Η ΕΛΜΕ Λέσβου για τη αξιολόγηση: η ΟΛΜΕ να ορίσει άμεσα ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ για κινητοποιήσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου αφού συζήτησε διεξοδικά, αφενός, τα όσα προβλέπει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και, αφετέρου, τις εξαγγελίες των στελεχών των αρμόδιων υπουργείων για την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημοσίου εκτιμά ότι:

  1. Είναι πλέον προφανές ότι η «αξιολόγηση» σαν θεσμός καμία σχέση δεν έχει με την ενίσχυση και την στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του και ότι έχει σαφή τιμωρητικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν απολύσεις, «σχολείο-Α.Ε.» και τον δάσκαλο σκυφτό.
  2. Με την ίδια λογική και η «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων έχει γίνει σήμερα το εργαλείο για την κατηγοριοποίησή τους και για την υλοποίηση της διαδικασίας καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων· το εργαλείο για τη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως επιβάλλουν ΟΟΣΑ και ΕΕ, ένα σχολείο το οποίο θα αξιολογείται ως «καλό» όταν το χρηματοδοτούν γονείς και χορηγοί και όταν διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την ταξική τους καταγωγή.

Είναι λοιπόν πια σαφές πως το Υπουργείο Παιδείας δεν συζητά διαδικασίες για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Η αξιολόγησή τους είναι ο φερετζές του ταξικού σχολείου, των συγχωνεύσεων, των απολύσεων και της μισθολογικής καθήλωσης. Αρκεί να δει κανείς τι έφερε η αξιολόγηση στους φορείς του δημοσίου που καταργήθηκαν, όπως το ΙΓΜΕ, ο ΟΕΚ, ο ΟΕΕ κ.λπ.: απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις, λουκέτα! Όταν εξάλλου στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η απαίτηση για 150.000 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους λιγότερους ως το 2015- από τους οποίους οι 15.000 θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς-είναι σαφές ότι το καμπανάκι χτυπάει και για τους εκπαιδευτικούς.

Για να περάσει τις απολύσεις η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς, να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Θα πρέπει να μας βρει σαν μια γροθιά: κανένας εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να συνεργαστεί σε οποιονδήποτε αξιολογικό μηχανισμό, κανένας να μη γίνει ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων. Δεν έχει θέση στην κοινωνία των εκπαιδευτικών όποιος συνεργήσει σε απολύσεις.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Να μην περάσει η αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Με αποφάσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, σχολείο το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί να απορρίψουμε την αξιολόγηση, όπως κάναμε και με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση». Ακυρώνουμε συλλογικά στην πράξη κάθε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης:

  1. Εμποδίζουμε τα σφαγεία των «επιμορφώσεων» σχολικών συμβούλων και διευθυντών.
  2. Κανένας εκπαιδευτικός στις επιμορφώσεις της σφαγής. Με το που καλέσουν τους εκπαιδευτικούς στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, την ίδια μέρα πραγματοποιούμε την αποφασισμένη 24ωρη απεργία.
  3. Δεν έχουν θέση στα σωματεία και στον κλάδο όσοι Διευθυντές ή σχολικοί σύμβουλοι συνεργήσουν στη διαδικασία της αξιολόγησης (σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών).

Καλούμε την ΟΛΜΕ να ορίσει άμεσα ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις και να κλιμακωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του σωματείου. Η αλληλεγγύη ετούτη τη στιγμή είναι το όπλο μας. Μπορούμε να νικήσουμε! 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*