“Αρνούμαι να μπω σε αίθουσα διδασκαλίας έχοντας αποβάλει κάθε ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας”…

Το συγκλονιστικό κείμενο ενός ωρομίσθιου

ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΤΩΝ ΣΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ!

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Τα Σ.Δ.Ε. υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης. Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο ουμανιστικός χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών και τα βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά των σχολείων αποτυπώνονται στο αρχικό Αναλυτικό Πρόγραμμα και στις Προδιαγραφές Σπουδών καθώς και στον Κανονισμό Λειτουργίας των ΣΔΕ.

Κι όμως τη φετινή χρονιά οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που καλούνται κατόπιν πολύμηνης αναμονής των οριστικών πινάκων κατάταξής τους, είναι αναγκασμένοι να απεμπολήσουν κάθε ανθρωπιστική αξία που διδάχτηκαν από την οικογένεια, το σχολείο, τους υπόλοιπους φορείς κοινωνικοποίησης και κυρίως στο Πανεπιστήμιο.

Κατά κύριο λόγο καλούνται να εργαστούν όχι ως εκπαιδευτικοί, αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να πληρώνονται με  έκδοση  ΑΠΥ. Αυτό σημαίνει βεβαίως εγγραφή στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και πληρωμή των σχετικών εισφορών ΕΚΤΟΣ αν υπάρχει ασφάλιση σε άλλο Ταμείο, οπότε κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ και ΕΞΑΙΡΕΣΗ από τον ΟΑΕΕ. ΟΜΩΣ παρ’ όλα αυτά, ισχύει 20% παρακράτηση φόρου και από κει και πέρα τα έξοδα -και απίστευτο τρέξιμο- για αγορά βιβλίου, μπλοκ αποδείξεων, σφραγίδας κ.λπ., χρειάζεται και λογιστής για τα βιβλία, την “αναμόρφωση”, τη “συγκεντρωτική αποδείξεων”, το Ε3 στη δήλωση του επόμενου έτους κ.λπ.

Καλείσαι να εργαστείς χωρίς να γνωρίζεις ακριβώς ποιες θα είναι οι αποδοχές σου, αφού πληρώνεσαι με ωριαία αντιμισθία και από την άλλη είσαι ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ μιας σύμβασης έργου που θα υπογράψεις, όπως φαίνεται, όταν λήξει το έργο σου.

Σε μια εποχή, που όλα είναι ρευστά, μισθοί και συντάξεις μειώνονται και μάλιστα με αναδρομική  ισχύ, αναρωτιέμαι αν οι ιθύνοντες αυτών των σχολείων ψάχνουν να βρουν απεγνωσμένα τον κύριο ΤΖΑΜΠΑ που κατά κόρον κυκλοφορεί στα διαφημιστικά μηνύματα της ελληνικής τηλεόρασης. Για μένα ο κύριος ΤΖΑΜΠΑ έχει πεθάνει και δεν ψωνίζει από πουθενά.

Αρνούμαι να δουλέψω γνωρίζοντας ότι οι συνολικά οι αποδοχές μου για την σχολική χρονιά θα είναι τι πολύ 1900 ευρώ , ενώ τα έξοδα σαφώς περισσότερα (εισφορές και εφορία) ενώ δεν  γνωρίζει κανείς πόσο θα φορολογηθούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αρνούμαι να μπω σε μια αίθουσα διδασκαλίας έχοντας αποβάλει από πάνω μου κάθε ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας.

 ΑΡΑΓΕ ποιες δεξιότητες και ποιες ανθρωπιστικές αξίες θα αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοί μου  για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*