Ενημέρωση από το ΠΥΣΔΕ Γ΄ Αθήνας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012    ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2011

  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!
  • Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Mετά τον ταχύρρυθμο ενταφιασμό των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή νομοθετικού πλαισίου για την καθολική επικράτηση μισθών και μεροκαμάτων εξαθλίωσης στον ιδιωτικό τομέα [προ των πυλών βρίσκεται η θεσμοθέτηση “ειδικών οικονομικών ζωνών, όπως απαιτούν οι γερμανοί βιομήχανοι,  όπου θα επικρατεί κανονικό δουλεμπορικό καθεστώς], μετά την νέα δραστική μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα [1200 περίπου ευρώ μείωση στο μισθό μας, στο τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2011], τις σφαγιαστικές περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Yγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ κλιμακώνουν την αντεργατική τους επίθεση με νέα μέτρα λεηλασίας του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων [νέοι φόροι σε ακίνητα, έκτακτη φορολογία κλπ] και προκλητικών παροχών και διευκολύνσεων στην εργοδοσία. Προχωρούν, με ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις, σε ένα κραυγαλέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων υποδομών στο ξένο και εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο. Oι συνεχείς εκβιασμοί και οι συντριπτικές πιέσεις, που ασκούνται στις λαϊκές συνειδήσεις, εντείνονται και διευρύνονται  πριν μετά την εκταμίευση κάθε δανειακής δόσης του απεχθούς Mνημονίου. Προβεβλημένοι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα, με την απροσχημάτιστη και συντεταγμένη στήριξη και συμβολή των θεραπαινίδων τους -της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και έντυπης αστικής δημοσιογραφίας- επιστρατεύουν μια καταιγιστική κινδυνολογία περί «αναγκαιότητας» επιπρόσθετων μέτρων για να αποσπάσουν τη λαϊκή ανοχή στην ακραία  και βάρβαρη πολιτική τους. Συνδέουν κάθε επόμενη δόση με νέα  αντιλαϊκή έφοδο. Xρησιμοποιούν και επισείουν την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος για να ορθώσουν εκβιαστικά διλήμματα [πτώχευση ή συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων»] για να δημιουργήσουν το αναγκαίο τρομοκρατικό κλίμα, με στόχο τη συνέχιση της βίαιης αναδιανομής εισοδήματος υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πιστωτών της ιμπεριαλιστών, μέσω της αφαίμαξης και της συντριβής των εργαζομένων. Eντολοδόχοι των ιμπεριαλιστών – προστατών τους, οδηγούν το λαό και τη χώρα στη χρεοκοπία και την καταστροφή, βουλιάζουν το λαό στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία.

Πρόκειται για την πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική που έχει εκπονηθεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Eίναι η κοινή πολιτική της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας, της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και σύμπαντος του ελληνικού αστικού πολιτικού συστήματος, της EE και του ΔNT, για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, τη διάλυση κατακτήσεων ενός αιώνα και  τη δραματική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στη χώρα μας.

Oι βίαιες ανατροπές σε όλο το πλέγμα των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα. Tο ίδιο, άγριο, αντεργατικό κύμα συμπαρασύρει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Στο όνομα της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιταχύνονται και γενικεύονται οι αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές σε όλη την EE. H αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού και η ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών επιχειρείται να ταυτιστεί με τη λεηλασία των λαϊκών μαζών, των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με την ενίσχυση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, με την άγρια καταστολή του λαϊκού κινήματος. Αυτή η επίθεση δεν είναι προσωρινή, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για να μείνουν. Πρόκειται για  επίθεση βάθους και μόνο  αν ορθωθεί ένα μαχητικό πανεργατικό και παλλαϊκό μέτωπο ενάντιά της μπορεί να ανασχεθεί και να ανατραπεί.

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων σχολείων, η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και του δωρεάν βιβλίου, η απειλούμενη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών με την παράλληλη υποχρεωτική μετακίνηση εκτός  ΠΥΣΔΕ και την κατάργηση των μόνιμων διορισμών, η “εργασιακή εφεδρεία” δηλαδή η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, η μετατροπή μας σε “κρατικούς υπαλλήλους” δηλαδή η κατάργηση των οργανικών θέσεων και η αυθαίρετη μετακίνησή μας “όπου θεωρηθεί αναγκαίο”, η νέα  μείωση των συντάξεών μας, η μείωση του εφ’ απαξ και η διάλυση των επικουρικών μας ταμείων είναι πραγματικότητα.

Το Νέο μισθολόγιο, μέσω του οποίου θα επιβληθούν νέες εξοντωτικές περικοπές σε επιδόματα και τακτικές αποδοχές [νεοεισερχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι με βασικό μισθό 700 ευρώ και ασφάλιση στο ΙΚΑ] και ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος,  ο οποίος θα αυξάνει ακόμα περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης, θα μειώνει τις συντάξεις όλων των κατηγοριών συνταξιούχων και θα χειροτερεύει τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις των ασφαλισμένων είναι προ των πυλών. Επιχειρείται, δηλαδή,  βίαιη εξίσωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, μεγαλώνοντας και οριστικοποιώντας τις μειώσεις στους μισθούς. Με την αξιολόγηση, τον αυταρχισμό, τον αναγκαστικό ενστερνισμό των στόχων που θέτουν οι πολιτικές ηγεσίες για τον δημόσιο τομέα, τα ιεραρχικά μοντέλα και τις υπερεξουσίες των «χρυσοπληρωμένων» διευθυντικών στελεχών, θέλουν  να χειραγωγήσουν όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί αγωνιστικά τις ανάγκες και τα δικαιώματά του.

Οι διαφορετικοί-εξατομικευμένοι μισθοί θα είναι παγωμένοι προς τα κάτω, αφού βασικός τους στόχος είναι να περιορίσουν τις μισθολογικές δαπάνες. Ο στόχος αυτός  θα επιτευχθεί με τη σύνδεση μισθολογικής – βαθμολογικής προαγωγής, με αποτέλεσμα όσο λιγότεροι υπάλληλοι κατορθώνουν να ανεβαίνουν βαθμό τόσο μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις μισθών που πρέπει να καταβληθούν. Γι’ αυτό και καταργείται η αυτόματη μισθολογική ωρίμανση και αλλάζει ο τρόπος προαγωγής από το ένα μισθολογικό κλιμάκιο στο άλλο, που συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την βαθμολογική εξέλιξη, βάζοντας ταυτόχρονα  πλαφόν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπορούν να προάγονται από ένα βαθμολογικό κλιμάκιο στο επόμενο. Καθιερώνονται  6 βαθμολογικά κλιμάκια  και μόνο από το έκτο κλιμάκιο στο πέμπτο θα περνάει το 100% των εργαζομένων μετά τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου και της προβλεπόμενης αξιολογικής διαδικασίας μονιμοποίησης. Για τα υπόλοιπα  βαθμολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί κλιμακωτή ποσόστωση. Μόνο 90% των υπαλλήλων που πληρούν τα κριτήρια προαγωγής θα περνάει από τον πέμπτο στον τέταρτο βαθμό,  το ποσοστό μειώνεται σε 80% για τη μετάβαση από τον τέταρτο στον τρίτο βαθμό, 60% από τον τρίτο στον δεύτερο βαθμό και καταλήγει στο 20% των υπαλλήλων που θα παίρνουν το εισιτήριο για τον πρώτο  βαθμό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ’ ΑΘΗΝΑΣ

1. Σχετικά με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων  η πρότασή μου ως προς τη διαδικασία [η οποία απορρίφθηκε με 3-1, απουσίαζε ο Διευθυντής εκπαίδευσης] ήταν να γίνουν με την ακόλουθη σειρά: 1] ειδικές κατηγορίες [βαρειές ασθένειες], 2] λειτουργικά υπεράριθμοι – ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από συγχωνευμένα ή καταργημένα σχολεία, 3] όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, 4] οι αιτούντες εσωτερική απόσπαση, 5] οι αποσπασμένοι μέσω ΚΥΣΔΕ, 6] οι αναπληρωτές. Τελικά αποφασίστηκε να κριθούν από κοινού οι ανήκοντες στο 2 και 3, και στη συνέχεια οι ανήκοντες στο 4 και 5.

2. Όσον αφορά τους αποσπασθέντες χωρίς τη θέλησή τους στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πρότεινα να παραμείνουν όλοι στη δευτεροβάθμια μέχρι και την ολοκλήρωση της  δεύτερης φάσης των τοποθετήσεων [δεν έγινε δεκτό] και σε κάθε περίπτωση θα επιμείνω να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν τα νέα κενά, ακόμη και αν έχουν τοποθετηθεί σε Δημοτικό σχολείο, γιατί αυτό αποτελεί πάγιο εργασιακό τους δικαίωμα [εννοείται ότι θα ψηφίσω υπέρ όλων των σχετικών ενστάσεων].

3. Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής υποδιευθυντών,  όχι μόνο θα ψηφίσω αποκλειστικά και μόνον όσους προτείνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, αλλά θεωρώ και αυτονόητο ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση του ΠΥΣΔΕ θα αποτελεί “πραξικόπημα”, άλλη μια “αιτία πολέμου” για τις ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους.

4. Όσοι οι συνάδελφοι κληθούν να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο  σε δεύτερο σχολείο, θα τοποθετηθούν με τα μόριά τους και τις αιτήσεις προτίμησης, όσο πιο κοντά είναι δυνατόν στο σχολείο που υπηρετούν. Κάτι ανόητες [για να μην τις χαρακτηρίσω διαφορετικά] φήμες που κυκλοφορούν από  ορισμένους διευθυντές ότι “εγώ θέλω τον τάδε καθηγητή στο σχολείο μου”, όχι μόνο δεν ισχύουν, αλλά αποτελούν και στοιχείο για να καταγγελθεί αυτός από την ΕΛΜΕ. Σε κάθε περίπτωση οι Σύλλογοι Διδασκόντων, ασκώντας όλα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, πρέπει να ενημερώνουν τις ΕΛΜΕ και τους Αιρετούς για πιθανές παρατυπίες, αποκρύψεις κενών κλπ, είτε αυτές γίνονται από Διευθυντές, είτε επιβάλλονται από Προϊσταμένους.

5. Θ υποστηρίξω, τέλος , όλες τις αιτιολογημένες αιτήσεις για μείωση ωραρίου [υπάρχει τεράστιος αριθμός συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας], όλες τις αιτήσεις για συμπλήρωση ωραρίου με γραμματειακή υποστήριξη, την άτυπη -έστω- κάλυψη των κενών στις σχολικές βιβλιοθήκες και την -επίσης άτυπη- τοποθέτηση υποδιευθυντή σε σχολεία που -σύμφωνα με το νόμο- δεν δικαιούνται.

  • ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ – ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΓΩΝΑΣ!
  • ΠΕΠΜΤΗ 22/9, 1μμ, όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια [τρίωρη στάση εργασίας]
  • ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ των ΕΛΜΕ

————————————————-

 ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΦΑΤΟΥΡΟΥ, Αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΔΕ Γ’ Αθήνας, Φυσικός στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 6974438720, 2105125714, agelikifatourou@gmail.com, fatourou6974438720@gmail.com  

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*