Χωρίς αυταπάτες

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ «ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ»
ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

«Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εποχή μας (…) προτιμά την εικόνα απ’ το πράγμα, το αντίγραφο απ’ το πρωτότυπο, την αναπαράσταση απ’ την πραγματικότητα, το φαίνεσθαι απ’ το είναι (…) Το ιερό για την εποχή μας είναι η πλάνη, το δε ανίερο είναι η αλήθεια»

Η κυβερνητική αλλαγή και το προεκλογικό κλίμα που προηγήθηκε, σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται καλύτερο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα. Οι δυο κυβερνητικοί διαχειριστές έδωσαν εξετάσεις στα κυρίαρχα οικονομικά κέντρα, εγχώρια και ευρωπαϊκά, για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί το τιμόνι της πολιτικής εξουσίας, για το ποιος μπορεί να προχωρήσει παραπέρα τις διαρθρωτικές πολιτικές στην εργασία, στην παιδεία και σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή δεν σημαίνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Αντίθετα, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναπαράγει το ευαγγέλιο της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιχειρηματικότητας, επιμένει στην πλήρη συμμόρφωση με τις αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διεθνή αντιτρομοκρατική υστερία.

Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται και τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους:

· Η λιτότητα, η μισθολογική υποβάθμιση, η υποχρεωτική καταφυγή στην υπερεργασία και την πολυαπασχόληση.

· Ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων και η παράλληλη έμφαση στην «αποδοτικότητα και την κερδοφορία» σε όσες ελάχιστες επιχειρήσεις μείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

· Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας.

· Η αντιμετώπιση των εργαζόμενων ως αναλώσιμων υλικών, η περιφρόνηση της υγείας και της ασφάλειάς τους, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών.

· Οι νέες αντιδραστικές τομές στο ασφαλιστικό, η ακόμη μεγαλύτερη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός των συντάξεων.

· Ο καθημερινός αυταρχισμός μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Το συνδικαλιστικό και το εκπαιδευτικό κίνημα δεν έδωσε σε κανέναν λευκή επιταγή, ούτε προσδιορίζει τα αιτήματά του με άξονα «το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση». Τα κόμματα του συστήματος προσπαθούν, με αφορμή την οικονομική κρίση, να περικόψουν κοινωνικές δαπάνες, να συρρικνώσουν την Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και να τσακίσουν όσα δικαιώματα και κατακτήσεις άφησε όρθια ο Σημιτικός και Καραμανλικός «εκσυγχρονισμός».

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αποτελεί πρώτη «αξία χρήσης» για το σύστημα και κραδαίνει τους αντικοινωνικούς, αντιασφαλιστικούς και αντιεκπαιδευτικούς νόμους που αυτό καθιέρωσε.

ΤοΥπουργείο Παιδείας πρόσθεσε το «δια βίου μάθησης» στον τίτλο του, κλείνοντας το μάτι στην αγορά, στην ελαστική εργασία, στην κατάρτιση μιας χρήσης και στους ιδιώτες.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για παρατεταμένο πόλεμο, για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε κάθε «ίντσα» δικαιώματος που κατακτήσαμε με αίμα.

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, ενώ παρακάμπτει τη χρηματοδότηση, τα Ταμεία, το μισθό και τη σύνταξη, «μιλάει πολύ» για την αξιολόγηση και την περιφερειακότητα. Πρόκειται για δύο κακόφημες έννοιες. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι αυτή που κάποτε πρότεινε την καθιέρωση των αγγλικών ως βασική γλώσσα και την ελαστική εργασία ως βασική μορφή δουλειάς, που αν εφαρμοστεί θα ρημάξει το σχολείο, θα το απαξιώσει ακόμη περισσότερο και θα το μετατρέψει σε δημαρχιακό και νομαρχιακό τσιφλίκι. Οι δήμοι και οι νομαρχίες είναι από τα πιο διαβρωμένα και σαθρά γρανάζια του αστικού κράτους, όπου οργιάζει το ρουσφέτι, η πελατειακή σχέση, η «αποκεντρωμένη» βαρβαρότητα.

Πρέπει να μη μείνουμε αδρανείς θεατές των εξελίξεων

Εμείς λέμε ότι σήμερα χρειάζεται μια άλλη πορεία στο εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό το λόγο οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις:

Απευθύνουμε Πρόταση Αγωνιστικής Συνεννόησης και Δράσης σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, και ιδιαίτερα στον κόσμο των αγώνων και της αριστεράς, και τον καλούμε να συνδιαμορφώσουμε -χωρίς αποκλεισμούς και προκατασκευασμένα σχήματα- το «Πρόγραμμα Δράσης» μας. Εμείς, διατηρώντας στο ακέραιο το βαρύ οπλισμό των θέσεών μας, απλώνουμε το χέρι σε κάθε συνάδελφο που καταλαβαίνει την ανάγκη των στιγμών, σε κάθε τίμια φωνή, σε κάθε συλλογικό ρεύμα (παρατάξεις της αριστεράς κ.λπ) και τους καλούμε σε Αγωνιστική Συμπόρευση.

Προωθούμε σε όλα τα επίπεδα το συντονισμό και την κοινή αγωνιστική δράση των εκπαιδευτικών Σωματείων και Ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών.

Ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία και στις ΕΛΜΕ.

Απαιτούμε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ να διαμορφώσει από τώρα και να προτείνει στη βάση σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ταυτόχρονα σύγχρονου πλαισίου αιτημάτων σύμφωνα με τις αποφάσεις του 14ου συνεδρίου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταθέτοντας στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας το πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων του κλάδου, δεν έχει καμία θέση στον κακόφημο, χρεοκοπημένο και τώρα «μετασχηματισμένο» διάλογο.

Θεωρούμε αναγκαιότητα, το εκπαιδευτικό κίνημα στο σύνολό του, να προβάλει ΤΩΡΑ το σύνολο των βασικών αιτημάτων του:
– Άμεση αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%
– Χρηματοδότηση των Ταμείων [2δις 100 εκ. ευρώ για ΤΠΔΥ και ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος του 2009, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων]
– Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά»)
– Αυξήσεις στους μισθούς-συντάξεις, με 1.400 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό και αναλογικά σε όλα τα κλιμάκια
– Κατοχύρωση για τους καθηγητές του δικαιώματος της ουσιαστικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης. Ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό μισθό. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη
– Ενιαίο δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά και μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης
– Ένταξη των παιδιών προσφύγων-μεταναστών-αλλοδαπών στο δημόσιο σχολείο, στήριξη όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης
– 20 μαθητές στο τμήμα, 10 στις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια
– Κατάργηση όλων των μορφών μαθητείας και μονομερούς «ευέλικτης γνώσης». Ένταξη όλων των σχολείων που υπάγονται σε άλλα υπουργεία στο Υπ. Παιδείας (ΟΑΕΔ κ.λπ.).
– Αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να σταματήσει η θεσμική αποβλάκωση και η γνώση «μιας χρήσης».
– Κατάργηση της βάσης του «10»
– Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – κατάργηση των stage – κατάργηση ΤΩΡΑ του θεσμού του ωρομισθίου και του αναπληρωτή [εκτός των περιπτώσεων πραγματικής αναπλήρωσης, όπως ασθένειες, άδειες κύησης κλπ]
– Ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα
– Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων και στην περιφερειακότητα-διάλυση
– Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις περιφερειακές εξετάσεις και με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (διορισμοί, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα, κ.λπ.)
– Κατάργηση των ΣΔΙΤ
– Κατάργηση του νόμου για τα κολλέγια. Άμεση ανάκληση των αδειών που έδωσε προεκλογικά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας
– Να επανέλθουν υπό κρατικό έλεγχο ο ΟΣΚ και ο ΟΕΔΒ
– Μοριοδότηση παντού για οποιαδήποτε υπηρεσιακή μετακίνηση, κατάργηση των αποσπάσεων «για τις ανάγκες της υπηρεσίας» – όχι στο ρουσφέτι

ΑΘΗΝΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
www.paremvaseisde.org, 6974438720