Αγων. Παρέμβαση-«Γληνός» Πειραιά: 25η Μάρτη: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

25Η ΜΑΡΤΗ: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»
Ανδρ. Κάλβος
Οι «επίσημοι» του πολιτικού κόσμου ετοιμάζονται να λάβουν θέση στις εξέδρες των παρελάσεων για να τιμήσουν δήθεν την Επανάσταση του ’21. Αυτοί που καθημερινά ξεπουλάνε τη χώρα και τις ζωές μας στους εγχώριους και ξένους τοκογλύφους, που επιδιώκουν να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και διαλύουν τα δημόσια αγαθά, με περισσή υποκρισία θα περιμένουν τα παιδιά μας να γυρίσουν «κεφαλή δεξιά».
Αυτοί που συμπεριφέρονται σαν σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες σκύβοντας ραγιάδικα το κεφάλι στις Μεγάλες Δυνάμεις του καιρού μας θέλουν να μας δείξουν πως εμπνέονται από τους λαϊκούς αγωνιστές του ’21. Είναι υποκρισία, είναι χυδαιότητα απέναντι σε όσους έδωσαν την ζωή τους για μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ελεύθερη Ελλάδα! Η παρουσία τους αμαυρώνει το νόημα της ημέρας, να μην τους το επιτρέψουμε! Τα παιδιά μας να κάνουν παρέλαση μπροστά στο λαό και όχι μπροστά στο υποταγμένο πολιτικό προσωπικό.
Ρίχνοντας ματιές στην ιστορία των επαναστάσεων που ανέτρεψαν δυνάστες, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από τα κινήματα και τις εξεγέρσεις των λαών σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε για το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον. Η επανάσταση του 1821, όπως και όλες οι λαϊκές ανατάσεις στην ιστορία, ανήκουν στους αγωνιζόμενους και ποτέ στην εξουσία.
 ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ’21
Το 1821 καταγράφηκε στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας ως η επανάσταση που ξεκίνησε από τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρασύροντας στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Η Τουρκοκρατία εξέθρεψε κοινωνικές τάξεις με συγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, εκμετάλλευση και καταπίεση. Γι’ αυτό η Επανάσταση του 1821, εκτός από εθνική υπήρξε και βαθύτατα κοινωνική. Αυτή είναι μια αλήθεια που οφείλουμε να την αποδεχόμαστε, γιατί, όπως το διατύπωσε εύστοχα ο μεγάλος ποιητής Διονύσιος Σολωμός, «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό, τι είναι αληθινό».
Η Επανάσταση του 1821, με πρωτοπορία την ανερχόμενη, προοδευτική εμπορική τάξη, ραχοκοκαλιά τα αγροτικά στρώματα, τους βιοτέχνες, εργάτες της πόλης και οπλισμένο χέρι τους κλέφτες, είχε απέναντί της τον στρατιωτικό μηχανισμό της Τουρκίας, το ντόπιο κατεστημένο και τον ανώτερο κλήρο (το 1/3 των κτημάτων στα 1830 είναι στα χέρια της Εκκλησίας, ενώ οι Έλληνες κοτζαμπάσηδες έχουν περισσότερα από τους Τούρκους), αλλά και τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να λυθεί το Ανατολικό Ζήτημα σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Η ανερχόμενη αστική εμπορική τάξη, η ισχυρή επίδραση των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης, η βαριά φορολογία στα φτωχά αγροτικά, λαϊκά στρώματα από το οθωμανικό κράτος, ήταν τα στοιχεία που δημιουργούν το υπόβαθρο της Επανάστασης.
Αντίθετοι στην Επανάσταση στάθηκαν ο ανώτερος κλήρος, οι Φαναριώτες και οι Κοτζαμπάσηδες στην πλειονότητά τους, στους οποίους οι Τούρκοι είχαν παραχωρήσει μια σειρά προνομίων που τους εξασφάλιζαν πλουσιοπάροχη ζωή. «Η προστασία της οθωμανικής κυβερνήσεως», γράφει ο ιστορικός Φίνλεϊ, «δημιούργησε μια ελληνική αριστοκρατία διοικητικών οργάνων και φοροεισπρακτόρων (…) Η ηθική και πολιτική θέση τούτης της τάξης αποδόθηκε άριστα με την ονομασία τους σαν είδος «χριστιανών Τούρκων». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί απ’ αυτή την «αριστοκρατία», μόλις είδαν ότι η Επανάσταση παίρνει παλλαϊκό χαρακτήρα, έσπευσαν να ενταχθούν σ’ αυτήν, όχι βέβαια για να τη βοηθήσουν να πραγματοποιήσει τους σκοπούς της, αλλά για να την καθοδηγήσουν και να την κατευθύνουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους δημιουργώντας ένα κράτος εχθρικό προς τις λαϊκές τάξεις και στρώματα.
Η Επανάσταση του ’21 πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές. Κινδύνεψε ακόμα και να συντριβεί. Όχι μόνο γιατί ο κατακτητής ήταν ανελέητος, αλλά και γιατί οι κοτζαμπάσηδες, οι μεγαλοκαραβοκυραίοι, οι Φαναριώτες συκοφαντούσαν τους Φιλικούς, συνωμοτούσαν σε βάρος των λαϊκών αγωνιστών, που μαζί με την εθνική λευτεριά ζητούσαν και κοινωνική δικαιοσύνη.
Δε δίστασαν μάλιστα να καταφύγουν σε διώξεις και δολοφονίες λαϊκών ηγετών, όπως του Αντ. Οικονόμου, του Μελέτη, του Οδ. Ανδρούτσου, αλλά και αργότερα να φυλακίσουν τον Κολοκοτρώνη, να διώξουν τον Μακρυγιάννη κ.ά. Κατέφυγαν ακόμα και σε εμφύλιους πολέμους, σπρωγμένοι από τους  Άγγλους «κηδεμόνες» και άλλους «προστάτες».
Αν και πέρασαν 191 χρόνια, ζωντανά και επίκαιρα παραμένουν τα μεγάλα οράματα των εξεγερμένων προγόνων μας για λευτεριά, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα τον ρόλο της «Ιεράς Συμμαχίας», της αντίδρασης και της καταπίεσης λαών και εθνοτήτων στο όνομα της «Παγκοσμιοποίησης» έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., οι σύμμαχοί τους και τα όργανά τους: Δ.Ν.Τ.. Παγκόσμια Τράπεζα ….
Απέναντι στο σχέδιο της επιστροφής στο 19ο αιώνα και στη μετατροπή μας στους δούλους της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός, έχουμε μια και μοναδική επιλογή κοινωνικής περηφάνειας κι αξιοπρέπειας. Μια και μοναδική επιλογή που να αντιστοιχεί στην πολύπαθη αλλά ηρωική ιστορία του τόπου μας, τη μαζική εργατική αντίσταση, τη λαϊκή εξέγερση.
Να πλημμυρίσουμε τους δρόμους για να ανατρέψουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας. Είναι απαραίτητος όρος για ν’ ανοίξει άλλος δρόμος για τη χώρα και τους εργαζόμενους.
ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21.
Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.
ΤΟΤΕ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΣΤΟΙ,  ΤΩΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ!
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ!
Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές σε όλους τους δήμους του Πειραιά
σε μαζικές  διαδηλώσεις την ημέρα της παρέλασης!
Την ιστορία θα τη γράψει και πάλι ο λαός!!
Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ –  «Δ. ΓΛΗΝΟΣ»
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ αρ. φ. 14, Πειραιάς, Πέμπτη 22 – 3 – 2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*