Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου: Απεργία Διαρκείας από Δευτέρα 1/10

 Οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρισκόμαστε σε απόγνωση, αντιμετωπίζοντας μια πολιτική που βάζει σε κίνδυνο συνολικά το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και γενικότερα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ως κοινωνικού αγαθού και δημοκρατικής κατάκτησης.

–       Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σήμερα σε ουσιαστική αδυναμία να λειτουργήσει. Με τη διαφαινόμενη κατάργηση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, θα στερηθούμε του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου περισσότερων από 100 συναδέλφων, που θα βρεθούν άνεργες/οι, ενώ εκατοντάδες μαθήματα δεν θα προσφερθούν, αποδιαρθρώνοντας τα προγράμματα σπουδών. Την ίδια στιγμή δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματός μας παραμένουν αδιόριστα και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές των τακτικών προϋπολογισμών οδηγούν σε σημαντικότατα λειτουργικά προβλήματα.

–       Μεγάλο μέρος των φοιτητριών και των φοιτητών μας δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις σπουδές τους εξαιτίας των περικοπών στις δαπάνες για σίτιση και στέγαση και της σχεδιαζόμενης κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων.

–       Οι διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας για το «Σχέδιο Αθηνά» δείχνουν ότι η πολιτική εξουσία δρομολογεί τη ριζική συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το κλείσιμο τμημάτων και την ανακοπή της δυναμικής πορείας ενός περιφερειακού, πολυνησιωτικού ιδρύματος με ιστορία και έργο.

–       Με τις μεγάλες μειώσεις μισθών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, πολλές και πολλοί από εμάς θα βρεθούμε σε δεινή οικονομική θέση.

–       Η κυβέρνηση επιμένει να προσβάλλει τη συλλογική βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας, με την επιλογή της να προχωρήσει στην εφαρμογή των νόμων 4009/11 και 4076/12 και με τον εκβιασμό της να προχωρήσουν οι εκλογές για τα ολιγαρχικά και επιχειρηματικά «Συμβούλια Ιδρύματος».

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα για εμάς ο αγώνας δεν είναι απλώς ανάγκη, είναι χρέος. Θα ήμασταν ανεύθυνες και ανεύθυνοι ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απέναντι στους φοιτητές μας, στους γονείς τους, στην κοινωνία, εάν δεχόμασταν αυτό τον εξευτελισμό της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και ξεκινούσαμε το εξάμηνο, ως όλα να έβαιναν ομαλά. Συνένοχες και συνένοχοι στο έγκλημα δεν μπορούμε να γίνουμε.

Απαιτούμε (με βάση τις αποφάσεις της  γενικής μας συνελεύσης)

–       Να μην περάσουν τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και Τρόικα

–       Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των πανεπιστημίων σε δαπάνες, να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, να γίνουν οι διορισμοί όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ

–       Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι Ν. 4009/11 και 4076/12

–       Να μην προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά»

–       Να μη γίνουν περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων και παράλληλα να καθιερωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ

Γι’ αυτό το λόγο και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου τα ακόλουθα:

–       Απεργία διαρκείας από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου με νέα Γενική Συνέλευση για την εκτίμηση της πορείας του αγώνα την επόμενη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και ώρα 12.00.

–       Συντονισμό με τους φοιτητές, τους διοικητικούς, τους ΕΤΕΠ, τους ΕΕΔΙΠ, τους συμβασιούχους. Κοινές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις.

–       Συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους ΔΕΠ στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης στην κατεύθυνση της κοινής απεργιακής κλιμάκωσης.

–       Εξώστρεφες δράσεις προς την κοινωνία, τους γονείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

–       Ταυτόχρονα, ζητούμε την άμεση σύγκληση έκτακτης Ανοιχτής Συνεδρίασης της Συγκλήτου για να συζητηθούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*