Γ’-Δ’-Ε’ ΕΛΜΕ και Σύλλογοι ΠΕ Θεσ/νίκης, ΕΝΙΘ: Η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά

ΟΧΙ στην υπονόμευση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας

OXI στο χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ που φέρνει την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η παιδεία και η υγεία είναι κοινωνικά αγαθά

Η πολιτική των Μνημονίων που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ γκρεμίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, υπονομεύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και το σύστημα υγείας. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε μια νέα αφαίμαξη του ήδη τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος. Είναι βαρύ χτύπημα στο επίπεδο ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας και μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Με το λαό αμόρφωτο και αδύναμο θύμα απέναντι στην αρρώστια η ελπίδα για μια ζωή αξιοβίωτη χάνεται.

Σήμερα τα δημόσια σχολεία χτυπιούνται από την υποχρηματοδότηση που απειλεί την απλή λειτουργία τους γιατί λείπουν τα χρήματα για θέρμανση, αναλώσιμα, συντήρηση, μεταφορά μαθητών. Η απειλή των νέων συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων παραμένει. Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη έχουν χαθεί πάνω από 8.000 ώρες διδασκαλίας από τα κενά των καθηγητών, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε υποβαθμισμένες συνθήκες καθώς στα τμήματα στοιβάζονται 25 με 30 μαθητές. Εκρηκτική είναι κατάσταση με την υποβάθμιση του μαθήματος της ξένης γλώσσας με τμήματα στο ίδιο σχολείο ακόμα και 30 μαθητών. Τα ίδια και στα τμήματα των κατευθύνσεων όπου πριονίζεται το όνειρο των μαθητών για σπουδές. Αν συμπληρώσει κανείς την έλλειψη ενός περιεχομένου που συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και τις ανάγκες της, με τα όνειρα και τις αναζητήσεις των νέων, με την ανάγκη να βγούμε από τον κύκλο του χρέους και της κρίσης, τότε έχει μπροστά του το αδιέξοδο του σημερινού σχολείου της εποχής του Μνημονίου. Αυτό το σχολείο επιβάλλει η αξιολόγηση που θα υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς αναντίρρητα να το υπηρετούν.

Το σύστημα δημόσιας υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το έχουμε χρυσοπληρώσει και τώρα γκρεμίζεται πάνω στα κεφάλια μας και απειλεί τη ζωή μας. Η δημόσια περίθαλψη καταρρέει: λειτουργίες της ιδιωτικοποιούνται ή λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη να καταργείται.

Ο περιβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποδεικνύεται ένα θνησιγενές τερατούργημα. «Καλύπτοντας» 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους ξεκίνησε τη λειτουργία του από την αρχή του χρόνου με κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ, όταν η επιδότηση του ΙΚΑ με λιγότερο από τους μισούς ασφαλισμένους ήταν 1,4% του ΑΕΠ! Με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ περιορίστηκαν δραματικά οι δωρεάν παροχές με αποτέλεσμα δεκάδες εξετάσεις και εκατοντάδες φάρμακα να εξαιρεθούν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Παρόλα αυτά το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 2,5 δισ. ενώ μέχρι τον Ιούλιο οφειλές προς ασφαλισμένους ξεπέρασαν τα 57 εκατ.!

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει τις ρίζες της στη διαχρονική καταλήστευση των ταμείων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και στην πολιτική των Μνημονίων που γκρεμίζει συθέμελα το «κράτος–πρόνοιας». Περίπου 12,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει στα Ταμεία το «εθνοσωτήριο» «κούρεμα» του χρέους. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει αποφασίσει περικοπές δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 14. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας, οδηγεί σε ασφυξία γιατρούς και φαρμακοποιούς, φέρνει σε απόγνωση τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη των κυβερνήσεων του μνημονίου, της ΕΕ και του κεφαλαίου: τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό,  τμήματα κλείνουν, κλίνες ΜΕΘ απενεργοποιούνται, ακριβοπληρωμένος εξοπλισμός σαπίζει αναξιοποίητος. Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2012 είναι πετσοκομμένες κατά 40-45%. Σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες «θεραπείες σοκ» από το ΔΝΤ, έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής κατά 6-7 χρόνια! Η ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ είναι μονόδρομος για την επιβίωση μας.

  • Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη βαρβαρότητα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ: ΠΑΙΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ –  ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ–ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Όλοι στην πανεργατική απεργία  της Πέμπτης, προσυγκέντρωση  παιδείας–υγείας –σωματείων:

Καμάρα. 9.30 πμ.

Γ΄,  Δ΄,  Ε΄  ΕΛΜΕ  – Θ,   ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.– Θ,

ΟΕΝΓΕ, ΕΝΙΘ , Σωματεία Υγείας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*