«Κόκκινο ή πράσινο δεν έχει σημασία, τα λεφτά είναι πολλά, αυτή είναι η ουσία!»: εντυπωσιακή μαθητική πορεία στη Βέροια

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ  ΠΟΡΕΙΑ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ  ΒΕΡΟΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΑΚΡΙΒΟ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ  ΤΩΝ  ΑΣΤΙΚΩΝ 

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 24/10 οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, καθώς και ένας αριθμός μαθητών από τα άλλα Λύκεια της πόλης (κυρίως τα 15μελή) με αποδέκτες όλους τους φορείς (κυβέρνηση, Νομαρχία, Δημαρχία, Αστικές συγκοινωνίες), που είναι υπεύθυνοι για την ακριβή τιμή του μαθητικού εισιτηρίου. Οι μαθητές, με εντυπωσιακή, σχεδόν καθολική, συμμετοχή, ξεκίνησαν απ’ το σχολείο τους στο Πανόραμα, αφού είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση, ανασυντάχθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου και πορεύτηκαν δια μέσου της Μητροπόλεως αρχικά μέχρι το Δημαρχείο της πόλης, όπου έκαναν στάση φωνάζοντας συνθήματα, και στη συνέχεια, δια της οδού Βενιζέλου, μέχρι το σταθμό των Αστικών, όπου φώναξαν επίσης συνθήματα και το 15μελές τους συναντήθηκε με τον αρμόδιο της επιχείρησης, στον οποίο υπέβαλαν το αίτημα για δωρεάν μεταφορά ή, έστω, δραστική μείωση της τιμής.

Επειδή εισέπραξαν υπεκφυγές και, ουσιαστικά, άρνηση, αποφάσισαν για μια βδομάδα αρχικά να μην χρησιμοποιούν τα αστικά και να προσέρχονται στο σχολείο περπατώντας, πράγμα που γίνεται δυο μέρες τώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή του μαθητικού εισιτηρίου από την πόλη στο Πανόραμα και επιστροφή είναι πλέον στα 1και 20 ευρώ, δηλαδή περίπου 24 ευρώ το μήνα για κάθε μαθητή. Το ποσό αυτό, που διπλασιάζεται αν υπάρχουν δυο μαθητές στην οικογένεια, είναι σοβαρότατο έξοδο, ιδιαίτερα σήμερα, με την κάθετη πτώση των μισθών, τις αναδουλειές, την ανεργία, τα χαράτσια, το πανάκριβό πετρέλαιο και μια σειρά άλλα μέτρα (φάρμακα, γιατροί κ.τ.λ.) που εξοντώνουν τις οικογένειες.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως, ειδικά για το Λύκειο Πανοράματος, υπήρχε υπόσχεση-δέσμευση της Δημοτικής Αρχής επί Βλαζάκη, όταν μετατράπηκε το κτίριο του σχολείου σε Δημαρχείο, ότι οι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν στο Πανόραμα. Η δέσμευση αυτή, όπως συνήθως συμβαίνει με τους αστούς πολιτικούς, αθετήθηκε μετά από δυο-τρία χρόνια και έκτοτε οι μαθητές, οι γονείς τους δηλαδή, πληρώνουν όλο και πιο ακριβά την πρόσβαση και αποχώρηση απ’ το σχολείο.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και μια σοβαρότατη καταγγελία των μαθητών-επιβατών των αστικών ότι οι οδηγοί και οι εισπράκτορες τους αποτρέπουν, ακόμα και τους εμποδίζουν, να ακυρώνουν τα εισιτήριά τους! Αν αυτό είναι έτσι, και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το πιστέψουμε, ίσως θα έπρεπε να ασχοληθεί κάποιος αρμόδιος ελεγκτικού μηχανισμού.

 Ανεξάρτητος Συνδυασμός – Εκπαιδευτική Παρέμβαση Ημαθίας

 http://anexartitosima.wordpress.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*