Παρεμβάσεις ΔΕ: Όλοι στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

Αποφασίζουμε σύγκρουση με το Μαύρο Μέτωπο και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

 Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την κοινωνία και την εκπαίδευση. Μια κυβέρνηση χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση, το Μαύρο Μετώπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μας οδηγεί σε μια εποχή βαρβαρότητας χωρίς προηγούμενο. Το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, μαζί με το «ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας» της ΕΕ έρχονται να διογκώσουν το χρέος, να απογειώσουν τα κέρδη των τραπεζών και των τοκογλύφων, αλλά και να εντάξουν στο Σύνταγμα τη λιτότητα. Ουσιαστικά απαγορεύουν αυξήσεις και δαπάνες για υγεία, παιδεία και κοινωνικές ανάγκες, ενώ ετοιμάζουν συνταγματική αλλαγή για απολύσεις στο δημόσιο. Κομμάτι αυτή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι η απαξίωση και υποχρηματότηση της εκπαίδευσης, η ληστεία του νέου μισθολογίου, το φορολογικό γιουρούσι με τα χαράτσια και η διάλυση του ασφαλιστικού με τον ΕΟΠΥΥ που ουσιαστικά δεν παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα με το «κούρεμα» μεθοδεύεται η λεηλασία των ταμείων.

Η φτηνή προπαγάνδα για την ανάγκη να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ που θα σημάνει δήθεν τη σωτηρία της χώρας, η τρομοκρατία για την καταστροφή μας, αν δεν δεχτούμε τα μέτρα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η φτώχεια, η ανεργία του 20%, τα συσσίτια, η παγωνιά στα σπίτια χωρίς θέρμανση, οι άστεγοι δεν ήρθαν τελικά επειδή φύγαμε από το ευρώ, αλλά επειδή μείναμε.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι η κοινωνία, οι εργαζόμενοι δεν προσκυνάνε. Στη Χαλυβουργία της αποφασιστικής απεργίας και της μαχητικής εργατικής αλληλεγγύης, στα ΜΜΕ των απλήρωτων, στη Λουκίσα και τα αλουμινάδικα του Περιστερίου, στην Ίντρακομ, οι εργαζόμενοι μάχονται. Μάχεται η κοινωνία ενάντια στα χαράτσια με επιτροπές ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και λαϊκές συνελεύσεις. Οργανώνει την αλληλεγγύη σε αυτούς που χτυπάει η πολιτική των Μνημονίων, για να μη χαθεί η ζωή, η αξιοπρέπεια και η ελπίδα.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε μπροστά στις απειλές για νέες συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολείων. Μπροστά και η αξιολόγηση που είναι εργαλείο για μισθολογική-βαθμολογική καθήλωση, αλλά και για απολύσεις –πάνω από 100.000 ζητάνε PSI και Ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Το «νέο» και το τεχνολογικό λύκειο έρχονται να μεταπλάσουν το μαθητή σε εργαζόμενο του Μνημονίου των 400 χωρίς ασφάλιση και να ρίξουν το κόστος της εκπαίδευσης. Παράλληλα έρχονται να απαξιώσουν και τη δουλειά μας, γιατί το προϋποθέτει το τσάκισμα του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Δεν έχουμε το περιθώριο λοιπόν να περιμένουμε κάποιο θαύμα. Οι ένοχοι για την κοινωνική καταστροφή δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, μας θέλουν όλους στο βούρκο. Τώρα είναι η ώρα να βαδίσουμε εμείς μπροστά. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε την εκπαίδευση και το κοινωνικό αγαθό της παιδείας, να υπερασπιστούμε τον κοινωνικό ρόλο του εκπαιδευτικού, να βγούμε στο δρόμο και να ενωθούμε με κάθε αγωνιζόμενο κλάδο εργαζομένων, με κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας.

Απορρίπτουμε το σχολείο που έρχεται να στηρίξει αυτή τη χρεοκοπημένη κοινωνία. Παλεύουμε για το δωδεκάχρονο σχολείο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της μαθητικής νεολαίας, το σχολείο που θα στηρίξει την κοινωνία στην πάλη να βγει από τον κύκλο των κρίσεων και της χρεοκοπίας. Ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία, με εκπαιδευτικούς που έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση.

Σε αυτό το δρόμο θα ξεπεραστεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός των διευθυντικών μηχανισμών των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και η γραφειοκρατική αφλογιστία της ΟΛΜΕ. Με το όραμα ενός σχολείου για το λαό, με την απόφαση για σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, με το όπλο του απεργιακού αγώνα διαρκείας, με τη συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, μπορεί ο κλάδος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μπορεί να γίνει κομμάτι σε ένα πανεργατικό κίνημα ανατροπής, αποφασίζοντας στις συνελεύσεις αγωνιστικά και την πραγματοποίηση νέων συνελεύσεων για την κλιμάκωση του αγώνα.

  • Δεν το αναγνωρίζουμε το χρέος, απαιτούμε τη διαγραφή του.
  • Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων και οι κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν.
  • Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση και το Ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ – Όχι στα νέα μνημόνια. Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης – ΕΕ – Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
  • Όχι στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας του δήθεν νέου και του τεχνολογικού λυκείου.
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4024/11 (βαθμολόγιο-μισθολόγιο). Όχι σε μισθούς πείνας, την αξιολόγηση και τις απολύσεις. Ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*