Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση Ηρακλείου: Η δράση μας στην ΕΛΜΕ

Η Αριστερή Παρέμβαση Συσπείρωση ν. Ηρακλείου ιδρύθηκε πριν περίπου δύο χρόνια, μέσα στην άγρια εποχή των μνημονίων και της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε καθημερινά. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, παλέψαμε για την αναζωογόνηση του σωματείου μας, για μια νέα ανατρεπτική πορεία του Εκπαιδευτικού Κινήματος, θεμελιωμένη στην προσωπική συμμετοχή του καθενός από μας στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα: ενάντια στα σχέδια για αξιολόγηση- χειραγώγηση- πειθάρχηση, ενάντια στο νέο σχολείο της αγοράς, παλέψαμε για τη δημιουργία αγωνιστικού πνεύματος για τη ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με την αντιπροσώπευση μας στο συνέδριο της ΟΛΜΕ προτείναμε στο σωματείο τη συμμετοχή με πλήρη δικαιώματα αναπληρωτών και ωρομισθίων που δεν επαναπροσλήφθηκαν και συναδέλφων υπό διαθεσιμότητα – απόλυση, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το συνέδριο.

Στις  Γενικές Συνελεύσεις υποστηρίξαμε τον απεργιακό αγώνα διαρκείας, όπως προτάθηκε από τις «Παρεμβάσεις» και την ΟΛΜΕ το Μάη ενόψει των πανελλαδικών και, βέβαια, το Σεπτέμβρη, υποστηρίξαμε μέχρι τέλους τη συνέχιση της απεργίας, παρ’ όλο που άλλες δυνάμεις άρχισαν να μιλάνε για λήξη της απεργίας πριν καν τελειώσει το πρώτο πενθήμερο, λόγω υποτιθέμενης αδυναμίας του κλάδου για συνέχισή της. Η επιμονή μας στην απεργία διαρκείας, στηρίζεται στην πεποίθηση πως μόνο ο μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος αγώνας που θα στοχεύει στη ρήξη και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κυβερνήσεων που την υλοποιούν, μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους κλάδους εργαζομένων σε αγωνιστική συμπόρευση, μπορεί να υπερασπίσει το δημόσιο σχολείο, να αποκρούσει τις απολύσεις και να ανοίξει το δρόμο για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα προσφέρει ουσιαστική και ολόπλευρη γενική και τεχνική γνώση.

Στις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, με την ανακοίνωση της κατάργησης των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και τις διαθεσιμότητες, προτείναμε και στηρίξαμε τη συνέχιση της κατάληψης που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία συναδέλφων υπό διαθεσιμότητα και της ΕΛΜΕ, τη στιγμή που οι άλλες δυνάμεις βιαζόταν «να την κλείσουν» ήδη από τη δεύτερη μέρα, προτείνοντας «να συνεχίσουμε με άλλες μορφές πάλης». Στηρίξαμε στην πράξη την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύχθηκε από την επιτροπή αγώνα όλο το καλοκαίρι με όλες μας τις δυνάμεις: στις παρεμβάσεις σε πολιτιστικά δρώμενα, στις ενημερώσεις στα σχολεία, στις εκδηλώσεις στο κιόσκι της ΕΛΜΕ στο κέντρο της πόλης.

Προτείναμε και πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων που πρώτη φορά συστάθηκε στο Ηράκλειο από το Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή 9 σωματείων, έχοντας κάνει ήδη μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα και το νέο εργατικό κίνημα και μια πού επιτυχημένη συναυλία, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στους υπό διαθεσιμότητα συναδέλφους της ΕΛΜΕ, της ΕΡΑ, σχολικούς Φύλακες και Διοικητικούς του Παν/μίου Κρήτης. Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι προσπάθειες για το συντονισμό και την αγωνιστική συμπόρευση πρωτοβάθμιων σωματείων που είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, πολεμήθηκαν και σαμποταρίστηκαν από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ, ενώ δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε από τις δυνάμεις της υπόλοιπης αριστεράς. Κατά την γνώμη μας μόνο η συνένωση όλων των κλάδων σε ένα ενωτικό, ανεξάρτητο από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κέντρο αγώνα, μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στην πολιτική της Κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, βάζοντας στη γωνία τις πουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου, δεν είναι ένα απομονωμένο Γαλατικό χωριό. Ανήκουμε στο πανελλαδικό δίκτυο των «Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων», του δυναμικού και ανερχόμενου τμήματος του εργατοϋπαλληλικού κινήματος, πού με την ανυπόταχτη δράση του συνέβαλε καθοριστικά στο ξεδίπλωμα μεγάλων απεργιακών αγώνων για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Πολύ σημαντική εξέλιξη για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα αποτελεί ο διπλασιασμός των δυνάμεων των «Αγωνιστικών Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων» στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και η κατάκτηση 8 εδρών στο Γενικό Συμβούλιο (από 4 στο προηγούμενο) και 2 εδρών στην Εκτελεστική Επιτροπή (στο προηγούμενο δεν είχαν έδρα), με παράλληλο καταποντισμό των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ («Προοδευτική ενότητα καθηγητών») και ΔΑΚΕ να ποδηγετούν το κίνημα των εκπαιδευτικών

Η ΠΑΣΚ, που τώρα μεταμφιέστηκε σε «Προοδευτική Eνότητα Kαθηγητών», μαζί με τη ΔΑΚΕ εκπροσώπησαν επάξια τα συμφέροντα της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ στον κλάδο μας. Να τους στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας! Η «Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών» και η Δ.Α.Κ.Ε .να μην βγάλουν καμία έδρα στο νέο ΔΣ!! Η στάση τους σε κάθε κρίσιμη στιγμή ήταν διασπαστική και εχθρική στο κίνημα των εκπαιδευτικών. Δεν ξεχνάμε την στάση τους στην ΟΛΜΕ και στην ΕΛΜΕ όπου προσπάθησαν να σταματήσουν κάθε σοβαρή αγωνιστική δράση. Δεν ξεχνάμε την στάση τους στη ΔΟΕ όταν με νύχια και με δόντια εμπόδισαν την απεργιακή συμπόρευση των καθηγητών και των δασκάλων, ενώ ήταν σε εξέλιξη η απεργία μας με ποσοστά συμμετοχής 90%! Τόσα χρόνια εξωραΐζουν τις μνημονιακές πολιτικές και εκπροσωπούν τον «σώφρονα» συνδικαλισμό, υπνώνοντας τον κλάδο και καλλιεργώντας την αυταπάτη της εξαίρεσής μας από την κυβερνητικά μέτρα.

Οι συναγωνιστές της παραδοσιακής αριστεράς εγκλωβισμένοι στις αντιλήψεις μιας προηγούμενης ιστορικής περιόδου, δεν μπορούν να μπουν μπροστά στους αναγκαίους ανατρεπτικούς αγώνες σήμερα

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το νου τους στις εκλογές και στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα μας «σώσει» από το μνημόνιο, χωρίς κατάργηση της δανειακής σύμβασης, χωρίς να διαγραφεί το χρέος που μας ζητάνε συνεχώς να πληρώνουμε και υπό τη σκέπη και την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε μέρα απεργάζεται το ξερίζωμα και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων! Έτσι εξηγείται η διφορούμενη στάση της Εκπαιδευτικής Προοπτικής, η οποία πήρε μέρος  στην απεργία του Σεπτέμβρη κάτω από τη σκιά του ανασταλτικού ρόλου που έπαιξε στο αγωνιστικό σκίρτημα του περασμένου Μαΐου. Στη μεγάλη συνέλευση του περασμένου Μαΐου για απεργία υπό καθεστώς επιστράτευσης, η πρόταση για καταψήφιση της απεργίας στις εξετάσεις κατατέθηκε από τμήμα συναδέλφων που συμμετέχουν στην Εκπαιδευτική Προοπτική, οι οποίοι πρόκριναν την οργάνωση happenings (!) απέναντι στην αύξηση του ωραρίου, τις συνακόλουθες απολύσεις και το Νέο Λύκειο!! Η στάση της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ήταν ταλαντευόμενη και στη διάρκεια της απεργίας του Σεπτέμβρη, με ένα τμήμα της να προτείνει εκφυλιστικά, ήδη από την πρώτη βδομάδα, τη συνέχιση της απεργίας εναλλάξ ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, (πρώην ΕΣΑΚ ΔΕΕ) έχουν κάνει το «δε μπορούμε» δόγμα και σπέρνουν διαρκώς την ηττοπάθεια, ενώ παράλληλα πλειοδοτούν σε επαναστατική ρητορεία για ένα πολύ μακρινό μέλλον. Με τη στάση τους δεν δείχνουν την αναγκαία εμπιστοσύνη στις Λαϊκές δυνάμεις. Πιστεύουν ότι οι αγώνες σήμερα δεν μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τα εργατικά συμφέροντα, και ότι το μόνο χρήσιμο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ενταχθεί στο ΠΑΜΕ. Όμως σήμερα καταστρέφονται οι ζωές μας! Αν δείξουμε υποταγή στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, δεν θα έρθει κανένα επαναστατικό μέλλον, μόνο μαύρα χρόνια θα έχουμε μπροστά μας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ήταν εξαρχής αντίθετοι με την απεργία διαρκείας του Σεπτέμβρη επενδύοντας προκαταβολικά στην ήττα του κλάδου και προκρίνοντας απλώς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να αντιπαλέψουν τη σφοδρότατη κυβερνητική επίθεση.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) αντιτίθεται σε κάθε απεργιακό αγώνα που έχει προοπτική να γενικευτεί και να αποχτήσει ανατρεπτικά χαρακτηριστικά, φοβούμενοι εκτός των άλλων μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ!!!!! Με τον τρόπο αυτό όμως πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλλιεργεί με άλλο τρόπο την λογική της ανάθεσης σε κάποιους σωτήρες να λύσουν τα προβλήματα όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι οδηγεί τους εργαζόμενους στο ακόλουθο ολέθριο συμπέρασμα: αφού οι αγώνες δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα σήμερα για τα εργατικά συμφέροντα, το μόνο που απομένει είναι να περιμένουμε τις βουλευτικές εκλογές και να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η Αγωνιστική Παρέμβαση (Μ-Λ ΚΚΕ) εμμένει κυρίως σε αμυντικά αιτήματα και αρνείται να αναμετρηθεί με τις ανάγκες και τα ερωτήματα που, κατά τη γνώμη μας, αντιστοιχούν στο πολύμορφο κίνημα των εργαζομένων και της αγωνιζόμενης κοινωνίας όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί σήμερα, στον ορίζοντα μιας κοινωνίας χωρίς ευρώ, ΕΕ, χρέος και μνημόνια, όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε και θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς, η απόκρουση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των κυβερνήσεων που την προωθούν, θέτει αναγκαστικά και το ερώτημα της επόμενης μέρας: πώς θα χτίσουμε συλλογικά ένα παρόν και μέλλον, αν δε διαγράψουμε με παλλαϊκό ξεσηκωμό το χιλιοπληρωμένο τοκογλυφικό χρέος, αν δεν εθνικοποιήσουμε και θέσουμε κάτω από εργατικό έλεγχο τις τράπεζες που σιτίζονται με το δικό μας ιδρώτα και υπερφορολόγηση, αν δεν εθνικοποιήσουμε, ελέγξουμε και θέσουμε σε λειτουργία εμείς οι ίδιοι μεγάλες επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας; Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ως Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση για μια σύγχρονη μαχόμενη αριστερά της σύνθεσης των πολύμορφων απόψεων και όχι της περιχαράκωσης και της κομματικής καταγραφής. Για να αναγεννήσουμε τα σωματεία μας, πρέπει να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τα συμφέροντά μας, γεγονός που περνάει μέσα από το ζωντάνεμα των πρωτοβάθμιων σωματείων και τον ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και τους εργοδότες αγωνιστικό συντονισμό τους. 

ΟΥΤΕ ΦΙΜΩΜΕΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΘΕΑΤΕΣ! – ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*