Αγων. Παρέμβαση Λέσβου: Για τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων και τον ορισμό των επιτηρητών

Για μια ακόμη χρονιά η ΔΔΕ Λέσβου επέλεξε να αναπαράγει λογικές ευνοιοκρατίας και ημετεροκρατίας (αλλά και ρεβανσισμού) στο ζήτημα της συγκρότησης των Λυκειακών Επιτροπών των Πανελλαδικών Εξετάσεων (ΛΕΕ) και του ορισμού των επιτηρητών.

Η εικόνα έχει ως εξής: Στις καλά αμειβόμενες ΛΕΕ τοποθετήθηκαν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές ανελλιπώς για πολλά χρόνια, χωρίς να ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της ΕΛΜΕ για ανανέωση ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν εκ περιτροπής για να αποκτούν εμπειρία της διαδικασίας των εξετάσεων. Από την άλλη, ως επιτηρητές (δουλειά σχεδόν «απλήρωτη») ορίστηκαν συνάδελφοι νεότεροι, κατά κανόνα, οι οποίοι υποχρεώνονται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους με προσωπικά τους έξοδα, την ίδια στιγμή που δεκάδες εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από τη διαδικασία των εξετάσεων και λαμβάνουν ουσιαστικά εφτά (7) άγραφες ημέρες άδεια από την υπηρεσία!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλλονής και της Άντισσας: υποχρεώνονται εκπαιδευτικοί από το ΓΕΛ της Άντισσας να πάνε 40 χλμ.μακριά, στην Καλλονή (και40 χλμ.η επιστροφή), για να κάνουν επιτήρηση, ενώ υπάρχουν αρκετοί καθηγητές στα σχολεία της Καλλονής που δεν ορίστηκαν σε κανένα σχολείο! Το ίδιο συμβαίνει και με εκπαιδευτικούς που ορίστηκαν να κάνουν το αντίστροφο δρομολόγιο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την προνομιακή μεταχείριση κάποιων εκπαιδευτικών εις βάρος άλλων οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν και τη βενζίνη για τη μετακίνησή τους. Στρατιωτικές ιεραρχικές λογικές που προβάλλει η ΔΔΕ (του τύπου «ορίσαμε όσους έχουν διοριστεί μετά το 2000») και είναι ψευδείς (αφού κάποιοι παλιότεροι συνάδελφοι έχουν οριστεί επιτηρητές) και δεν αρμόζουν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Να το πούμε κι αλλιώς: το όλο σύστημα είναι εντελώς ανορθολογικό και επιτρέπει γι’ αυτό την αναπαραγωγή εκδοχών πελατειακών μηχανισμών και ευνοιοκρατίας. Αν με τον τρόπο αυτό διαχειρίζονται σήμερα οι ιθύνοντες μια απλή διαδικασία, όπως αυτή των επιτροπών των εξετάσεων, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα διαχειριστούν αύριο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών…

Ζητούμενο δεν είναι να απαλλαγούν αυτοί που πιστεύουμε εμείς εις βάρος άλλων. Ζητούμενο είναι να μην γίνονται πελατειακές διακρίσεις και εξυπηρετήσεις με την ευκαιρία αυτή αλλά να απασχοληθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί στη διαδικασία των πανελλαδικών, μειώνοντας έτσι και τον φόρτο και τις ευθύνες των υπολοίπων, να ληφθεί μέριμνα για τις λιγότερες δυνατές μετακινήσεις, να καταβάλει η Διοίκηση άμεσα τις αμοιβές- τουλάχιστον τα οδοιπορικά- ώστε να μην βάζουν οι εκπαιδευτικοί από την τσέπη τους τις βενζίνες και να δοθεί στην ΕΛΜΕ η πλήρης λίστα των Λυκειακών Επιτροπών και των επιτηρητών ώστε να υπάρχει έλεγχος για το ποσοστό ανανέωσης αλλά και για να βρίσκονται στη διάθεση όσων συναδέλφων θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

Μυτιλήνη, 17-5-2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*