Παρεμβάσεις ΔΕ: ανακοίνωση για την αυτοαξιολόγηση και τη νέα υπουργική εγκύκλιο

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε

 

Η πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και οι λοιπές χρυσοπληρωμένες αξιολογικές δυνάμεις με τη νέα «αναγκαστική» εγκύκλιο επιβεβαιώνουν τη μεγάλη πολιτική ήττα που υπέστησαν στον μέχρι τώρα πόλεμο που έχουν ανοίξει εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Η επιχείρηση να εμπεδωθεί με όρους συναίνεσης και συνεργασίας, «κουλτούρα αξιολόγησης» στις σχολικές μονάδες, που αποτελούσε και το βασικό στόχο της πολιτικής του υπουργείου μέχρι σήμερα, απέτυχε παταγωδώς.

Με τη νέα εγκύκλιο το υπουργείο παραδέχεται ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την αυτοαξιολόγηση μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων και επιχειρεί να τις παρακάμψει, παραβιάζοντας ακόμα και τo δικό του νόμο που ορίζει σαφώς ότι την απόφαση για τη συγκρότηση ομάδων τη λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Ταυτόχρονα πάει περίπατο ο ψευδοεπιστημονικός χαρακτήρας της αυτοξιολόγησης που θα στηριζόταν δήθεν στην εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση του υπουργείου.

 Για μια ακόμα φορά είναι φανερό ότι το υπουργείο κινείται μεθοδικά και με επιθετικότητα ξεθεμελιώνοντας ένα –ένα τα εργασιακά μας δικαιώματα. Δίνει βάρος στην αυτοξιολόγηση, γιατί θέλει να προωθήσει την αξιολόγηση συνολικά και να δημιουργήσει ένα εργαλείο απολύσεων, μισθολογικής καθήλωσης και επιβολής του αυταρχισμού στα σχολεία, ώστε να επιβληθεί ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρήσεων και των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων. Το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζει για την εκπαίδευση προδιαγράφουν και τα υλικά που παρουσίασε στα σεμινάρια της ντροπής, με τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης προς τους γονείς και τους περίφημους 15 δείκτες αξιολόγησης.

Πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι έχουμε φτάσει και σε μια κρίσιμη καμπή: αν δεν προχωρήσει και τώρα η αυτοξιολόγηση, η υπόθεση της προώθησης της αξιολόγησης πάει πίσω και η κυβέρνηση υφίσταται σοβαρή ήττα. Οι ίδιες οι κινήσεις του υπουργείου αποδεικνύουν ότι βρίσκεται υπό πίεση και ότι η δικιά μας αντίδραση και οι αγώνες μας  μπορούν να βάλουν φραγμό στα σχέδια του.  Η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη.

Δε χωράνε όμως υπεκφυγές: Η σύγκρουση είναι με τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όσο και αν εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο νομικών μέσων που υπάρχουν (η ατομική συμμετοχή, ούτε τώρα γίνεται υποχρεωτική για όλους τους συναδέλφους), σε μια τέτοια στιγμή, μόνο με ένα δυναμικό κίνημα ανυπακοής μέσα στα σχολεία μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο.  

 

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι σύλλογοι διδασκόντων να σπάσουν στην πράξη και αυτή την προσπάθεια εκφοβισμού, να αρνηθούν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας και σε κάθε περίπτωση να μη συμμετάσχει κανείς σε αυτές.

Συνάδελφοι, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ο κλάδος οφείλει να οργανώσει τις αντιστάσεις του και να συντονιστεί με την πρωτοβάθμια όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά μέχρι τώρα.  Σε κάθε ΕΛΜΕ να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να οργανωθεί η αντίσταση στην αξιολόγηση και τα επόμενα βήματά μας:

 

  • Να υπερασπιστούμε συλλογικά, εκπαιδευτικοί, διευθυντές τις αποφάσεις των συλλόγων  διδασκόντων και να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν. Οι διευθυντές να στηριχθούν στη συλλογική στάση των συλλόγων διδασκόντων και να μην ενδώσουν στις πιέσεις που ασκούνται ειδικά σ’ αυτούς.

 

  • Μαζί με τους συναδέλφους μας δασκάλους διοργανώνουμε κοινές δράσεις.

 

  • Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 28, 29 και 30 Μάρτη, όλοι στο υπουργείο παιδείας ακυρώνουμε τα σεμινάρια της ντροπής.

 

  • ·                    Δευτέρα 31/3  έως Πέμπτη 3/4,  Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σ’ όλες τις ΕΛΜΕ

 

Όλοι μαζί με αποφασιστικότητα μπορούμε να νικήσουμε!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*