Δελτίο ενημέρωσης της πρωτοβουλίας συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Θεσ/νίκης

Δελτίο ενημέρωσης της πρωτοβουλίας συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Θεσ/νίκης

22/11/2015

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/11/2015, στην ΕΔΟΘ, με μεγάλη συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, η συνέλευση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, λαϊκών συνελεύσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων της πόλης με θέμα: «κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων».

Κοινή διαπίστωση ήταν πως, κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο, με τα πρώτα προαπαιτούμενα, πέρασαν σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στην υγεία, στην ενέργεια. Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας. Με τα μέτρα, που φέρνουν μέσα στο 2015, επιδιώκουν ένα ολοκληρωτικό χτύπημα, ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Επιδιώκουν να κατεδαφίσουν ολοκληρωτικά την κοινωνική ασφάλιση. Μεθοδεύουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την απελευθέρωση των απολύσεων και νέα αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων.

Τονίστηκε πως για τον κόσμο της εργασίας αποτελεί μονόδρομος ο αποφασιστικός αγώνας ανατροπής της πολιτικής κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, όπως αυτή δρομολογείται μέσα από τα μνημόνια, καθώς και η ανάγκη για πρωτοβουλίες-κινητοποιήσεις όπως, συλλαλητήρια κάθε βδομάδα, παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, εκδηλώσεις, κλπ.

Αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα απ’ όλους για την ύπαρξη και λειτουργία σε σταθερή βάση του συντονισμού σωματείων με πιο οργανωμένο και δυναμικό τρόπο, ώστε να υπάρξουν άμεσα κοινοί αγώνες για να αντιμετωπισθεί η επίθεση που δεχόμαστε, στην κατεύθυνση να ανατρέψουμε παλιά και νέα μνημόνια.

Εκτιμήθηκε ως θετικό βήμα η πανεργατική απεργία με υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς χώρους καθώς και η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο και στην προσυγκέντρωση των σωματείων στην Καμάρα. Κοινή διαπίστωση ήταν πως παρά την κατάσταση απογοήτευσης, θυμού και φόβου του κόσμου, υπάρχει ένα κλίμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης των αγώνων και στη λογική όλοι για έναν κι ένας για όλους.

Συμφωνήθηκε πως έναν τέτοιον αγώνα δεν μπορεί και δεν θέλει να τον οργανώσει ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός, η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι κυρίαρχες δυνάμεις στις ομοσπονδίες και το Ε.Κ.Θ. Η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ που παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια ηττοπαθή, γραφειοκρατική λογική κι αντίληψη. Η στήριξη πριν αλλά και τώρα των μνημονιακών πολιτικών, η προδοτική τους στάση στο δημοψήφισμα για το ΟΧΙ, η αναμονή και η καλλιέργεια της ηττοπάθειας, η οργάνωση αποσπασματικών απεργιών χωρίς προοπτική συνέχειας, ο αποκλεισμός από τις συλλογικές διαδικασίες των ελαστικά εργαζόμενων, αποτελούσε και αποτελεί σταθερή πρακτική και αντίληψη για την ηγεσία του θεσμικού συνδικαλιστικού κινήματος. Απέδειξαν τα δύσκολα αυτά χρόνια πως δε θέλουν και δε μπορούν, να εκπροσωπήσουν τον κόσμο της εργασίας.

Το βήμα κοινού συντονισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων κι ανέργων έρχεται όλο και πιο επιβεβλημένο να δώσει ελπίδα και να ανασυγκροτήσει το λαϊκό κίνημα. Είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια σε κυβέρνηση και στην πολιτική της ΕΕ με το ξήλωμα του μνημονίου, στην απαίτηση για διαγραφή του χρέους.

Στο επόμενο διάστημα ο συντονισμός μαζικά και ενωτικά θα παρέμβει και θα οικοδομήσει συμμαχίες, αφού κανείς μόνος του δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την έκταση της επίθεσης που δέχεται κάθε εργασιακός χώρος π.χ. λιμάνια, εργοστάσια, υγεία, παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί, κλπ.

Ταυτόχρονα θα κινηθεί στην κατεύθυνση μαζικοποίησης των σωματείων, κοινής δράσης όλων των δυνάμεων του εργατικού κινήματος και κλιμάκωσης των αγώνων.

Ζητήματα αιχμής της περιόδου είναι: α) ιδιωτικοποιήσεις, β) ασφαλιστικό – υπεράσπιση δημόσιου χαρακτήρα ασφάλισης , γ) πλειστηριασμοί, δ) φοροεπιδρομή, ε) κυριακάτικη αργία.

Οι δράσεις-παρεμβάσεις της «Πρωτοβουλίας συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Θεσ/νίκης» που αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

  1. Συμμετοχή στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας την Τρίτη 24/11/2015, στις 6.30μμ στην πλ. Αγ. Σοφίας καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς να υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο.
  2. Δελτίου Τύπου και Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25/11/2015 στις 12 το μεσημέρι στην ΕΔΟΘ απευθύνοντας κάλεσμα σε κάθε συλλογικότητα και αγωνιστή.
  3. Συγκέντρωση την Παρασκευή 27/11/2015 , στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 6,30 και κάλεσμα σε ένα μαζικό συλλαλητήριο με προοπτική αγώνα νίκης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε.- κεφαλαίου, που η πορεία θα περάσει από Αγγελιοφόρο και θα καταλήξει στο λιμάνι (δημιουργία κειμένου –αφίσας).
  4. Στήριξη της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 2/12/2015 και κινητοποίηση για τα ζητήματα της υγείας, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε συνεννόηση με τους απεργούς.
  5. Συνέλευση συλλογικοτήτων, φορέων, επιτροπών, κινημάτων στις 4/12/2015 στις 6μμ στο ΕΚΘ με κύριο θέμα τους πλειστηριασμούς.
  6. Παρέμβαση στη δίκη στο πλευρό των αγωνιστών της ΕΛΒΟ από μέλη του ΕΚΘ.
  7. Αγωνιστική παρέμβαση για την αποτροπή των πλειστηριασμών της ΒΙΟΜΕ.
  8. Εκδήλωση για το ασφαλιστικό στις 11/12/2015.
  9. Συμμετοχή και στήριξη της απεργίας για την Κυριακάτικη αργία (13/12/2015).
  10. Για την υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων ορίστηκε μια μικρή ομάδα που θα οργανώσει και θα συντονίσει το συγκεκριμένο έργο.
  11. Η επόμενη συνέλευση σωματείων, φορέων, εργαζομένων, ανέργων που θα καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καλώντας εκ νέου σωματεία συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζομένους και ανέργους ορίστηκε στις 18/12/2015.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11/15 ΩΡΑ 12 το μεσημέρι στην ΕΔΟΘ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*