Η Γ.Σ. των Προέδρων ΕΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα την επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις μαθητών

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα την επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις μαθητών με πρόσχημα τις καταλήψεις. Καταδικάζει τον εντεινόμενο αυταρχισμό ενάντια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο οποίος οξύνεται σε όλη τη χώρα.

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ με δημοκρατικό αίσθημα και παιδαγωγική ευθύνη απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας, στη νεολαία αλλά και την πολιτεία και καλεί:

  1. Να σταματήσει η βιομηχανία προσαγωγών και καταδίκης των μαθητών με αφορμή τις καταλήψεις. Για εμάς είναι προφανές ότι η όποια μορφή κινητοποίησης είναι το αποτέλεσμα και όχι η γενεσιουργός αιτία. Την αντίσταση των μαθητών γεννά η εγκατάλειψη του σχολείου, η υποχρηματοδότηση, το απολυτήριο χωρίς αντίκρισμα και το απωθητικό αναλυτικό πρόγραμμα, η ανεργία στους νέους που ξεπερνά του 60% και οι οικογένειες που βρίσκονται με τη θηλιά στο λαιμό. Να δούμε τις αιτίες των φαινομένων και να λύσουμε τα βασικά προβλήματα, αντί να προβαίνουμε σε «κυνήγι μαγισσών».
  2. Τα προβλήματα των σχολείων λύνονται ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με πειθώ και διάλογο. Στα σχολεία δεν έχει θέση ο παιδονόμος, η αστυνομία, ο εισαγγελίας και αυτόκλητοι «αγανακτισμένοι πολίτες». Η λεγόμενη «νεανική παραβατικότητα» δεν αντιμετωπίζεται με διώξεις, προσαγωγές και τρομοκράτηση, αλλά με διάλογο και δημοκρατία.
  3. Οι μαθητές έχουμε με απόφαση της πολιτείας το δικαίωμα του εκλέγειν –εκλέγεσθαι στις μαθητικές κοινότητες. Ακόμα και όταν η συλλογική τους έκφραση εμφανίζεται αφυδατωμένη και χωρίς νεανικό πνεύμα, δεν πρέπει να «καλύπτεται» το κενό με τις δυνάμεις καταστολής και τη ρομφαία των ποινικών ευθυνών.
  4. Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, ως δάσκαλοι και πολίτες στηλιτεύουμε την απαράδεκτη στάση διευθυντών και προϊσταμένων να στείλουν μαθητές / – τριες στα δικαστήρια. Η πράξη τους δεν έχει σχέση με την διαπαιδαγωγητική ευθύνη τους, αποτελεί «διαρκές έγκλημα» προς τη νέα γενιά.

Όσοι επιλέγουν τέτοιους δρόμους δεν έχουν θέση στα συνδικάτα και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών.

Η Γ.Σ. των ΕΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να συζητήσουν με τους μαθητές τους, να θωρακίσουν τα σχολεία, να δείξουν πνεύμα συνεννόησης ώστε στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, να ανοίξουμε νικηφόρους δρόμους.

 

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*