H «αγέλη των λύκων» απειλεί ευθέως την υπόσταση 200.000 μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Των Χρήστου Κάτσικα, Μαρίας Δανιήλ, Γιώργου Καββαδία, Χρήστου Σόφη και Βασίλη Πετράκη

Πανηγυρικός, αντί να ντρέπεται, εμφανίστηκε το Σάββατο μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, για τον περιορισμό των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με λίγα λόγια για το σύνολο της πολιτικής που έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, ανάμεσά τους 200.000 μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ο κυβερνητικός στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι φανερό: Η “αγέλη των λύκων” είναι αδίστακτη!Πώς είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση

Από την αρχή του χρόνου ο ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, και ο ΟΓΑ έπαυσαν να υφίστανται και ενσωματώθηκαν σε ένα φορέα (ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει πια 9,5 εκατ. ασφαλισμένους !

• Για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά πρόκειται για μείωση περισσότερο από το μισό της προηγούμενης επιδότησης για να «καλυφθεί» διπλάσιος αριθμός ασφαλισμένων.

• Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, πανελλαδικά είναι μόνο 4.953 μέχρι στιγμής, δηλαδή 1 ανά 2.000 ασφαλισμένους !

• Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς,  αλλά και τους γιατρούς  στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας τις πρωινές ώρες, μετά από ραντεβού, είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.
• Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δεν του επιτρέπεται να «μπει» στο σύστημα!

•Εγκρίνονται παρακλινικές εξετάσεις, αλλά σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν π.χ. μια εξέταση αίματος γινόταν κάθε χρόνο, τώρα επιτρέπεται κάθε δυο χρόνια!
Πρακτικά θα είναι πολλοί αυτοί που θα αναγκαστούν, σε κάποια έκτακτη περίπτωση, να καταφύγουν σε ιδιώτη, μη συμβεβλημένο γιατρό, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα, «βάζοντας ταυτόχρονα αναγκαστικά πλάτη στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης», που τόσο ευαγγελίζεται ο υπουργός “υγείας”.

• Η αποζημίωση του κάθε γιατρού θα είναι 6,5 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη! Ποσό που απαξιώνει τον ίδιο ως επιστήμονα και καθιστά για εμάς επικίνδυνη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΩΣ ΗΔΗ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ:   Θα υπάρξει συνωστισμός ασφαλισμένων προς τα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο λόγω του μικρού αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, όσο και του ορίου στον αριθμό των επισκέψεων. Αν, μάλιστα, κάποιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άδεια, αφού οι επισκέψεις στο νοσοκομείο γίνονται μόνο πρωί ή θα αναγκαστεί να πληρώσει επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς το απόγευμα.

Με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προωθούνται μέτρα με τα οποία:

α) Περιορίζονται οι δωρεάν δημόσιες παροχές, στο επίπεδο του ελάχιστου «βασικού πακέτου» με την ενοποίηση των παροχών υγείας – πρόνοιας προς τα κάτω σε όλους τους ασφαλισμένους.

β) Αυξάνονται οι περικοπές στις παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους.

γ) Καθιερώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες σε υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας, υγειονομικού υλικού κλπ. που δεν υπήρχε πριν και αυξάνεται η συμμετοχή εκεί που υπήρχε.

Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:

– Καθιερώνεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ και συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).

– Συμμετοχή 25 % σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

– Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών.

– Καταργείται το «επίδομα τοκετού» όταν ο τοκετός γίνεται στο δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ.

– Εκατοντάδες φάρμακα (περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα) εξαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και οι ασθενείς αντί να πληρώνουν όπως πριν το 25% ή το 10% της συμμετοχής (ανάλογα με την ασθένεια), πληρώνουν τώρα το 100% της τιμής του φαρμάκου. (π.χ. όλα τα χάπια και σιρόπια που είναι αντιπυρετικά, αναλγητικά, αντιβηχικά, τα κολλύρια για επιπεφυκίτιδες και για την ξηροφθαλμία ,όλες οι δερματολογικές αλοιφές και αυτές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.)

– Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ως «πρόληψη» προβλέπονται μόνο ορισμένες εξετάσεις και αυτές χωρίς την κρατική συμμετοχή αφού τις χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, με την κατάργηση και συγχώνευση των δημόσιων μονάδων υγείας και των πολυϊατρείων του ΙΚΑ, αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται την ταλαιπωρία των μακροχρόνιων λιστών αναμονής, την αδυναμία των δημόσιων μονάδων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από την έλλειψη προσωπικού και υλικών, λόγω της κρατικής στάσης πληρωμών και προσλήψεων.

– Ολόκληρες περιοχές στη χώρα είναι ακάλυπτες ή με υποτυπώδεις και ανεπαρκέστατες υπηρεσίες υγείας.

Σε ο,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το μόνο που βλέπει κανείς είναι εγκατάλειψη και ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, αναλώσιμα. Νοσοκομεία υποβαθμίζονται σε Κέντρα Υγείας, ενώ υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και Ιατρεία καταργούνται ή συγχωνεύονται διαδοχικά. Την ίδια στιγμή οι εισφορές μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καταβάλλουμε αδιάλειπτα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα ήδη καταβεβλημένα έχουν κάνει φτερά σε «δομημένα ομόλογα» και υπέρογκες προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Αυτό, λοιπόν, το αίσχος ονομάζεται «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Η “ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ” ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! 

Η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού περιέκοψαν δραστικά μισθούς και συντάξεις, επέβαλλαν μια χωρίς ιστορικό προηγούμενο φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, απαλλάσσοντας για άλλη μια φορά το κεφάλαιο, αφού διέλυσαν κομμάτι -κομμάτι τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και αφανίζουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά βάλθηκαν να αφανίσουν  την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταληστεύοντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα  χρηματικά ποσά, που τόσα χρόνια ανελλιπώς αποδίδαμε στα ταμεία για να εξασφαλίσουμε την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

Την δια στιγμή που συνεχίζουμε να καταβάλουμε όλο και πιο αυξημένες εισφορές , που οι μισθοί μας συνεχώς κατακρεουργούνται και οι φόροι και τα χαράτσια πέφτουν βροχή, εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε πια και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Μέχρι τώρα προσπαθούν να μας εξοντώσουν με τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας τώρα μας εξοντώνουν και βιολογικά! Δεν είναι τυχαίο ότι σε όσες χώρες έχουν εφαρμοστεί παρόμοιες «θεραπείες σοκ» από τους «γιατρούς» του ΔΝΤ , έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί ρωτάμε: Γιατί αλήθεια πληρώναμε τόσα χρόνια;

• Για να καταργηθεί ο ΟΠΑΔ και να ενταχθούμε στον ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ αλλά με πολύ λιγότερους συμβεβλημένους ιατρούς;
• Για να μην έχουμε συμβεβλημένους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων;
• Για να μην έχουμε συμβεβλημένα εργαστήρια παρακλινικών εξετάσεων;
• Για να μετατραπεί η επίσκεψή μας σε συμβεβλημένο ιατρό σε κλήρωση λαχείου (εξαρτώμενη από τον μέγιστο αριθμό επισκέψεων ανά εβδομάδα ή μήνα) ;
• Για να οδηγηθούμε σε εγκαταλελειμμένα δημόσια νοσοκομεία, με ελλείψεις σε προσωπικό, σε εργαστήρια και αναλώσιμα;
• Για να υποστούμε την ταλαιπωρία των ραντεβού στα νοσοκομεία, μετά από εβδομάδες ή και μήνες ακόμη, για χρόνιες παθήσεις ή και για μια απλή συνταγογράφηση;
• Για να αναγκαζόμαστε να παίρνουμε άδεια προκειμένου να επισκεφτούμε νοσοκομειακούς γιατρούς, αφού οι επισκέψεις γίνονται μόνο πρωινές ώρες;
• Για να μας εγκρίνονται παρακλινικές εξετάσεις σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, σε ολοένα και λιγότερες εξετάσεις, με ολοένα και περισσότερη πληρωμή ;
• Για να αυξηθεί η συμμετοχή μας στην αγορά φαρμάκων;

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!
Συνάδελφοι είναι φανερό πως η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω είχε και εφάρμοσε σχέδιο. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν είναι παρά το εργαλείο σταδιακής, αλλά πλήρους πλήρους κατάργησης της υγειονομικής περίθαλψης. Γι’  αυτούς δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά αναλώσιμοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “μειώσουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”, να μην προσφέρει η όποια εργοδοσία τίποτα στην ασφάλιση, να αναγκαστούμε, όλο και περισσότεροι να καταφεύγουμε σε μη συμβεβλημένους γιατρούς, νοσοκομεία και εργαστήρια, καταβάλλοντας από το πενιχρό μας εισόδημα τα έξοδα των εξετάσεων και της ενδεχόμενης νοσηλείας.
Η πρόνοια, η μέριμνα και η προσφορά των ταμείων υπέρ της δημόσιας υγείας είναι θεσμός που διακρίνει την ανθρώπινη κοινωνία από τη ζούγκλα των υπανθρώπων που λέγονται χρηματιστές, μεγαλοκεφαλαιούχοι, τραπεζίτες, και των πολιτικών στηριγμάτων τους.
Πρέπει να τους το δώσουμε να το καταλάβουν: Η υγεία, η περίθαλψη, η πρόνοια, η ίδια μας η ζωή, δεν είναι οι εντολές των τοκογλύφων!  Δεν είναι οι κυβερνητικοί εντολοδόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας και της τρόικας που κάνοντας την ανομία «νόμο», ψήφισαν και επικύρωσαν τους προσυμφωνημένους όρους των ξένων κηδεμόνων. Δεν είναι αυτοί που φέρνουν τα κοινωνικά δικαιώματα στο απόσπασμα, τη χώρα στη χρεοκοπία και το λαό στη νεοαποικιακή υποδούλωση και λεηλασία.

Είναι ανάγκη να σχηματιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των δημοσίων υπαλλήλων, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των γιατρών και των φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα. Είναι ανάγκη εμείς οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, να συναντηθούμε με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους και να ενωθούμε σε μία κοινή αντίσταση-αντίδραση σε αυτή τη νέα βαρβαρότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι / ισες ας το καταλάβουμε: διανύουμε τη φάση όπου το δίλημμα τίθεται πλέον με τρόπο απόλυτο, οριστικό και υπαρξιακό: «`Η αυτοί ή εμείς»!

* Οι αρθρογράφοι είναι εκπαιδευτικοί

αναδημοσίευση από το alfavita

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*