Α’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: πρόσκληση σε σωματεία για δράση για το «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

(Επειδή δεν είχαμε κάποια πρόταση για ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της σύσκεψης, προτείνουμε να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/6/2015 στις 18:00 το απόγευμα στα γραφεία του σωματείου μας στο 1ο ΛΥΚΕΙΟ Ελευσίνας Πίνδου και Αθηνάς 22 στον 1ο όροφο.)

Τέσσερεις εργαζόμενοι νεκροί απ’ την έκρηξη στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο κατά τη διάρκεια εργασιών γενικής συντήρησης (shut down) του διυλιστηρίου . Η εργατική τάξη προσθέτει νέα θύματα στον μακρύ κατάλογο των δικών της θυσιών στον βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας.

Η χρονική συγκυρία του «ατυχήματος» δεν είναι τυχαία. Το «ατύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Είναι προκλητικό το γεγονός ότι, το πόρισμα των ΕΛΠΕ αποδίδει το ατύχημα σε «ανθρώπινο λάθος», όταν υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα σε δέκα μέρες, τρεις φορές υπήρξε διαρροή νάφθας και στις δύο από αυτές δεν υπήρξαν θύματα καθαρά και μόνο από τύχη

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά το συντομότερο δυνατό και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων απασχολούνται μέσω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες, Έλληνες και μετανάστες, που δουλεύουν για 30 – 40 μέρες, όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, την εμπειρία και την ειδίκευση.

Ακόμα χειρότερα, οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 3,8 ευρώ την ώρα, δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, σε 12ωρες, 14ωρες, ακόμα και 16ωρες βάρδιες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με ευκαιριακούς και φτηνούς εργαζόμενους δημιουργούν συνθήκες άμβλυνσης και καταστρατήγησης των μέτρων ασφαλείας, που αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες ενός ατυχήματος που έχει πλέον τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος. Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μειώθηκε από το 2007 έως το 2013 κατά 29%. Αντίθετα αυξάνεται το προσωπικό με άλλες μορφές εργασίας.

Επιπλέον όπου επικρατούν οι λογικές της συνεχούς μείωσης του κόστους παραγωγής, αυτές οι μειώσεις συνήθως συμπαρασύρουν τους κανόνες και τα μέσα ασφαλείας με άμεσο κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην περίπτωση όμως των ΕΛΠΕ το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους βλέποντας το μόνο απ’ την οπτική των συνθηκών εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και της εκμετάλλευσης, που οδηγούν στην καταλήστευσή τους και σε εργασία θανάτου.

Αφορά άμεσα την κοινωνία και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής γιατί ο συγκεκριμένος τύπος βιομηχανίας ανήκει στην κατηγορία ΣΕΒΕΖΟ, όπου τέτοιου τύπου καταστροφές μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσο κίνδυνο για την ζωή και την υγεία των κατοίκων όλης της περιοχής.

Απαιτείται λοιπόν η μέγιστη δυνατή συστράτευση απ’ τους εργαζόμενους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία για να απαιτήσουμε:

  • να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία. Άλλωστε εδώ εργοδότης είναι και το κράτος και η κυβέρνηση έχει άμεση ευθύνη για τις πολιτικές που εφαρμόζει ο όμιλος Λάτση που διαχειρίζεται τη βιομηχανία.
  • να καταργηθούν τα εργολαβικά συνεργεία μέσα στις επιχειρήσεις και να αντικατασταθούν από μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Καλούμε τα εργατικά σωματεία της Δυτικής Αττικής, καθώς και κοινωνικούς φορείς να εξετάσουμε από κοινού την δυνατότητα διοργάνωσης κινητοποιήσεων με τους παραπάνω στόχους.

Στις κινητοποιήσεις μπορεί συμπεριληφθούν α) συγκέντρωση εκδήλωση σε κλειστό χώρο, β) συγκέντρωση στη πύλη των ΕΛΠΕ, γ) άλλες μορφές που μπορεί να προταθούν απ’ τα σωματεία και τους φορείς.

Με το κάλεσμα αυτό προτείνουμε μια κατ’ αρχήν σύσκεψη των σωματείων και των φορέων σε χρόνο που θα αποφασιστεί από κοινού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*