Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας Ενημερωτικό 24ο: Να αντισταθούμε στις νέες διαιρέσεις του κλάδου: υποχρεωτικές μεταθέσεις, αναπληρωτές ΕΣΠΑ, χειμωνιάτικες αποσπάσεις μονίμων και άλλα περίεργα…

 Και ενώ το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας πλέον βρίσκεται, όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, σχεδόν στους κανονικούς ρυθμούς τοποθετήσεων και διαθέσεων, λόγω ασθενειών, κυήσεων ή επιστροφών, άλλα μεγάλα ζητήματα ανακύπτουν για την επόμενη περίοδο. Για τους διορισμούς μονίμων η κυβέρνηση αναζητά ένα μικρό άλλοθι (ελάχιστους και σε επιλεγμένες ειδικότητες) την στιγμή που έχουμε 5+1 είδη ελαστικών σχέσεων εργασίας: Ελάχιστους «Αναπληρωτές Πλήρους Ωραρίου» (ΑΠΩ),  ελάχιστους «Αναπληρωτές  Μειωμένου Ωραρίου» (ΑΜΩ), πολλούς και τριών ειδών «Αναπληρωτές ΕΣΠΑ» (ειδικά σχολεία, ειδική αγωγή, «αναμόρφωση»), ωρομίσθιους από πίνακες (4ωρίτες και 8ωρίτες), ωρομίσθιους χωρίς εκπαιδευτικά προσόντα (χωρίς απόφαση ΠΥΣΔΕ) και «απασχολούμενοι με μπλοκάκι» (άτυπη εκπ/ση)!

 

Παράλληλα το ΥΠΑΙΘ παραβίασε ασύστολα επί 4 μήνες τα Π.Δ. 50/96 και 100/97, όσον αφορά το χρόνο δημοσίευσης και εφαρμογής της εγκυκλίου των (εθελοντικών) μεταθέσεων και βελτιώσεων των οργανικών θέσεων χωρίς καμιά δημόσια εξήγηση, ως όφειλε. Δημοσίευσε τελικά, πάλι  Παρασκευή, το Π.Δ.28/28-2-2014 για υποχρεωτικές μεταθέσεις, ενώ το είχε ξαναστείλει στην Προεδρία της Δημοκρατίας από τις 10-12-2013… Να υπενθυμίσουμε ότι είχε παγώσει από τον Μάη του 2013 το 2ο σχέδιο υποχρεωτικών μεταθέσεων. Πάνω στο 2ο αυτό σχέδιο έκανε κάποιες μικρότερης σημασίας αλλαγές.

Το ΥΠΑΙΘ ξανακτυπά ξαφνικά! Εμείς;

Από τα μέσα Οκτώβρη έχει παγώσει το σχέδιο των «10 σημείων» για ένα είδος αναδιανομής των οργανικών θέσεων. Ο δε 2ος γύρος των υποχρεωτικών μετατάξεων από την β/θμια στην α/θμια εκπ/ση έγινε μέσω … ενστάσεων και χωρίς καν δημόσιους κανόνες.

Να προσθέσουμε επίσης ότι φέτος θα γνωρίζει η κάθε Περιφέρεια και το ΥΠΑΙΘ ανά ειδικότητα και ανά Νομό τον ακριβή αριθμό συνταξιούχων από τις 1 Ιουνίου, αφού οι σχετικές αιτήσεις θα γίνουν από 20-30 Απρίλη, ενώ 1 Ιουλίου θα υπάρχει αυτοδίκαιη συνταξιοδότηση.

Εξάλλου ουδείς γνωρίζει αν, πότε, πώς και που μπορεί να ζητήσει «από τα πάνω» καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων, ειδικά σε όσα «αυτοαξιολογηθούν» ότι έχουν προβλήματα…

Θα υποθέσουμε βάσιμα ότι σε περίοδο διακοπών μπορεί να ξανακτυπήσει το υπουργείο στο πλέγμα οργανικών θέσεων, διδ. ωραρίου, κενών και πλεονασμάτων.

*******

Ας δούμε όμως κάποια αναλυτικά και ενδεικτικά στοιχεία για τον Νομό Αχαΐας. Να σημειώσουμε ότι έχουμε ζητήσει ως αιρετοί σχετικό κατάλογο ανά ειδικότητα του μόνιμου προσωπικού στο νομό μας και ελπίζουμε να τα έχουμε σύντομα.

Ι) Αναπληρωτές ΕΣΠΑ και ωρομίσθιοι:

Φέτος είχαμε μόνο 2 κανονικούς αναπληρωτές ΠΕ03, ο οποίοι εργάζονται πλήρως ο ένας και μερικά ο άλλος στα σχολεία της Δάφνης Καλαβρύτων. Οι υπόλοιποι αναπληρωτές είναι ΟΛΟΙ ΕΣΠΑ. 13 εργάζονται ως ΤΕ16 (όργανα) στο Μουσικό σχολείο Πάτρας. Αξίζει να καταγγείλουμε ότι το Υπουργείο δεν  έχει κάνει μόνιμο διορισμό σ’ αυτές τις ειδικότητες ούτε πριν την έναρξη της κρίσης. Άνω των 40 εργάζονται στα ειδικά σχολεία μας (ΕΕΕΕΚ Πάτρας, ΤΕΕ Ειδ. Αγωγής, Λ. Τ. κωφών 18ου Γυμν. Πάτρας) και στα τμήματα ένταξης, ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.50, κλπ). Κενά λίγα συνεχίζουν να υπάρχουν. Η πληρωμή τους γίνεται με  καθυστερήσεις που δεν ξεπερνούν το 15νθήμερο.

Περίπου 20 αναπληρωτές (2 ΠΕ02, 2 ΠΕ04.01, 1 ΠΕ04.04, 4 ΠΕ15, κλπ) εργάζονται στην …«αναμόρφωση». Δυστυχώς τους συναδέλφους αυτούς για να πληρωθούν τους βάζουν προηγουμένως μέσω ερωτηματολογίων να «αξιολογήσουν» τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων τους!!!Πρόκειται μισθολογικά μεν για κανονικούς με αναπληρωτές, αλλά με ένα ιδιόμορφο καθεστώς για 1η φορά στη β/βάθμια εκπ/ση στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων. Να σημειώσουμε – και το καταγγέλλουμε – ότι έχει προκύψει γραφειοκρατική εμπλοκή για την πληρωμή τους από το ΥΠΑΙΘ!

Έχουν προσληφτεί και ολίγοι ωρομίσθιοι μέσω ΠΥΣΔΕ (μειοψηφούμε), ενώ πάρα πολλοί στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ – στις καταργημένες ειδικότητες – προσλαμβάνονται εκτός ΠΥΣΔΕ. Έχουν πληρωθεί μόνο 9ο και 10ο του 2013, ενώ αναμένεται να πληρωθούν σύντομα τους … 11ο και 12ο του 2013!

Σημείωση: Έγινε επιστροφή 4 μόνο συναδέλφων, παρά τη άρση της λειτουργικής υπεραριθμίας τους,  πήγαν χωρίς αίτησή τους από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕπέραν της όμορης ομάδας και κυρίως σε μακρινά σχολεία. Πρόκειται για 2 ΠΕ06 (από Δάφνη σε Αίγιο-Ακράτα, από Ακράτα σε Πάτρα), 1ΠΕ10 (από Καλάβρυτα σε Πάτρα) και 1 ΠΕ09 (από Πάτρα σε Κ. Αχαΐα).

ΙΙ) Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Ευδοκίμησαν εν μέσω του χειμώνα (Δεκέμβριος οι περισσότερες και μερικές Ιανουάριο) αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Με βάση τον Ν. 3848/2010 οι αποσπάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν αφού αναπληρώθηκαν οι θέσεις τους μετά από διορισμούς αναπληρωτών μέσω… ΕΣΠΑ. Κάποιες απ’ αυτές αναπληρώθηκαν από αποσπάσεις από άλλα ΠΥΣΔΕ. Τόσο το γεγονός αυτό, όσο και η χρονική περίοδος είναι πρωτόγνωρη ακόμα και στην μνημονιακή περίοδο.

Αποσπάστηκαν από το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας: 3 ΠΕ06, 2ΠΕ07, 4 ΠΕ08, 1ΠΕ11, 1 ΠΕ32. Αποσπάστηκαν προς το  ΠΥΣΔΕ Αχαΐας: 2 ΠΕ06, 1 ΠΕ08, 1ΠΕ11, 1 ΠΕ32, ενώ αναμένεται ακόμα 1 ΠΕ02 από Ζάκυνθο. Να σημειωθεί ότι μερικοί από τους συναδέλφους αυτούς πήραν ή … φλέρταραν με άδειες άνευ αποδοχών!

ΙΙΙ) Αποσπάσεις εντός της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Τελικά, τόσο κάτω από την πίεση της ΕΛΜΕ και των αιρετών, όσο και από την κοινή λογική δεν έγιναν υποχρεωτικές αποσπάσεις από Νομό σε Νομό. Τελικά όχι μόνο καλύφθηκαν, αλλά είχαμε και δυο διορισμούς μέσω ΕΣΠΑ στους ΠΕ02, ενώ αναμένεται να αποδεσμευτεί λόγω απόσπασης από Ζάκυνθο και άλλη ΠΕ02, την οποία φαίνεται ότι χρειαζόμαστε για να καλυφτούν νέες ανάγκες!!!! Η πράξη απέδειξε ότι η λογική του Υπουργείου είναι κυρίως δημοσιονομική, αφύσικα αντι-εκπαιδευτική και συχνά τρομοκρατική.

Εννοείται ότι το ίδιο συνέβη και σε όλες τις άλλες ειδικότητες, από και προς Αχαΐα!

ΙV) Αποσπάσεις στα ΙΕΚ εντός του Νομού

Συνάδελφοι με αίτησή τους ζήτησαν απόσπαση για τα ΙΕΚ Πάτρας και Αιγίου. Δεν έγιναν όλες αποδεκτές (μέσω Περιφερειακού Υποδιευθυντή). Καταγγέλλουμε και από εδώ την μη εθελοντική απόσπαση συναδέλφου ομαδοποιημένων ειδικοτήτων ΠΕ18 στο ΙΕΚ, ενώ ακόμη: 1) Δεν ήταν η τελευταία σε μόρια, 2) Δεν πλεόναζε πλήρως και 3) Δεν φαίνεται να είχε γνωμοδοτήσει το ΑΠΥΣΔΕ.

Να σημειώσουμε ότι, ενώ έχει πάρει απόσπαση τον Ιανουάριο του 2014 για τα ΓΑΚ συνάδελφος της ίδιας ειδικότητας από το ΥΠΑΙΠΘ (δυστυχώς…), δεν αποδεσμεύεται διότι η πλήρης κάλυψη του κενού της μπορεί να γίνει μόνο από την προηγούμενη συνάδελφο που ακόμα είναι αποσπασμένη στο… ΙΕΚ!!!  Τραγέλαφος!!!

V) Ενστάσεις προς το ΠΥΣΔΕ

Ικανοποιήθηκαν ομόφωνα λίγες ενστάσεις προς το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, κυρίως όσων επέστρεψαν από άδειες (ΠΕ02) ή άλλες υπηρεσίας εντός του 2014 και είχαν οργανικές θέσεις ή είχε τοποθετηθεί αναπληρωτής ΕΣΠΑ στη θέση προσωρινών (ΠΕ09). Δεν έγινε δεκτή ένσταση συναδέλφου ΠΕ11 από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ που αιτείτο, παρά το πλήρες ωράριό της σε 2 σχολεία να μην πάει σε 3ο, αφού υπήρχε άλλη δυνατότητα.

VΙ) Αναβολή τοποθέτησης ωρομισθίων & αναπληρωτών ΑΜΩ της Ενισχυτικής

Ούτε στο τελευταίο ΠΥΣΔΕ (πρ.8/27-2-2014) τοποθετήθηκαν οι προσληφθέντες αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου καθώς και ωρομίσθιοι  για την ενισχυτική διδασκαλία έχουν παρουσιαστεί στις αρμόδιες διευθύνσεις την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014. Χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει εντολή από το Υ.ΠΑΙ.Θ., δεν έχουν υπογράψει ακόμα σύμβαση εργασίας. Καταγγελίες αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας και των σχολείων του Νομού μας.

VIΙ)  Υποχρεωτικές μετατάξεις σε λογική συλλογικού ρουσφετιού

Ζήσαμε την 1η εφαρμογή των υποχρεωτικών μετατάξεων των 8 κοινών ειδικοτήτων από την β/βάθμια στην α/βάθμια εκπ/ση. Εμείς συμφωνούμε με την γενική αντίρρηση του κλάδου μας (διότι δεν νομιμοποιούμε την αύξηση του διδ. ωραρίου, την αύξηση του μ.ο. των μαθητών στα τμήματα, τις συγχωνεύσεις σχολείων και την υποχρεωτικότητα στις μετατάξεις). Τις τελευταίες μέρες όμως βιώνουμε ένα περίεργο 2ο γύρο μετατάξεων, όπου τα κενά του δόθηκαν στην δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβρη.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι στον 1ο γύρο δεν υπήρξαν από το ΥΠΕΘ σε ΠΕ05, ΠΕ11 και ΠΕ19-20 στην Αχαΐα, ενώ είχαν δοθεί δεκάδες από την α/βάθμια Αχαιας και την Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Δυτ./ Ελλάδας. Μερικά απ’ αυτά τα κενά δόθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη. Και ενώ πάρα πολλοί συνάδελφοι (με πρώτους της β/βάθμιας Αχαΐας) δεν έκαναν αίτηση όχι τόσο από αγάπη στη β/βάθμια, όσο λόγω των μηδενικών κενών, βλέπουν σήμερα να έρχονται στην Αχαΐα συνάδελφοι τους από μακρινά μέρη!

Εάν αυτό δεν αποτελεί, άνιση μεταχείριση, αδιαφάνεια, έλλειψη δικαιοσύνης και ιδιόμορφου και πρωτόγνωρου «συλλογικού ρουσφετιού», τότε τι είναι;

VΙIΙ) Απολύσεις λόγω ανικανότητας

Με αίτησής τους και σχετικά ευνοϊκούς όρους το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας ομόφωνα πρότεινε την απόλυση  τριών συναδέλφων που με αίτησή το ζήτησαν έχοντας συννημένη απόφαση β/βάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

IΧ) Νέοι Υποδιευθυντές – Διευθυντές – Αναπληρωτές Διεθυντές

Λόγω συνταξιοδοτήσεων μέσω ΠΥΣΔΕ τοποθετήθηκαν νέοι Δ/ντες στα  5ο Γυμν. Πάτρας, Γυμν. Σαραβαλίου και 10ο Γυμν. Πάτρας, (πρ. 63/18-12-2013).

Παράλληλα τοποθετήθηκαν νέοι Υπ/ντες στο ΓΕΛ Ρίου, 12ο Γυμν. Πάτρας, 16οΓυμν. Πάτρας  και 1ο ΓΕΛ Αιγίου (εδώ μειοψήφησαν οι αιρετοί, αφού εκκρεμεί ερώτημα συναδέλφου που έχει έννομο συμφέρον). Τοποθετήθηκε επίσης υποδιευθυντής στο 9ο ΓΕΛ Πάτρας (εκλογή μετά από παραίτηση, πρ. 1/10-1-2014) και στο ΕΕΕΕΚ Πάτρας (μοναδική υποψηφιότητα, πρ. 2/16-1-2014).

Τοποθετήθηκαν επίσημα και οι τελευταίοι αναπληρωτές διευθυντές στο 1ο Γυμν. Παραλίας και 5ο (εσπ.) ΕΠΑΛ Πάτρας, αφού μέσω ΑΠΥΣΔΕ έγινε η συνηθισμένη αυτοδίκαιη παραίτηση, λόγω μείωσης των τμημάτων (κάτω από 9).

X)  Πλήρωση θέσης υπ. Πολιτιστικών θεμάτων

Με ένα είδος αναφοράς προς τον Περ/κό Δ/ντή Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας υποψήφιος, που ήταν τρίτος στον τελικό πίνακα, για την εν λόγω θέση, έδωσε το ούτως ή άλλως νόμιμο δικαίωμα στον Περ/κό Δ/ντή να μην υπογράψει γρήγορα τον τελικό «αξιολογικό πίνακα» του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας. Αφορμή στάθηκε ένα λάθος στα μοριοδοτούμενα προσόντα – εκ παραδρομής – στη μοριοδότηση συναδέλφου που ήταν πρώτη κατά 0,1 μόριο μέσω της προφορικής συνέντευξης έναντι της δεύτερης.

Για το θέμα αυτό είχε γίνει αναλυτική ενημέρωση στην εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Κατά περίεργο τρόπο ήλθε έγγραφο από αρμόδιο πρόσωπο του Υπ. Παιδείας εκπρόθεσμα και μόνο προς το ΠΥΣΔΕ Αχ., που ευνοούσε την εν λόγω αναφορά, χωρίς αιτιολόγηση.

Τελικά ομόφωνα το ΠΥΣΔΕ Αχ., με σαφή και πλήρη αιτιολόγηση, απέρριψε το εν λόγω έγγραφο, αποδεικνύοντας ότι είναι επί πλέον και σε ουσιαστική αντίθεση με την Υπ. Απόφαση επιλογής υπεύθυνων. Αποδέχτηκε το εκ παραδρομής λάθος, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση (θεωρεί ότι έπρεπε να πάρει επί πλέον μόρια η πρώτη). Ο πίνακας έμεινε ο ίδιος και υπογράφηκε από τον Περ/κό Δ/ντή. Με καθυστέρηση περ. δυο μηνών τελικά ανέλαβε η νέα υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ένα συλλογικό όργανο μπορεί να μη δεχτεί εντολή έγγραφη όταν βρίσκεται σε αντίθεση με υπερκείμενη νομοθεσία!

ΧΙ) Ιδιωτικά Έργα, μεταπτυχιακά και διδακτορικά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίστηκαν οι εγκρίσεις αιτήσεων μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα για ιδιωτικά έργα (πλην μιας που είχε πρόβλημα λόγω εμπορίας), μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Να σημειώσουμε ότι γίνονται εγκρίσεις αφού υπάρχει βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο ότι περατώθηκαν οι σπουδές και πριν την ορκωμοσία. Μετά απ’ αυτή απλά προσκομίζεται και ο σχετικός τίτλος.

ΧΙΙ) Υπόθεση 2ης ειδικότητας και η νέα εγκύκλιος που την αφορά

Πρέπει να υπενθυμίσουμε παλαιότερη αντίδρασή μας στο ΠΥΣΔΕ Αχ. για αποφάσεις της πλειοψηφίας προς συναδέλφους με 2η ειδικότητα που λειτούργησε ως «τιμωρία». Με νέα εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ. 197335/Δ1/23-12-2013) από το ΥΠΑΙΘ ερμηνεύονται και ξεκαθαρίζονται πλέον τα εξής:

«…α) ορίζεται πλέον ρητά ότι η δεύτερη ειδικότητα δύναται να αποδίδεται και σε κλάδο/ειδικότητα διαφορετικής βαθμίδας εκπαίδευσης.

β) καταργούνται οι χρονικοί περιορισμοί αναφορικά με τις διαδικασίες απόδοσης της δεύτερης ειδικότητας.

γ) επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της δυνατότητας διδασκαλίας μαθημάτων της δεύτερης ειδικότητας, εκτός από το σχολείο όπου υπηρετούν οι εκπ/κοί, και σε σχολικές μονάδες της οικείας ομάδας σχολείων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας εκπαίδευσης…».

 Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας είναι:

1) Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812, e-mail:pmkas2004@yahoo.gr

2) Άγγελος Μπουμπούλης, αναπλ. μέλος, κιν. 6937152508, e-mail:agboubou@gmail.gr

 

Πάτρα, 04-03-2014

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*