Παν/κή Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ: Ψήφισμα κατά της προσπάθειας ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

Λίγες μέρες μετά την τελευταία επίθεση της κας Διαμαντοπούλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο με χυδαίους χαρακτηρισμούς, απόλυτα συμβατούς με το πολιτικό ύφος και ήθος της, και την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παρέμβαση των αστυνομικών αρχών και αυτόφωρες συλλήψεις σε περιπτώσεις κατάληψης πανεπιστημίων, η πανεπιστημιακή κοινότητα γίνεται μάρτυρας μιας νέας προσπάθειας τρομοκράτησης όσων μάχονται μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες για ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.

Μετά τις κλήσεις σε προκαταρκτική εξέταση του Προέδρου και των μελών του ΕΣΔΕΠ, του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων και φοιτητών συγκεκριμένων παρατάξεων στο ΑΠΘ, επίσης συναδέλφου και φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κλήθηκε από την Εισαγγελία, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης κλήσης σε προκαταρκτική εξέταση, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως  δυνάμει κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 183 του Ποινικού Κώδικα (Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών). Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η ανακοίνωση της παράταξης «ΚΙΠΑΝ» στις 14/2/2012, η οποία δημοσίευσε ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωσης του Προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς συναδέλφους (με τα προσωπικά στοιχεία αποστολέα και παραληπτών), «διανθισμένο» με σενάρια συνωμοσίας για δήθεν ύπαρξη και δράση οργανωμένων βίαιων μειοψηφιών. Η κλήση σε απολογία, μάλιστα, είχε, ως στοιχείο, έγγραφο που αναφέρονταν σε εκπροσώπους του Συλλόγου μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Φαίνεται ότι βρισκόσαστε μπροστά στο ξεδίπλωμα μιας ενιαίας επίθεσης σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η λυσσαλέα και με κάθε «πρόσφορο» μέσο επίθεση δηλώνει το φόβο τους ότι ο Ν. 4009/2011 δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι πλέον εμφανές ότι ο συνεχής, συνεπής, μαζικός και δημοκρατικός αγώνας για την κατάργηση ενός αντισυνταγματικού, κοινωνικά άδικου και εκπαιδευτικά καταστροφικού νόμου οδηγεί με σταθερά βήματα στην ανατροπή του.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού μέσα στην προεκλογική περίοδο κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί. Στο πρόσωπο των διωκόμενων συναδέλφων επιχειρείται να τρομοκρατηθεί το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζεται για την ανατροπή του Ν. 4009/2011. Θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι διώξεις αυτές όχι μόνο δεν πτοούν το πανεπιστημιακό κίνημα, αλλά το ενδυναμώνουν. Κάθε διωκόμενος συνάδελφος, εργαζόμενος, φοιτητής θα έχει τη συμπαράσταση όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ως Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων Μελών ΔΕΠ:

  • Δίνουμε έναν ανοιχτό και μαζικό αγώνα, στη βάση των αποφάσεων της συντριπτικής πλειονότητας των Συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την έμπρακτη υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου στην υπηρεσία της κοινωνίας.
  • Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την ανατροπή του αντισυνταγματικού, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, Ν. 4009/2011. Η προσπάθεια αυτή δεν αποτελεί δικαίωμα αλλά υποχρέωση της πανεπιστημιακής κοινότητας που απορρέει από το Άρθρο 120 του Συντάγματος.
  • Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές) που διώκονται,  επειδή αγωνίζονται  κατά του Ν. 4009/2011, και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η «βιομηχανία» εισαγγελικών κλήσεων εναντίον των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίες επιχειρούν να ποινικοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Αθήνα, 30/4/2011


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*