Αγωνιστική Παρέμβαση Λέσβου: 1ο ενημερωτικό για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/09 η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη φετινή σχολική χρονιά. Αρχικά κατατέθηκαν οι παραιτήσεις των δύο απερχόμενων μελών του ΔΣ από την Αγωνιστική Παρέμβαση Μπάλλα Ανδρέα και Τσιρεπλή Τάκη και κλήθηκαν οι επιλαχόντες Γεωργοκώστα Σοφία και Ντουράκης Κώστας, μια αντικατάσταση στα πλαίσια της εναλλακτικής θητείας στο ΔΣ και της συλλογικής λειτουργίας που έχουμε καθιερώσει ως σχήμα. Νέοι και παλιοί εκπρόσωποι της Παρέμβασης θα είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων για κάθε ζήτημα.

Με πλήρη απαρτία, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Συνάντηση Προέδρων: Ενημέρωση από τον πρόεδρο για τη συνάντηση των Προέδρων των ΕΛΜΕ και των αιρετών για την συγκέντρωση στοιχείων για τα προβλήματα της φετινής σχολικής χρονιάς.
  2. Μεταφορά μαθητών: Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και ανοιχτό. Παρά την προσπάθεια της ΔΑΚΕ να καθησυχάσει λέγοντας πως είναι γραφειοκρατικό ζήτημα που θα λυθεί σύντομα (μεταφέροντας αυτούσιες τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Αθανασίου), εμείς θεωρούμε το πρόβλημα δομικό και πως δεν μπορεί να δοθεί λύση χωρίς δυναμική κινητοποίηση από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας τέτοιας κινητοποίησης μέσα και από μια σύσκεψη με τους συλλόγους γονέων που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε να ξεπεραστεί και η έλλειψη συντονισμού που υπάρχει ως σήμερα ανάμεσα στους μεμονωμένους συλλόγους γονέων που επισκέπτονται την Περιφέρεια.

Προβληματική και παράνομη θεωρεί, επίσης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ και τη στάση πολλών Διευθυντών οι οποίοι επιμένουν να βάζουν απουσίες σε μαθητές, αν και γνωρίζουν πως έρχονται από χωριά με πρόβλημα στις συγκοινωνίες. Για το θέμα εκδόθηκε δημόσια ανακοίνωση-σύσταση προς τους Διευθυντές.

  1. Απεργία: Συζητήθηκαν οι δυνατότητες του κλάδου να αντιδράσει στα νέα μέτρα, οι τρόποι πάλης, οι προοπτικές του αγώνα μας. Ειδικά από την ΠΑΣΚ υπήρξε μια τοποθέτηση ότι το κλίμα στα σχολεία είναι απαισιόδοξο και ότι δεν υπάρχει κάποια προοπτική νίκης, ούτε ακόμα συμμετοχής σε αγώνες του κλάδου. Ως Αγωνιστική Παρέμβαση θέσαμε το ζήτημα πως αυτό το κλίμα θα πρέπει να αλλάξει στα σχολεία- και να αλλάξει καταρχάς στο ίδιο το ΔΣ. Εμείς θεωρούμε πως τα νέα μέτρα μπορούν να μην περάσουν, εφόσον είναι φανερό πως, από τη μια, το πολιτικό σκηνικό είναι ασταθές, και, από την άλλη, υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόροι αγώνες και αντιδράσεις στην κοινωνία, που πρέπει να συντονιστούν ώστε να αποτελέσουν ένα τεράστιο ρεύμα ανατροπής της μνημονιακής λαίλαπας· αρκεί να ξεφύγουμε από τις 24ωρες απεργίες χωρίς προοπτική, αρκεί να δούμε στα μάτια τον πραγματικό αντίπαλο, δηλ. το ευρώ και την ΕΕ, αρκεί να μην αναθέσουμε και πάλι σε άλλους τις τύχες του αγώνα μας.

Συμφωνήθηκαν τα υλικά της απεργίας και ανέλαβαν τα μέλη του ΔΣ να ενημερώσουν με περιοδείες τους συναδέλφους στα σχολεία. Ορίστηκε το απεργιακό ραντεβού για την Τετάρτη 26/9 και ώρα 11:00 στα Κεντρικά Λύκεια. Επίσης, ορίστηκε ΓΣ για την Πέμπτη 27/9 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πειραματικού Λυκείου.

  1. Σχολική Επιτροπή: Η ύπαρξη μίας σχολικής επιτροπής για όλα τα σχολεία του νομού δημιουργεί όρους αδιαφάνειας όσον αφορά τον χειρισμό των χρημάτων της. Το ΔΣ θα συναντηθεί με τον πρόεδρό της τη Δευτέρα 24/9 για να ενημερωθεί για το πώς γίνεται η διάθεση των χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα και για το πετρέλαιο των σχολικών μονάδων.
  2. Συνάντηση με προϊστάμενο: Ζητήθηκε συνάντηση με τον προϊστάμενο για να ενημερωθεί το ΔΣ για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς. Εμείς επισημάναμε πως υπάρχει ήδη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, δεκάδες κενά (κυρίως στη ΤΕΕ), πολλά τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές και κατάχρηση της δυνατότητας της β΄ ανάθεσης. Όλα αυτά δημιουργούν όρους σοβαρής υποβάθμισης της ποιότητας της διδασκαλίας.
  3. Κατάργηση Δικαίου: Κατατέθηκε από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία προβληματισμός για την κατάργηση του μαθήματος του Δικαίου από τη Γενική Παιδεία της Β΄ Λυκείου και τη μεταφορά του ως επιλογή στη Θεωρητική Κατεύθυνση, με τη λογική ότι η διδασκαλία του Δικαίου, της Δημοκρατίας, των κοινωνικών θεσμών δεν μπορεί σήμερα να υποβαθμίζεται.
  4. Αντιφασιστική-αντιρατσιστική παρέμβαση: Ζητήσαμε, ως Αγωνιστική Παρέμβαση, από το ΔΣ να προετοιμαστεί μια συνεδρίαση με το θέμα του φασισμού και του ρατσισμού και τις σχετικές πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η ΕΛΜΕ το επόμενο διάστημα (συλλαλητήριο, διδακτικό υλικό στα σχολεία κ.λπ.), αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Μυτιλήνη, 24/9/2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*