Αγων. Παρέμβαση-«Γληνός» Πειραιά: Οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν εντός ωραρίου εργασίας και όχι όποτε θελήσει ο κάθε «φεουδάρχης»

ούτε υποταγή στην τρομερή εξουσία.

Πάλι σας δίνω όραμα.

Μ. Κατσαρός, Όταν, Κατά Σαδδουκαίων

  ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

Οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν εντός ωραρίου εργασίας και όχι όποτε θελήσει ο κάθε «φεουδάρχης»

Πολύς ντόρος έγινε το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την παρέμβαση της Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά στο 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, όπου ο διευθυντής αυταρχικά ήθελε σώνει και καλά να συνεδριάσει ο σύλλογος διδασκόντων μετά το ωράριο εργασίας στις 2 μ.μ. Συνέχισε και τις επόμενες μέρες  να προκαλεί με αυτό το θέμα αγνοώντας τη θέληση του συλλόγου και της Ε.Λ.Μ.Ε. ορίζοντας συνεδριάσεις όσο πιο αργά γίνεται σε έναν πόλεμο νεύρων και επίδειξη εξουσίας. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει καταγγελθεί για  αυταρχική  συμπεριφορά ο συγκεκριμένος διευθυντής και είναι γνωστό ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό (πάνω από 40!) συναδέλφων κάθε  χρόνο «αποδρά» από αυτό το σχολείο.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να καταστρατηγηθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες. Γι΄ αυτό και είναι αυτονοήτη η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε όσα σχολεία παρατηρούνται αυθαιρεσίες από Διευθυντές ή τη Διοίκηση. Ιδιαίτερα, όταν κάποιοι Διευθυντές ορίζουν συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων χωρίς συνεννόηση με τον Σύλλογο και ακόμα χειρότερα ορίζοντας ως χρόνο έναρξης ή παρατείνοντας τη συνεδρίαση μετά το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι 8 -2 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Σύλλογος συνεδριάζει όταν τον συγκαλεί ο Διευθυντής (για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου είναι αναγκαία η προσυνεννόηση με τον Σύλλογο) ή αν έχει υπογράψει το 1/3 των καθηγητών, αφού γίνουν περικοπές  ωρών ή συντμήσεις. «Δε δεχόμαστε τις αυθαιρεσίες για συνεδριάσεις του συλλόγου το απόγευμα. Το απόγευμα ο διευθυντής να «συγκαλεί» τους υπηρέτες του. Εάν επιμείνει για συνεδρίαση εκτός ωραρίου εργασίας, υπενθυμίζουμε  το άρ. 11, ΣΤ΄παρ.2 του νόμου 1566/85.

«Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων» και δηλώνουμε ότι θα τον καταγγείλουμε στην Ε.Λ.Μ.Ε., θα του κάνουμε αναφορά και θα του ζητήσουμε υπερωρίες. Επιμένουμε πως οι Σύλλογοι δεν είναι αυλές των διευθυντών». (Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό, από τις Υποχρεώσεις στα Δικαιώματα, Έκδοση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ –ΚΙΝΗΣΕΩΝ Β΄θμιας εκπαίδευσης, 2007 -2008). Επιμένουμε ότι το ωράριο λειτουργίας  σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας είναι δεδομένο και καμιά εγκύκλιος δεν μπορεί να το αλλάξει.

Υπενθυμίζουμε: Ούτε ο διευθυντής ούτε ο Σύλλογος μπορεί να επιβάλλει σε  συνάδελφο να αναπληρώσει συνάδελφο που απουσιάζει, απασχολώντας του μαθητές ή κάνοντας μάθημα. Παραμένουμε στο σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου στις εργάσιμες ημέρες (και όχι πέραν των 6 ωρών την ημέρα ή των 30 την εβδομάδα), για εκτέλεση «συγκεκριμένου έργου» που μας «έχει ανατεθεί». Η ανάθεση γίνεται σε συγκεκριμένη συνεδρίαση και καταγράφεται στο πρακτικό. Δε δεχόμαστε να μας ανατίθεται έργο όποτε ο διευθυντής θεωρήσει «ότι υπάρχει πρόβλημα στο σχολείο». Ο σύλλογος «έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος» (ν. 1566, αρ 11, ΣΤ, παρ 3).

Δεν επιτρέπεται  η προσθήκη ωρών ή μαθημάτων στο ωρολόγιο ή αναλυτικό πρόγραμμα. Ο ρόλος του δασκάλου μέσα στο σχολείο και στο σύλλογο διδασκόντων είναι πρωταγωνιστικός. Εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και ψηφίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου. Εκφέρει άποψη, ασκεί κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική. Συνδικαλίζεται, αγωνίζεται, διεκδικεί…

Με βάση τα παραπάνω και μετά από καταγγελία συναδέλφων του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού για αυταρχική συμπεριφορά του Διευθυντή έγινε η αναγκαία παρέμβαση της Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά. Τα μέλη του Δ.Σ. και του Σωματείου έχουν υποχρέωση και καθήκον να υπερασπίζονται διακαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου. Πολύ περισσότερο στις σημερινές εποχές ξηρασίας.

ΥΓ. Αν κάποιοι μιλούν για «σωτήρες», φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τον συνδικαλισμό ως παράγοντες που συνδιαλέγονται και υποτάσσονται στη διοίκηση. Δε θα

τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης και των καταγγελιών.

Ούτε υποταγμένα, ούτε χωριστά, αλλά ενωτικά και αγωνιστικά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ –  «Δ. ΓΛΗΝΟΣ»                                 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ αρ. φ. 12, Πειραιάς, Κυριακή 10 – 3 – 2012

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*