Παρεμβάσεις ΔΕ Θεσ/νίκης: Δρόμοι ολισθηροί και επικίνδυνοι! Πού το πάνε οι Διοικήσεις εκπαίδευσης;

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

 Δρόμοι ολισθηροί και επικίνδυνοι

Πού το πάνε οι Διοικήσεις εκπαίδευσης;

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, αλλά και οι ΕΛΜΕ έχουμε καταγγείλει τον περιφερειακό Διευθυντή και τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση όλων των αντιδραστικά σχεδίων του υπουργείου ενάντια στις αποφάσεις του κλάδου. Με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη στάση τους τα εξής: δεν αποδέχθηκαν τις θέσεις του κλάδου για τον τρόπο υπολογισμού των κενών με λιγότερα παιδιά στα τμήματα ώστε περισσότεροι συνάδελφοι να έχουν οργανικές θέσεις, υπέγραψαν τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας των συναδέλφων, συνέταξαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα πριν ακόμη ψηφιστεί το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, λειτούργησαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός την περίοδο της απεργίας με συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ, συνέταξαν υποχρεωτικούς πίνακες μετακινήσεων παραβιάζοντας την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, αυθαιρετούν και λειτουργούν με έλλειψη αντικειμενικότητας στις τοποθετήσεις (χωρίς κοινοποίηση των κενών σε όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων, παραπλανώντας τους συναδέλφους για εθελοντικές μετακινήσεις ώστε να δημιουργούν το ανάλογο κλίμα για τις υποχρεωτικές, τοποθετήσεις αναπληρωτών πριν τις τοποθετήσεις για συμπλήρωση ωραρίου των μονίμων, τοποθετήσεις αποσπασμένων χωρίς κοινοποίηση των μορίων κατάταξής τους, κ.α.). Οι διοικήσεις εκπαίδευσης έχουν εξελιχθεί πλέον στους τοπικούς εντολοδόχους προώθησης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, που αποδομούν το δημόσιο σχολείο, οδηγούν μαζικά τους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα-απόλυση, και προωθούν τα σχέδιά τους για την άρση της μονιμότητας και δε θα σταματήσουμε τις αποκαλύψεις και τις διαμαρτυρίες για τη στάση τους, επιμένοντας ότι αυτή η τακτική πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις παρατάξεις των ΕΛΜΕ και τους αιρετούς. Για αυτό θεωρούμε ότι η αναβολή των Γενικών Συνελεύσεων την προηγούμενη εβδομάδα στην Γ΄, και στη Δ΄ ΕΛΜΕ με θέματα που αφορούσαν και τη στάση των Διευθύνσεων και έγινε με την ευθύνη των παρατάξεων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών κινήσεων και του ΠΑΜΕ ότι δε συνέβαλε στην άμεση συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Εν κρυπτώ συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ
κεντρικής Μακεδονίας για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις

Στα πλαίσια των αποφάσεων του κλάδου που κινητοποιείται σε όλη τη χώρα με καταλήψεις, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις και μετά από δύο συναντήσεις των ΕΛΜΕ ( 27/9 και 29/9) που καλέστηκαν από την αιρετό του ΑΠΥΣΔΕ και τον ένα αιρετό του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και οργανώθηκαν από τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ (συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις ΕΛΜΕ, απουσίαζαν οι αιρετοί της ΔΑΚΕ στα ΠΥΣΔΕ και στο ΑΠΥΣΔΕ), καθορίσθηκε η στάση που θα κρατήσουμε σε τοπικό επίπεδο και η οποία καταγράφτηκε σε κοινή ανακοίνωση όλων των ΕΛΜΕ (κοινοποιήθηκε στα σχολεία στις 30/9 )

Τις αποφάσεις και τις θέσεις αυτές τις προβάλλαμε και υλοποιήσαμε με μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες όλων των ΕΛΜΕ στις διοικήσεις εκπαίδευσης, στο ΑΠΥΣΔΕ και στα ΠΥΣΔΕ ( 30/9 στο ΑΠΥΣΔΕ και στα ΠΥΣΔΕ, 2/10 στο ΑΠΥΣΔΕ, και 3/10 στο ΑΠΥΣΔΕ και στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης )

Την Τρίτη 8/10 οργανώσαμε νέα κινητοποίηση και σταματήσαμε τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ που είχε θέμα τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Από τα διορισμένα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ, ο κύριος Ταπανίδης, αναπληρωματικό μέλος ( αντικαθιστούσε τον κύριο Καρατάσιο ) αποχώρησε από το κτίριο δηλώνοντας ότι δε θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση, η κυρία Ψυχογιού και ο κύριος Ματζιάρης δήλωσαν ότι δε θα γίνει συνεδρίαση. Το ΑΠΥΣΔΕ μετά την αποχώρηση των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και των συναδέλφων, συνεδρίασε και προχώρησε στις πρώτες υποχρεωτικές μετακινήσεις. Ο παραπλανητικός τρόπος που λειτούργησαν τα διορισμένα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ, ο εμπαιγμός του κλάδου και η βαθύτατα αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους, δεν αποδεικνύει μόνο τις δυσκολίες που έχουν να υλοποιήσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, αλλά και μια αδίσταχτη στάση για να τα ολοκληρώσουν μέχρι τέλος.

Προειδοποιούμε ους κ. Καρατάσιο, Ματζιάρη, Ταπανίδη και Ζερβοπούλου ότι ο δρόμος που επιλέγουν είναι ολισθηρός και επικίνδυνος, υπονομεύει κατακτήσεις, δικαιώματα και καταστρέφει ζωές, τους καθιστά αντιπάλους ολόκληρου του κλάδου. Ενός κλάδου που έχει αποδείξει ότι έχει τη θέληση να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του. Οι προϊστάμενοι έρχονται και παρέρχονται. Οι ενέργειες μένουν και στιγματίζουν.

Σε όλες τις διαμαρτυρίες και τις παραστάσεις δε συμμετείχε ούτε ένα μέλος των Δ.Σ. που ανήκει στη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ, ούτε τα μέλη της ΔΑΚΕ που είναι αιρετοί γιατί ουσιαστικά έχουν συναινέσει στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και μέσα στα ΠΥΣΔΕ και στο ΑΠΥΣΔΕ, εάν δε πρωτοστατούν κιόλας στην υλοποίηση της.

Ο αιρετός των ΣΥΝΕΚ στο Ανατολικό ΠΥΣΔΕ με τις καταγγελίες και την αποχώρησή του από το ΠΥΣΔΕ και η αιρετός τους στο ΑΠΥΣΔΕ με την καταψήφιση των υποχρεωτικών μετακινήσεων και τον διαχωρισμό της από τις αποφάσεις του Δυτικού και του Ανατολικού ΠΥΣΔΕ, καθώς και με τις ενημερώσεις των ΕΛΜΕ που έκαναν για τις εξελίξεις, στάση που δε κράτησαν οι υπόλοιποι αιρετοί, συνέβαλαν στην εναντίωση και στην απάντηση του κλάδου στις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Νέοι καιροί, νέα ήθη…

Σε πρόσφατο έγγραφο, που προώθησε η Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης στα σχολεία πριν την απεργία, εγκαινίασε μια νέα πρακτική στις υπηρεσιακές μεταβολές. Της αναζήτησης σχολείου από όσους δεν έχουν ή δε συμπληρώνουν το ωράριο διδασκαλίας να το βρουν από μόνοι τους. Καταγγέλλουμε μια τέτοια πρακτική και τη θεωρούμε κατάντια για τις διοικήσεις, οι οποίες, αντί να απαξιώνουν τους συναδέλφους, είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις τοποθετήσεις με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, με την κοινοποίηση των κενών και των μορίων των ενδιαφερομένων σε όλες τις φάσεις των υπηρεσιακών μεταβολών και στις διαθέσεις για τη συμπλήρωση ωραρίου.

Επαναφέρουμε τα αιτήματα του κλάδου και των ΕΛΜΕ για χρονοδιάγραμμα τοποθετήσεων και ενστάσεων σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές, για να δίνονται στη δημοσιότητα τα κενά για κάθε φάση, η οποία να γίνεται ξεχωριστά, για τη συμπλήρωση ωραρίου να δίνονται στη δημοσιότητα τα κενά σε ώρες και τα ονόματα των συναδέλφων, μετά τις τοποθετήσεις από το ΠΥΣΔΕ να εξετάζονται οι ενστάσεις εάν υπάρχουν. Καλούμε τους συναδέλφους να έρχονται άμεσα σε επικοινωνία με τις ΕΛΜΕ για να διαμαρτυρηθούμε από κοινού για οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες και αδικίες.

Την Παρασκευή 11/10 με προφορική εντολή του Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κυριολεκτικά διατάχθηκαν να μετακινηθούν δώδεκα καθηγητές της ΕΠΑΣ Ευόσμου στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου για να διδάξουν στους μαθητές μέχρι να καλυφθούν τα κενά. Η προφορική εντολή υλοποιήθηκε από τους συναδέλφους των ΕΠΑΛ μόνο κάτω από την απειλή περί υποχρεωτικότητας της εντολής της διοίκησης, όπως τους μεταβιβάστηκε μέσω του Διευθυντή της ΕΠΑΣ. Οι τοποθετήσεις αυτές είναι παράτυπες γιατί με προφορικές εντολές δε μετακινείται κανένας εκπαιδευτικός και κανένας Διευθυντής Εκπαίδευσης δε δικαιούται να διοικεί το εκπαιδευτικό προσωπικό διατυπώνοντας απειλές. Μάλιστα την ίδια ημέρα ήρθε συγκεκριμένο έγγραφο στη Διεύθυνση που συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο τοποθέτησης των συναδέλφων των ΕΠΑΣ στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ μετά την κατάργησή τους. Προφορικές εντολές και απειλές. Νέοι καιροί, νέα ήθη;

Απαντάμε

  • με μαζική συμμετοχή μέσα από τα σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ

  • με ενεργοποίηση των συναδέλφων, των συλλόγων και του κλάδου

  • με τον αγωνιστικό συντονισμό των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας

  • Μαζικά όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που γίνονται αυτές τις ημέρες, να επαναφέρουμε τον ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα

  • Να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού

  • Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές με μόρια και αντικειμενικότητα, με διαφάνεια και δημόσια

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*