του αντιδραστικού του περιεχομένου στην εποχή του 3ου μνημονίου και επαναφορά των πολιτικών  Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη που έστειλαν χιλιάδες  αναπληρωτές στην ανεργία και επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς.

 Η διάταξη θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα και δεν αφορά τους μόνιμους διορισμούς αλλά τον τρόπο πρόσληψης των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Σε εύθετο χρόνο θα νομοθετηθεί νέος ενιαίος τρόπος πρόσληψης και διορισμών.

Από αυτό και μόνο το σημείο γίνεται ξεκάθαρο ότι η επικοινωνιακή καταιγίδα των 20.000 διορισμών σε βάθος τριετίας!!! ήταν ο καπνός που κάλυπτε τον πραγματικό στόχο του υπουργείου, που δεν ήταν άλλος από την αναδόμηση των πινάκων των αναπληρωτών και την πρόκληση νέου εμφυλίου με την εφαρμογή των «κριτηρίων» του 3848 (έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ) και την πρωτοκαθεδρία του ΑΣΕΠ.

Επιχειρείται για μια ακόμη φορά να εξαλειφτεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που προκύπτει από την μεγάλη προϋπηρεσία και να καταργηθεί η ιδιόμορφη «επετηρίδα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μηδενικών διορισμών. Γι αυτόν τον λόγο το υπουργείο καταργεί την προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών βάζοντας πλαφόν στους 60 μήνες.

Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει μόνιμους διορισμούς, αφού η έγκρισή τους εξαρτάται από τους θεσμούς και την αξιολόγηση και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την επόμενη χρονιά οι αναπληρωτές θα είναι και στις δύο βαθμίδες κάποιες χιλιάδες λιγότεροι (λόγω έλλειψης  πιστώσεων).

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη είναι αποκαλυπτικές :

«Τόσο ο κύριος υπουργός όσο κι εγώ έχουμε τονίσει την απόλυτη αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Εάν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία», «22.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος αλλά τα κενά είναι 3.763», «Πέρυσι για να πάρει το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και έτσι έμειναν 190 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια!!!!»

190 εκατομμύρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να μοιραστούν στα επόμενα 4 χρόνια !!!!!! Δηλαδή 47,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2020!!!!

Τη χρεοκοπία των ΕΣΠΑ και των μνημονιακών πολιτικών προσπαθεί να διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας «προσαρμόζοντας» τα κριτήρια για την πρόσληψη αναπληρωτών στις επιταγές της ΕΕ του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ , στο προσοντολόγιο και την εργαλειοθήκη του και στα όρια της  πενιχρής  χρηματοδότησης που επιβάλλουν τα μνημόνια και τα νέα μέτρα των 5,8 δισ .

Η αναδόμηση-ανατροπή των πινάκων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Η πρόταση του υπουργείου «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βολική δικαιολογία για την προσαρμογή και διαχείριση με όρους επιχείρησης της ελαστικής εργασίας, στη νέα, χωρίς εργασιακά  δικαιώματα, εποχή.

Η λύση θα ήταν απλά η κατάργηση του νόμου 3848 με πολιτική απόφαση. Αυτή δεν υπάρχει ακριβώς γιατί τα όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ βολεύουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και αποπροσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς: αντί να παλεύουν ενάντια  στην δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και τις περικοπές των χρημάτων, θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο ικανός να δουλέψει. Ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα της πλήρους συναίνεσης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στην εκπαίδευση, αφού η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιδραστικές τομές των προκατόχων της.

Αποθέωση του ανταγωνισμού και του ατομισμού, ανθρωποφαγία κάτω από τον ήλιο της φτώχειας. Το υπουργείο υπόσχεται το Σεπτέμβρη ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και κλειστά σχολεία για χιλιάδες μαθητές!

Οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές κάτω από τις φτερούγες των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, συνθλίβουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η επίθεση στους συναδέλφους αναπληρωτές είναι και επίθεση στους μόνιμους, είναι τελικά επίθεση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Παγκόσμια τάση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, ανεξάρτητα από τα μνημόνια, είναι να αντικαθίσταται η μόνιμη σταθερή εργασία από την ελαστική και προσωρινή. Η επέκτασή της θα σημάνει πολύ απλά και την ελαστικοποίηση της μόνιμης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σκέψη του υπουργείου για λειτουργία όλων των δημοτικών μέχρι τις 1:15, η πλήρης κατάργηση των ΕΑΕΠ και του ολοημέρου, η κατάργηση των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, η αλλαγή των αναθέσεων, η πρόσληψη ωφελούμενων στην εκπαίδευση, η αύξηση της διδακτικής ώρας και του ωραρίου, η ιδιωτικοποίηση δομών της εκπαίδευσης…..

Η «εξοικονόμηση» προσωπικού και κατ΄ επέκταση η μείωση των δαπανών ένα αποτέλεσμα θα έχουν: το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τη διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Λιγότεροι αναπληρωτές στα σχολεία και μηδενικοί διορισμοί πολύ απλά θα σημάνουν αύξηση του ωραρίου, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ ΠΥΣΔΕ, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, τεχνητές υπεραριθμίες και δημιουργία «πλεονάζοντος»  προσωπικού.

Η ανατροπή των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ, πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή και προτεραιότητα των Ομοσπονδιών, για να υπερασπίσουμε ως συνδικαλιστικό, εκπαιδευτικό κίνημα τα συμφέροντα και τις ανάγκες εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Όλη τους η λειτουργία και προσπάθεια οφείλει να αναμετρηθεί αποφασιστικά με αυτό το καθήκον. Μόνο στο έδαφος αυτής της πάλης το εκπαιδευτικό κίνημα θα γίνεται «επικίνδυνο» για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα μπορεί να αποσπά κατακτήσεις.

Κάθε νομικίστικου τύπου διεκδίκηση (στην οποία πρωτοστατεί ο παλιάς και νέας κοπής κυβερνητικός συνδικαλισμός), ουσιαστικά μετατρέπει ένα πολιτικό πρόβλημα σε νομικό και υποτάσσει το εκπαιδευτικό κίνημα στη «νομιμότητα» που επιβάλλουν τρόικα, κυβέρνηση και μνημόνια. Αφοπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και του επιβάλλει να κάνει «βελτιωτικές» προτάσεις πάνω στο πλαίσιο που ορίζουν οι αντιλαϊκές πολιτικές (μηδενικοί διορισμοί, δραστική μείωση προσλήψεων αναπληρωτών) που από τη φύση τους διασπούν και κατηγοριοποιούν τους ελαστικά εργαζόμενους. Τέτοιου είδους προτάσεις συμβάλλουν στην αντιδραστική αναδόμηση – ανατροπή των πινάκων, διασπώντας την ενιαία διεκδίκηση και την ενότητα για το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία.

Άμεσα οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία μια που η παρουσία τους νομιμοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης. Οι πλειοψηφίες στην ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ, ΕΡΑ, ΑΕΚΕ ) και ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ) έχουν ακέραια την ευθύνη για την συνέχιση του μνημονιακού προσχηματικού διαλόγου, που όπως όλοι διαπιστώνουν, οδηγεί σε παραπέρα περικοπές και ανεργία.

Ας διδαχτούμε από την εμπειρία του κινήματος. Η μαζική, ενωτική, αποφασιστική σύγκρουση των εκπαιδευτικών για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τη λογική της απαξίωσης του πτυχίου, ως μοναδικό εφόδιο διορισμού, έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998, ήταν ο συλλογικός αγώνας που άνοιξε το δρόμο για μετέπειτα υποχωρήσεις της κυβέρνησης και την υλοποίηση μόνιμων διορισμών των αναπληρωτών, που χρόνια υπηρετούσαν στις εσχατιές της χώρας.

Το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά πρέπει να διεκδικηθεί με όρους συλλογικής μαζικής πάλης, με αγώνα μέχρι το τέλος για όλους. Η ανυποχώρητη αγωνιστική διεκδίκηση και η συλλογική δράση είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να μην  επικρατήσουν ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διάσπαση.

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει για :

Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης κι όχι ό,τι περισσεύει από τον μνημονιακό Προκρούστη.

Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων

Όχι στα «προσοντολόγια» και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.

Κάλυψη τώρα όλων των κενών –κανείς αναπληρωτής άνεργος

Οι Παρεμβάσεις ΠΕ- ΔΕ:

  • Καλούν και στηρίζουν την πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο υπουργείο παιδείας
  • Στηρίζουν και καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στη Συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών την Τρίτη 12/4 στις 6μ.μ.
  • Στηρίζουν τη σύσκεψη-συνέλευση ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στην Αθήνα την Πέμπτη 14/4

Καμιά ανοχή στην κυβερνητική, αντιεκπαιδευτική πολιτική και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιάς και νέας κοπής. Μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι να συγκροτήσουμε το δικό μας ανεξάρτητο κέντρο αγώνα. Ενωμένοι μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ, τα σωματεία μας, σε συντονισμένη, αποφασιστική αναμέτρηση στους δρόμους, για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να βρεθούμε απέναντί τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*