Συντονισμός Σωματείων-Εργ. Κέντρο Πρέβεζας: Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα στα χέρια των αρπακτικών

Τετάρτη 2/7 Συγκέντρωση-παράσταση στις 9:30 π.μ έξω από τη ΔΕΗ στη παραλία

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ

 Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- Ελιάς & Τραπεζιτών, παρά την εκλογική της καταδίκη, συνεχίζει με αμείωτη ένταση το πογκρόμ μέτρων ενάντια σε κάθε λαϊκό και δημοκρατικό δικαίωμα.

Βιάστηκε να κλείσει τη Βουλή για να προχωρήσει απρόσκοπτα στο καταστροφικό της έργο. Το νομοσχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα στη διαχείριση και εκμετάλλευση αυτού του στρατηγικού για την κοινωνία και την οικονομία αγαθού από κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο καταναλωτής με το άνοιγμα εδώ και χρόνια της αγοράς ενέργειας δεν έχει ωφεληθεί . Από το 2001 εως το 2013 το ρεύμα αυξήθηκε 102%. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω χρηματιστηρίου(το 40% είναι ήδη ιδιωτικοποιημένο) και της προσπάθειας παράδοσης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της, με πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων της, με συνέπεια ιδιωτικά μονοπώλια να ελέγχουν πλήρως την ενέργεια.

Η παράδοση της ΔΕΗ στα αρπακτικά και στους «εθνικούς» επενδυτές, θα έχει ως συνέπεια νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Η πώληση των φραγμάτων των οποίων οι ταμιευτήρες περιέχουν νερό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους αγρότες που χρησιμοποιούν αυτό το δημόσιο αγαθό για την άρδευση των εκτάσεων.

Η πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί κορυφαίο ζήτημα. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα ξεσηκωμό, με στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου, το άνοιγμα του δρόμου για την συνολική ανατροπή των αντεργατικών μέτρων, ανατροπή συνολικά του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης τους.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μάχης για να αποτελεί η ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Για ενέργεια φτηνή για τον λαό, προσβάσιμη σε όλους. Για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα( ήδη 300.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα) . Για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας και της ασφάλειας στον εφοδιασμό της χώρας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

α) Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και εθνικοποίηση συνολικά του τομέα παραγωγής ενέργειας . ΔΕΗ ενιαία και δημόσια 100%. Έξω οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εργολάβοι που φέσωσαν τους καταναλωτές και την ΔΕΗ και φυσικά λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη, σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν με το νερό , στην παιδεία και την υγεία.

β) Η ΔΕΗ και συνολικά ο εθνικοποιημένος τομέας της ενέργειας πρέπει να λειτουργεί για τον λαό, όχι για τους ιδιώτες παραγωγούς, που ζουν από την εκμετάλλευση της ΔΕΗ, του υποτιθέμενου ανταγωνιστή τους. Μόνο την τετραετία 2010-2013 η ΔΕΗ προικοδότησε με 5 δις ευρώ (3.5% του ΑΕΠ) τους ιδιώτες παραγωγούς, την ίδια ώρα που αύξησε την τιμή του ρεύματος κατά 44%!!, για τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους καταναλωτές κλπ. Για αυτό απαιτείται εργατικός και λαϊκός έλεγχος, λειτουργία για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

γ) Πάλη ενάντια στην «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» που επιβάλλει η ΕΕ, και αποτελεί το πλαίσιο για επιβολή όλων αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ . Ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε στο τομέα της ενέργειας

δ) Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων ενάντια στην αποπληρωμή των τοκογλύφων –δανειστών.

Για να ανατραπεί αυτή η πολιτική απαιτείται ξεδίπλωμα μεγάλου απεργιακού κινήματος στην ΔΕΗ, αλλά και συνολικότερα ενός πανεργατικού-παλλαϊκού αγώνα, ενός αγωνιστικού-μετώπου ρήξης-ανατροπής των μαχόμενων δυνάμεων της εργασίας και του λαού, με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Να ενώσουμε τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ενέργειας και του νερού, με τους αγώνες ενάντια στις αξιολογήσεις-απολύσεις στο δημόσιο τομέα, την εμπορευματοποίηση της παιδείας- υγείας-δημόσιων χώρων, τις απολύσεις και την εφιαλτική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ένας αγώνας στα χέρια των εργαζομένων με κάλεσμα σε συμπαράσταση και συμμετοχή.

Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα Πρέβεζας.

Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*