Πανελ. Σύλλογος Εκπ/κών Κομμωτικής: πρόταση νέου τομέα στα ΕΠΑΛ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Βάσει του υπ’ αρ. πρωτ. 21310 /Δ4/14-2-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡ89-ΘΑΙ) εγγράφου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων ΠΕ & ΔΕ (τμήμα Β’) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με θέμα «Προσθήκες ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ για το έτος 2014-2015», καταθέτουμε στη συνέχεια τις σχετικές προτάσεις μας για ίδρυση στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ», για τους παρακάτω λόγους:

 Θεωρούμε απαραίτητη την λειτουργία Ομάδας Προσανατολισμού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , λαμβάνοντας υπόψη την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα να υπάρξει στα σχολεία για τους εξής λόγους:

  • Η ίδρυση της προτεινόμενης ομάδας θα καλύψει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση της ειδικότητας ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του τομέα Αισθητικής – Κομμωτικής.
  • Οι μαθητές που επέλεγαν την ειδικότητα της Κομμωτικής δεν ήταν απλά εγγεγραμμένοι αλλά παρακολουθούντες. Ήταν από την πρώτη σε ζήτηση ειδικότητα σύμφωνα με στατιστικά του Υπ. Παιδείας, ήταν στην πλειοψηφία τους κορίτσια και ήταν  το μεγαλύτερο σε ποσοστό του δυναμικού των μαθητών του σχολείου μας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ομάδες με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο σπουδών αναγκάζει τους μαθητές αυτούς να στραφούν σε  ειδικότητες άσχετες με τις επιλογές, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους.
  • Όλοι οι μαθητές ΠΡΕΠΕΙ να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στην «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και όχι να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
  • Η προτεινόμενη ομάδα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που σχετίζεται με τον καλλωπισμό αλλά και την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής και των άκρων, είναι πολύ δημοφιλής στους μαθητές και κυρίως στις μαθήτριες εφόσον την επιλέγουν συνειδητά για τον κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα των σπουδών της.
  • Η εμπειρία των 15 ετών έχει αποδείξει ότι οι μαθητές για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Κομμωτικής χρειάζεται να αναπτύξουν τόσο τις δεξιότητές τους μέσω πρακτικών – εργαστηριακών ασκήσεων, όσο και μέσω θεωριών (χημική ανάλυση προϊόντων, χημικές διεργασίες κ.λ.π.) μιας και η ειδικότητα ανήκει στα επαγγέλματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρέπει να προφυλάσσει την ατομική υγεία των πελατών από μετάδοση νοσημάτων, ασθένειες από χρήση χημικών προϊόντων κ.λ.π. Παράλληλα οι διδακτικές ενότητες της ειδικότητας, αλληλεπιδρούν και αλληλοσχετίζονται (διδακτική μέθοδος αλυσίδας).
  • Στα 15 χρόνια λειτουργίας της, η ειδικότητα της Κομμωτικής στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση παρουσίασε μια ευρεία ανταπόκριση και αποδοχή από πλήθος μαθητών που την στήριξαν και δικαίως την κατέταξαν στις ειδικότητες πρώτης ζήτησης. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, πρόκειται για μία ειδικότητα με «λαμπρό» παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον! Σωστούς και άξιους επαγγελματίες δημιουργούμε μέσω μίας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τους ολοκληρώνουμε ή μετεξελίσουμε μέσω της Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • Το επάγγελμα του κομμωτή  έχει μεγάλη ζήτηση και απορρόφηση στην αγορά εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η ειδικότητα μας, προωθεί τους μαθητές μας, ως έμπειρους επαγγελματίες στην αγορά εργασίας, συμβάλουν στην ελληνική οικονομία ως ενεργοί φορολογούμενοι πολίτες και στέκονται με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλους όσους κατέχουν ανώτερους τίτλους
  • Υπάρχουν τα εργαστήρια (Ε.Κ.) και ο εξοπλισμός της ειδικότητας ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προτεινομένη ομάδα. Πανελλαδικά υπάρχουν 82 Επαγγελματικές Σχολές. Συνεπώς το κόστος θα είναι μηδενικό, δεν θα αχρηστευθεί ο εξοπλισμός των ήδη υπαρχόντων εργαστηρίων με τις άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές και ο εκσυγχρονισμένος εξοπλισμός εκατομμυρίων, δεν θα καταστραφεί.
  • Η δημιουργία της ομάδας προσανατολισμού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στα ΕΠΑΛ δίνει την δυνατότητα στους μαθητές-τριες, να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ισότιμα όπως και οι μαθητές των άλλων ειδικοτήτων (κάτι που αδυνατεί να το κάνει η κατάρτιση). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας των μαθητών-τριών μας από την ειδικότητα Κομμωτικής, οι οποίοι μπορούσαν να φοιτήσουν στις σχολές των ΤΕΙ. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ  και ΤΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – ΔΙΑΤΟΛΟΓΙΑΣ.
  • Το επάγγελμα του κομμωτή δεν εκπροσωπείτε στο Νέο Λύκειο, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις επιλογές ιδιαίτερα των κοριτσιών. Είναι απαραίτητη η δημιουργία  ομάδας προσανατολισμού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των κοριτσιών, σε αντίθεση με τα αγόρια που έχουν πολλές επιλογές σε τομείς  (πχ μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, κτλ).
  • Η χρησιμότητα της προτεινόμενης ομάδας Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  είναι ολοφάνερη κι έχει εφαρμογή στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών-τριών, των οικογενειών τους, αλλά και όλης της κοινωνίας.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα προσανατολισμού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  αποτελεί σημαντικό τμήμα στη βασική τυπική τεχνική εκπαίδευση του Λυκείου στις αναπτυγμένες χώρες κι όχι μέρος της κατάρτισης.
  • Η αναγκαιότητα της ίδρυσης ομάδας προσανατολισμού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος αποδεικνύεται και με την δημιουργία πολλών ιδιωτικών ΙΕΚ με την κατάργηση της ειδικότητας κομμωτικής από τις ΕΠΑΣ, γεγονός που απορρέει από την  μεγάλη ζήτηση και προτίμηση των νέων που δεν τις βρίσκουν πλέον στα δημόσια σχολεία.
  • Η ειδικότητα της Κομμωτικής έχει 5 ενεργές άδειες άσκησης επαγγέλματος σύμφωνα με το Π.Δ. 133/2005 (ΦΕΚ 193 Α’/2005) – ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΟΥΡΕΑ – ΚΟΥΡΕΑ Α΄ – ΚΟΜΜΩΤΗ – ΚΟΜΜΩΤΗ Α΄ – ΤΕΧΝΙΤΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΝΥΧΙΩΝ – ΧΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΙΩΝ

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι ειδικότητες που προτείνουμε να δημιουργηθούν είναι:

–       Τεχνικός περιποίησης κόμης

–       Τεχνικός περιποίησης ακρών

            Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας στο σχεδιασμό της συνολικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, προασπίζοντας μ’αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

            Ας μην ξεχνάμε ότι «πυλώνας της εκπαίδευσης» είναι οι μαθητές – παιδιά του κάθε Έλληνα πολίτη που επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα.

 

 

 

 

Με εκτίμηση.

 

 

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ        ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣTINA

ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΑΜΙΑΣ                       ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΜΑΡΘΑ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*