ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας: Ανοιχτή επιστολή σχετικά με δημοσιεύματα της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” για τα διαπολιτισμικά σχολεία, καθώς και για την επίθεση που επιχειρείται εναντίον τους από φορείς της διοίκησης

Προς:

– Τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κο Γ. Μπαμπινώτη
– Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κο Κ. Αρβανιτόπουλο
– Την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κα Ε. Χριστοφιλοπούλου
– Την Ειδική Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπ/σης, Κα Α. Λινού
– Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ, το Δ.Σ. της ΔΟΕ
– Προέδρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων
– Διευθυντές, αρχισυντάκτες και υπευθύνους έκδοσης των ΜΜΕ και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ

Αξιότιμοι κύριοι,

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη συντονισμένη επίθεση που κύκλοι της διοίκησης της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ επιχειρούν εναντίον των διαπολιτισμικών σχολείων, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, και ενώ η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και το Συντονιστικό των Φορέων για τη Διατήρηση των Διαπολιτισμικών Σχολείων έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίθεση αυτή ξεδιπλώνεται με τρόπο εντελώς ανοίκειο και ανορθόδοξο, μια και πρώτη φορά βλέπουμε στο χώρο της εκπαίδευσης τόσο «αγαστή» συνεργασία διοικητικών παραγόντων και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου, η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει άρθρο του συντάκτη της Απ. Λακασά με τίτλο «Γκρίζες ζώνες στα Διαπολιτισμικά σχολεία». Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο άρθρο αυτό τα διαπολιτισμικά σχολεία χαρακτηρίζονται «γκέτο», «φάμπρικες χορήγησης παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς», «εστίες ανομίας», και οι μαθητές τους «ζουν στα όρια της παρανομίας», έχουν κάνει «κέντρο εξόρμησης» των «παράνομων δραστηριοτήτων τους» τα σχολεία, ενώ παράλληλα εμπλέκονται «σε βανδαλισμούς» και «πρόσφατα έκαναν πειραματική έκρηξη μηχανισμού που αποτελείτο από γκαζάκια»! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντάκτης του άρθρου ουδέποτε έχει μπει στον κόπο να επισκεφθεί κάποιο έστω από τα διαπολιτισμικά σχολεία, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει ψήγμα, έστω, αληθείας στις εξωφρενικές καταγγελίες του. Αν το είχε κάνει, θα έβλεπε παιδιά να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, να ετοιμάζουν θεατρικά και άλλα δρώμενα, να εκδίδουν σχολικές εφημερίδες –άλλωστε, έχουν πολλές φορές βραβευθεί για τις δραστηριότητες αυτές… Δεν το έκανε, όμως. Η πρόθεσή του ήταν άλλη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που στοχοποιούσε τα διαπολιτισμικά στοιχεία. Στις 27 Νοεμβρίου 2011, σε άρθρο με τίτλο «Σχολεία με μειονότητα τους Έλληνες» είχε πάλι επιτεθεί εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τα «σχολεία που κατάντησαν γκέτο», υιοθετώντας προφανώς την εξωφρενική άποψη που είχε περιλάβει στο άρθρο του, ότι «παρά τις καλές προθέσεις κατά τον σχεδιασμό τους, λειτούργησαν τελικά μόνο για τα παιδιά από μία χώρα ή από μία μειονότητα»!!! Την παντελώς αστήρικτη και ψευδή αυτή πληροφορία ουδέποτε ανασκεύασε ο κ. Λακασάς, όπως δεν ανασκεύασε τα εξίσου εξοργιστικά περί «πειραματικών εκρήξεων μηχανισμών», στην απάντησή του στις 11 Απριλίου, στην επιστολή του Συντονιστικού των Φορέων για τη Διατήρηση των Διαπολιτισμικών Σχολείων προς την εφημερίδα. Αντίθετα, εξαπέλυσε καινούργιες συκοφαντικές κατηγορίες για τους μαθητές των σχολείων, όπως ότι «ζουν από το εμπόριο ναρκωτικών και το παρεμπόριο»!!! Η τακτική του να πετάς όλο και περισσότερη λάσπη, έτσι ώστε να έχεις σπιλώσει το στόχο σου ακόμα και όταν αποδειχτεί το ψεύδος των κατηγοριών σου, είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή… και προκαλεί ανατριχίλα, αν σκεφτούμε ότι ήταν στο παρελθόν από τα βασικότερα πολιτικά όπλα του Ναζισμού, ότι «χρησιμοποιείται» από τον κ. Λακασά σε μία περίοδο που κάποιοι επιχειρούν να ενσπείρουν μέσα στην ελληνική κοινωνία ξενοφοβικά ανακλαστικά μαζί με το φόβο και το ρατσισμό, ότι στόχος αυτή τη φορά είναι σχολεία, και οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για σχολεία που ιδρύθηκαν ώστε τα σημερινά παιδιά να είναι έτοιμα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών, και να ζήσουν σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία (όπως ζητείται και με το ψήφισμα 819/95 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Για σχολεία που είναι απαραίτητα για τη χώρα μας, όπως τονίζει και η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ της 6-3-2012: «στην περίπτωση κατάργησης διαπολιτισμικών σχολείων δεν διασφαλίζεται η αναγκαία υποστήριξη σε παιδιά που τόσο την έχουν ανάγκη… Και δεν μπορεί να αποτραπεί η σχολική διαρροή, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει με την κατάργηση αυτή»… Παρόμοιες διαπιστώσεις κάνει και το ψήφισμα της ΔΟΕ της 14-3-2012: η κατάργηση των διαπολιτισμικών σχολείων «…ουσιαστικά αποκλείει τα παιδιά των μεταναστών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τους στερεί το δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση, που είναι μια από τις βασικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας».

Αυτά λοιπόν τα σχολεία, με την τόσο σημαντική προσφορά στην Εκπαίδευση και την αρμονική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών στην ελληνική κοινωνία, έχουν στοχοποιηθεί από τον κ. Λακασά… Δυστυχώς όμως, όχι μόνον από αυτόν.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, άρχισε μια μεθοδευμένη προσπάθεια από τη διοίκηση της Εκπαίδευσης με πρωταγωνιστή τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Ι. Κουμέντο. Ήδη από το περασμένο σχολικό έτος 2010-11, ήταν ο μόνος περιφερειάρχης εκπαίδευσης που ζήτησε, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων–καταργήσεων των σχολείων, την κατάργηση όλων των διαπολιτισμικών σχολείων της περιφέρειάς του, με το αιτιολογικό τις λειτουργικές τους δαπάνες! Αν και το Υπουργείο δεν συμφώνησε με την εισήγησή του, ο κ. Κουμέντος δεν το «έβαλε κάτω»: δημιουργούσε φέτος συνεχή εμπόδια στη λειτουργία των σχολείων (ωράριο εκπαιδευτικών, λειτουργία τμημάτων, έλεγχος μαθητικού δυναμικού), ενώ παράλληλα χαρακτήριζε «γκέτο» τα σχολεία στις συνεντεύξεις που έδινε (βλ το άρθρο του κ. Λακασά της 27 Νοεμβρίου 2011) και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς και των διευθυντές των σχολείων…

Στις 15 Φεβρουαρίου ανακοινώνει και πάλι την πρόθεσή του να καταργήσει ή να μετατρέψει τα διαπολιτισμικά σχολεία της περιφέρειάς του σε σχολεία της γειτονιάς, με δήλωσή του στον ιστότοπο esos, και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία που προέβλεπε το Υπουργείο για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, που όριζε ότι οι εισηγήσεις προϊσταμένων διεύθυνσης και δημοτικών συμβουλίων θα συγκεντρωθούν και θα υποβληθούν στις περιφερειακές διευθύνσεις μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακυρώνοντας στην πράξη τη διαδικασία αυτή, εφόσον ο ίδιος είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του!

Στις 2 Μαρτίου συναντήθηκε μαζί μας, παρουσία μελών των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, και έδειξε ότι ήταν αποφασισμένος να εξαλείψει τη λέξη «διαπολιτισμικό» από οποιοδήποτε σχολείο της περιφέρειάς του, μέσω αποχαρακτηρισμών και καταργήσεων, επειδή, σύμφωνα με τη «διεθνή βιβλιογραφία» που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, τα σχολεία αυτά είναι «ξεπερασμένα»!!! Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι έχει σύμφωνες εισηγήσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Δήμους, έδειχνε μάλιστα από μακριά την πρόταση κάποιου προϊσταμένου διεύθυνσης, χωρίς να τον κατονομάζει. Μέσα στη γενική κατακραυγή, παραδέχτηκε τελικά ότι δεν έχει στα χέρια του θετικές εισηγήσεις, και ότι η εισήγηση για την κατάργηση των διαπολιτισμικών σχολείων «είναι δική του»!!!! Ακόμα, στη διάρκεια της συνάντησης είπε πως και «δικά τους κτίρια να είχαν τα σχολεία», αυτός πάλι την κατάργησή τους θα πρότεινε- αποδεικνύοντας έτσι ότι τα κάθε λογής επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει έως τότε (λειτουργικά έξοδα, διεθνείς βιβλιογραφίες, μικρός αριθμός μαθητών, γκετοποίηση…) ήταν απλές προφάσεις που έκρυβαν την εμπάθειά του για τη δουλειά που κάνουν αυτά τα σχολεία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες!!!!

Και ενώ στις 7 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κουλαϊδή ακούσαμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για συνολικό κλείσιμο των διαπολιτισμικών σχολείων της χώρας, ο κ. Κουμέντος συνέχιζε ακούραστος την «προσπάθειά» του να κλείσει τα διαπολιτισμικά σχολεία της δικής του περιφέρειας!!!! Που είναι κατά σύμπτωση η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στη χώρα!…

Στις 19 Μαρτίου με επίσημο έγγραφό του με θέμα: «ενημέρωση για στοιχεία μαθητικού δυναμικού», ζητά από τα Διαπολιτισμικά Γυμνάσια και Λύκειο της περιφέρειάς του να του «αποστείλουν συμπληρωμένο τον επισυναπτόμενο πίνακα» μέχρι τις 23 του μηνός, στον οποίο τα σχολεία πρέπει να συμπληρώσουν τις διευθύνσεις διαμονής των μαθητών, τις χιλιομετρικές αποστάσεις των διευθύνσεων από τα σχολεία και το εάν η μεταφορά τους γίνεται με πούλμαν ή όχι… Κατά «σατανική σύμπτωση», πρόκειται ακριβώς για τα στοιχεία που ο κ. Λακασάς δημοσιεύει στην Καθημερινή στις 1 Απριλίου: «Στοιχεία που διαθέτει η “Κ” εμφανίζουν 40 μαθητές να φοιτούν στο διαπολιτισμικό σχολείο του Ελληνικού, παρότι διαμένουν στον Άγιο Νικόλαο, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τους Αμπελοκήπους και την πλατεία Αττικής. Την ίδια ώρα υπάρχει διαπολιτισμικό σχολείο στην οδό Σουρμελή και Μάγερ, στην πλατεία Βάθης, όπου θα μπορούσαν να φοιτούν οι 40 μαθητές και να γίνεται εξοικονόμηση κονδυλίων…»!!!

Παραβλέπουμε το ότι το δημοσίευμα αποσιωπά το γεγονός ότι η νομοθεσία για τα σχολεία του Ελληνικού προβλέπει ότι δέχονται μαθητές από όλο το λεκανοπέδιο (γι’ αυτό και τα μισθωμένα πούλμαν) καθώς και το ότι στην πλατεία Βάθης δεν υπάρχει Διαπολιτισμικό Λύκειο, οπότε η μεταφορά μαθητών από το κέντρο της Αθήνας δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ούτε και η εξοικονόμηση κονδυλίων, βέβαια… Αυτά είναι άλλωστε «ψιλά γράμματα» μπροστά στο «εύρος» της συνεργασίας μεταξύ του κ. Κουμέντου και του κ. Λακασά… Στις 23 Απριλίου, ωσάν να είχε διαβάσει το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. περιφερειάρχης αποστέλλει νέα εγκύκλιο στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο του Ελληνικού, και ουσιαστικά «ζητάει τα ρέστα» γιατί το Γυμνάσιο γράφει τους μαθητές αυτούς, και δεν τους στέλνει, προκειμένου να «εξοικονομήσει κονδύλια», στη Σουρμελή και Μάγερ!!!!

Θα μπορούσε κάποιος να γελάει με αυτή την καφκική ιστορία, αν δεν αφορούσε την τύχη μαθητών. Και εάν η Δημόσια Παιδεία δεν ήταν κάτι που είναι ακόμα υπαρκτό σε αυτή τη χώρα. Αναρωτιόμαστε βέβαια ως πότε, γιατί μας είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνουμε τι από τα δύο συμβαίνει: αν δηλαδή τα στοιχεία που ζητούσε από τα σχολεία ο κ. Κουμέντος ζητήθηκαν προκειμένου να γραφεί το δημοσίευμα του κ. Λακασά… Ή αν η απαίτηση του κ. Λακασά για εξοικονόμηση κονδυλίων «κινητοποίησε» τις μετέπειτα ενέργειες του κ. Κουμέντου… Όπως και να ‘χει, σε λίγο θα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς αν την πολιτική για την εκπαίδευση των μεταναστών στη χώρα μας χαράσσει το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Κουμέντος προσωπικά, ο κ. Λακασάς, ή το δημοσιογραφικό συγκρότημα για το οποίο αυτός εργάζεται…

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία»… Στις 27 Απριλίου, έφτασαν στα διαπολιτισμικά σχολεία του Ελληνικού οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ύστερα από παραγγελία του κ. Κουμέντου, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο κ. Λακασάς στο άρθρο του: «Ήδη, για τη διερεύνηση των “γκρίζων ζωνών” στα διαπολιτισμικά έχουν ενημερωθεί επισήμως οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης»!!!!… Άλλωστε, και η ιστορία με τις «πειραματικές εκρήξεις» αφορούσε τυχαίο συμβάν με φωτιά που προκλήθηκε από σπρέι με χρώμα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, για το οποίο η Πυροσβεστική δεν είχε βγάλει ανακοίνωση μέχρι την 1η Απριλίου, που το δημοσίευσε ο κ. Λακασάς! (…Είχε όμως έρθει σε γνώση του κ. Κουμέντου…)

Το έχουμε ήδη ξαναπεί. Όταν αφορούν μαθητές, αυτά τα «παιχνίδια» πρέπει να σταματούν. Οι «ενέργειες» του κ. Λακασά ουσιαστικά «διαφημίζουν» τα διαπολιτισμικά σχολεία και την ύπαρξή τους ως «κέντρων τρομοκρατών και παρανόμων» σε κάθε Χρυσαυγίτη ή άλλο «περίεργο», που θεωρεί ότι οι αιτίες της κακοδαιμονίας του και της κακοδαιμονίας της χώρας μας είναι η ύπαρξη μεταναστών σε αυτήν. Οι «ενέργειες» του κ. Κουμέντου από την άλλη, στοχεύουν στη διάλυση των σχολείων αυτών, με απώτερο στόχο τον διωγμό των παιδιών των μεταναστών από την εκπαίδευση, εφόσον στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις, έστω, υποδομές ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Είναι και οι δύο εξίσου υπεύθυνοι για την όποια στοχοποίηση των διαπολιτισμικών σχολείων. Αν όμως ο κ. Λακασάς είναι υπόλογος απέναντι στη διεύθυνση της εφημερίδας του (γιατί εμείς πλέον αδυνατούμε να μιλάμε για «δημοσιογραφική δεοντολογία» όσον αφορά το άτομό του…), ο κ. Κουμέντος εκθέτει ανεπανόρθωτα εκείνους που του εμπιστεύθηκαν την υπεύθυνη θέση την οποία κατέχει!…

Κανένα παιδί στο δρόμο!

Κανένα σχολείο δεν πρέπει να κλείσει!

ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β. ΤΖΑΦΑΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Χ. ΣΟΦΗΣ

Άλιμος, 29 Απριλίου 2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*