Παρεμβάσεις ΔΕ: απεργιακός ξεσηκωμός η απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην εκπαίδευση

ΑΠΟΦΑΣΗ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΛΜΕ: ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  • ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ 73!
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΑΤΑΞΗ – ΑΠΟΛΥΣΗ! ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ – ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ! ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», το υπουργείο παιδείας έστειλε νέα ωρολόγια προγράμματα, για «άσκηση» στους διευθυντές εκπαίδευσης, πριν καν τα νομοσχέδια για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση δοθούν στη δημοσιότητα. Η «άσκηση» είναι να υπολογίσουν, το υποτιθέμενο-πλεονάζον προσωπικό, που θα διαμορφώσει τις «δεξαμενές» των μετατάξεων και των νέων διαθεσιμοτήτων του Σεπτέμβρη. Ενδεικτικά στα εν λόγω ωρολόγια προγράμματα: καταργείται το μάθημα της τεχνολογίας στα Γυμνάσια, η μουσική και τα καλλιτεχνικά μαθήματα «επιτρέπονται» μόνο στην Α Γυμνασίου, το μάθημα πληροφορικής καταργείται ως επιλογή στη Β Γενικού Λυκείου αλλά και ο τομέας της πληροφορικής καταργείται στο νέο τεχνικό Λύκειο, οι ώρες της διδασκαλίας αγγλικών μειώνονται στο γενικό Λύκειο.

Η χουντικής έμπνευσης λογική της υλοποίησης της πολιτικής των κυβερνώντων πριν καν αποφασιστεί στη Βουλή, συμπληρώνεται με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κοινωνικού αυτοματισμού. Την ίδια στιγμή, αυτή συμπληρώνεται με την υπουργική απόφαση για τα κριτήρια μοριοδότησης περί κινητικότητας, βλέπε αξιολόγηση, όπου γίνεται καθαρή η στόχευσή τους για οριστική κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, καθώς και για απόλυση τελικά και εργαζόμενων με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, στο όνομα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αξιολόγηση – διαθεσιμότητες – μετατάξεις – υποχρεωτικές μεταθέσεις – κινητικότητα – πειθαρχικά, θα είναι τα βασικά εργαλεία για απολύσεις αλλά και για τη διαρκή χειραγώγηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, με στόχο την υποταγή τους στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα νομοσχέδια για την εκπαίδευση, προδιαγράφουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Βασικές δεξιότητες και κατάρτιση αντί γνώσης, για την πλειοψηφία των μαθητών που θα φτάνουν μέχρι την 9χρονη βασική εκπαίδευση. Γενικό Λύκειο για λίγους, μέσα από πολλαπλούς ταξικούς – εξεταστικούς φραγμούς. Μείωση του αριθμού των μαθητών που θα έχουν τελικά πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τεχνικό Λύκειο με καθολική εφαρμογή της μαθητείας, και «απλήρωτης» εργασίας, με «εκπαίδευση» προσαρμοζόμενη στις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου. Μεταγυμνασιακά, κατ΄ όνομα, δημόσια ΙΕΚ για να σπρώχνεται μεγάλος αριθμός μαθητών στη σκλαβιά της «ελεύθερης» αγοράς, αμέσως μετά την 9χρονη, υποχρεωτική εκπαίδευση. Από την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση, περνάμε σε μια εκπαίδευση όπου κατακρεουργείται κάθε μορφωτικό δικαίωμα, ιδίως των πιο φτωχών παιδιών, πλήρως υποταγμένη στις απαιτήσεις των εργοδοτών και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα (υγεία, Δήμοι, υπουργεία κλπ) ανακοινώνονται διαθεσιμότητες – μετατάξεις και απολύσεις, ενώ σημαντικά κομμάτια του, που μπορούν να παράγουν κέρδος, εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα (υγεία, καθαριότητα κλπ). Εκεί όπου οι εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από άθλιες συνθήκες απλήρωτης δουλειάς, φόβου και πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας . Η ανεργία καλπάζει και το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας αδυνατεί να δει οποιοδήποτε εργασιακό μέλλον. Η συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και για νέα μνημόνια, φουντώνει. Μόνο το 2011, πλήρωσαν φόρους 7,9 δις, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με «συγκίνηση» ότι οι εφοπλιστές θα συνεισφέρουν με 140 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Όλος ο δημόσιος πλούτος βγαίνει στο σφυρί. Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι καθημερινή πρακτική, ενώ ο στόχος των 150.000 απολύσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, πιθανά χρειάζονται αναθεώρηση…

Χρειάζεται επειγόντως ανατροπή αυτής της πολιτικής! Όλοι στους δρόμους! Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, να αναλάβει τις ευθύνες του για την οργάνωση των αντιστάσεων τώρα, για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνέδριου, για απεργία διαρκείας το Σεπτέμβρη. Με την ενεργοποίηση του διαρκούς Συνέδριου, τη συγκρότηση απεργιακής επιτροπής και απεργιακού ταμείου. Με προπαγανδιστικό υλικό. Με την ενημέρωση – συσπείρωση μαθητών, γονιών, φοιτητών. Με τη δημιουργία του ευρύτερου δυνατού μετώπου εκπαιδευτικών, εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πρωτοβάθμιων σωματείων κι επιτροπών αγώνα, νεολαίας και ανέργων. Με την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της 6 Σεπτέμβρη, των αναπληρωτών και όλης της εκπαίδευσης και της παρέμβασης στη ΔΕΘ. Με την υπεράσπιση της «εξουσίας» των Γενικών Συνελεύσεων και των επιτροπών αγώνα των ΕΛΜΕ, απέναντι στη γραφειοκρατία και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*