Ενημέρωση για τη συνεδρίαση στις 7/11/2013 του ΑΠΥΣΔΕ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης

Του Γιώργου Δεμερδεσλή, αιρετού στο ΑΠΥΣΔΕ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ ήταν τα εξής:

1) ΑΠΟΝΟΜΗ 2ης ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το θέμα αυτό απασχόλησε το συμβούλιο σε 4 συνεδριάσεις και πάρθηκαν τελικά οι οριστικές αποφάσεις (δεν δόθηκαν μέχρι τώρα οι  διευκρινήσεις που έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο):

Α) ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΕΧΟΥΝ 2ο ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΕΙΝΑΙ Π.Ε. ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΠΤΥΧΙΟ ΕΝΑΙ Τ.Ε.:

Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα σε όλες τις περιπτώσεις να απονεμηθεί η 2η ειδικότητα. Για όσους οι αιτήσεις απορρίφθηκαν σε προηγούμενα συμβούλια θα γίνουν διορθωτικές πράξεις (στη προηγούμενη συνεδρίαση είχα ψηφίσει κατά για όσους δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και άλλαξα την τοποθέτησή μου).

Β) ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (3-2) να μην απονεμηθεί η 2η ειδικότητα.

Για το θέμα αυτό, που ήταν το κύριο θέμα τριβής στις προηγούμενες συνεδριάσεις η τοποθέτησή μου (την κατέθεσα και γραπτώς) ήταν από την αρχή η εξής:

Σύμφωνα με το νόμο Μανιτάκη ( Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 26188):

α) «…η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων δεν θίγει οποιοδήποτε εργασιακό τους δικαίωμα, καθόσον δεν μεταβάλλεται η υφιστάμενη νομική φύση της υπηρεσιακής τους σχέσης, αλλά ούτε και η σχέση ασφάλισης αυτών»
β) «Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.2 του άρθρου πρώτου του ιδίου ως άνω νόμου, προβλέπεται αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμού της διαθεσιμότητας υπαλλήλων λόγω κατάργησης των θέσεων που κατέχουν. Η διαθεσιμότητα υπηρετεί το θεσμό της κινητικότητας και αποβλέπει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού

Επικαλέστηκα λοιπόν (πέρα από τους λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης) ότι  όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα διατηρούν ΟΛΑ τα εργασιακά τους δικαιώματα, άρα και την απόκτηση 2ης ειδικότητας. Επιπρόσθετα επικαλέστηκα  και τις σχετικές αποφάσεις άλλων ΑΠΥΣΔΕ.

Τα 3 μέλη του συμβουλίου που καταψήφισαν, θεώρησαν  πως μετά την διαπιστωτική πράξη του ΥΠΑΙΘ δεν υφίσταται πλέον καμιά εργασιακή σχέση με το Υπουργείο Παιδείας όσων βρίσκονται στη διαθεσιμότητα, οπότε το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορεί να ασχοληθεί. Για τα άλλα δε ΑΠΥΣΔΕ, ανέφεραν πως υπήρξαν και περιπτώσεις συμβουλίων όπου δεν δόθηκαν.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα γίνονται αποδέκτες ανάλγητης συμπεριφοράς που απορρέει από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, με αποκορύφωμα τις νέες διαθεσιμότητες του Υπουργού σε όσους δικαιώνονται με δικαστικές αποφάσεις.

Δηλώνω την αμέριστη συμπαράσταση μου στους συναδέλφους που βιώνουν εδώ και 5 μήνες το δράμα της εργασιακής ανασφάλειας, ενώ παράλληλα χιλιάδες μαθητές στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας δεν κάνουν μαθήματα ειδικότητας (στους τομείς υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής – κομμωτικής). Υπενθυμίζω τις νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ ενάντια στις διαθεσιμότητες στις 14 και 15/11  (http://agonsysp.blogspot.gr/2013/11/14-1511.html), καθώς και τη μαζική αίτηση ακύρωσης για τη νέα διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας στις 30-10-13 (http://agonsysp.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3115.html).

2) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

 Στη Περιφέρεια (σύμφωνα με στοιχεία του survey) υπάρχουν 12 καθηγητές με μηδενικό ωράριο:

ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ (ΔΕ)

ΚΕΝΑ (ΔΕ – ΠΕ)

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΕ09

3

2 Έβρο, 1 Καβάλα 1 Δράμα ΔΕ
ΠΕ11

3

Έβρο 1 Δράμα ΠΕ
ΠΕ12.02

1

Ροδόπη 1 Καβάλα, 1 Ξάνθη, ΔΕ
ΠΕ13

1

Ροδόπη 1 Καβάλα, 1 Δράμα, ΔΕ
ΠΕ17.08

1

Έβρο 1 Καβάλα  ΔΕ
ΠΕ18.12

1

Ροδόπη 1 Έβρο ΔΕ
ΠΕ19

2

1 Έβρο, 1 Ροδόπη 3 Δράμα, 5 Έβρο, 7 Καβάλα, 12 Ξάνθη και 3 Ροδόπη:  ΟΛΑ ΠΕ

 

Έγιναν 2 αιτήσεις (1 ΠΕ12.02 και 1 ΠΕ13) οι οποίες ικανοποιήθηκαν. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σταθμίζοντας τις αποστάσεις και τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες, αποφασίστηκε η απόσπαση 1 ΠΕ09 από Καβάλα στη Δράμα και 1 ΠΕ19  εντός του Έβρου από ΔΕ σε ΠΕ.

3) ΘΕΣΕΙΣ ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.

Έγιναν 2 αιτήσεις, μια στην Καβάλα και δύο στη Δράμα. Ανακοινώθηκαν τα μόρια (αναλυτική ανακοίνωση: http://www.pdeamth.gr/images/file2013/6751a.pdf) και μετά τις τυχόν ενστάσεις θα ακολουθήσει συνέντευξη.

Εκτός Η.Δ.:

Σε ερωτήσεις μου για τα κενά σε επίπεδο περιφέρειας και το πώς θα καλυφθούν οι απαντήσεις ήταν: δραματική η κατάσταση σε ΕΠΑΛ και ΣΕΚ (ΕΠΑΣ), πολλά κενά στις ειδικότητες στην Α/θμια και κενά στη Δ/θμια που δημιουργήθηκαν με τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και τις άδειες που προκύπτουν.

Δεν δόθηκε καμιά απάντηση στο ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ, όπου δεν γίνονται μαθήματα ακόμη και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι άγνωστο αν γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών ενώ έχουν «παγώσει» και οι προσλήψεις ωρομισθίων λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η χρονιά αυτή είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων: 2.500 καθηγητές στη διαθεσιμότητα και ακρωτηριασμός της Τεχνικής Εκπαίδευσης, κανένας μόνιμος διορισμός, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αποσπάσεις, πίνακες με υπεράριθμους σε πανελλαδικό επίπεδο που αλλάζουν ανεξήγητα, χιλιάδες κενά σε όλα τα σχολεία της χώρας, προγράμματα και ωράρια αλλάζουν συνεχώς, διοικητικός αυταρχισμός και παραγκωνισμός των υπηρεσιακών συμβουλίων, νέα θεσμικά πλαίσια διαμορφώνονται έξω από την αρμοδιότητα των μέχρι τώρα θεσμοθετημένων οργάνων, συνεχής απορρύθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, περιφρόνηση ακόμη και των δικαστικών αποφάσεων από τη μεριά του υπουργείου.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία των σχολείων, γεγονός που πλήττει άμεσα κάθε παιδαγωγική διαδικασία!

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Πρέπει να βάλουμε τέλος στον φόβο! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συσπείρωσης στα σωματεία. Μόνο οργανωμένοι και ενωμένοι στις ΕΛΜΕ, μπορούμε να αποτρέψουμε την διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, δεν υπάρχει καμιά «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία. Μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν σε βέβαιη καταστροφή τη χώρα μας.

 

Δεμερδεσλής Γιώργος

Αιρετός ΑΠΥΣΔΕ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης

gdemeragon08@gmail.com

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*