Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όχι στις λίστες προγραφών

Απάντηση στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ  145193/Δ1/20-11-2012>

Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπούν το σύνολο των εκπαιδευτικών του νομού, καταγγέλλουν την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας με αριθμό Φ 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 ως νομικά και πολιτικά απαράδεκτη και καλούν τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων προς τους οποίους απευθύνεται, να την επιστρέψουν. Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.

        Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η  βεβιασμένη αποστολή “εντός της σήμερον” μιας λίστας “προγραφών” με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία – πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο “διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου” – θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

        Οι “προγεγραμμένοι” εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται (περιοριστικά) στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι’ εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το “τεκμήριο αθωότητας”, η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.

        “Προγεγραμμένοι” είναι επίσης και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, που ούτε έχουν καταδικαστεί, ούτε εκκρεμεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη. Αυτό το “θαύμα” επιτυγχάνεται με τις μαγικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία για τον εκπαιδευτικό, που – κάποτε στο αόριστο παρελθόν – “στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία”, ανεξαρτήτως του αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης, ακόμη κι’ αν στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συνταγματικά απαράδεκτη επιβολή νέας “συμπληρωματικής” (παρεπόμενης) ποινής για πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων. Έτσι παραβιάζεται ευθέως η άλλη θεμελιώδης ποινική αρχή “nulla poena sine lege”.

          Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούν τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες της και απαιτούν να μην αποσταλεί καμιά λίστα “προγραφών”. Η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας είναι θεμελιώδης υποχρέωση όλων των οργάνων της Πολιτείας. Η άσκηση “δημοσιονομικής πολιτικής” σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τρόϊκας και του μνημονίου δεν επιτρέπεται να γίνεται με μέσα, που καταλύουν την εσωτερική και κοινοτική νομιμότητα, θυσιάζοντας γι’ αυτό κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κατακτημένα με ιστορικούς αγώνες.

 

.                                                             Για τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

                                                                     Οι Πρόεδροι

 

Α΄, Αγαθαγγέλου Ν.–Β΄, Δαρδαμανέλης Θ.–Γ΄, Τρανός Τ.–Δ΄, Ζυμβρακάκη Ε.– Ε΄, Ζαγανίδης Χ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*