Αγων. Παρέμβαση-Γληνός Πειραιά: θεματολογία-προτάσεις για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά

 Να περιμένεις πια δε γίνεται ,είναι αργά πολύ !

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας .Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη !
              

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ –  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

Α.  ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ – ΣΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.

Η γενική κατάσταση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς χαρακτηρίζεται από την οξεία καπιταλιστική κρίση με τρομακτικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου –Ολιγαρχίας – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. προετοιμάζει το λαό για ολοκληρωτική πτώχευση με στόχο από τη μια τη δημόσια περιουσία κι από την άλλη τα εργασιακά δικαιώματα και το μισθό των εργαζομένων, τις κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Πλέον, διακυβεύονται τα πιο ουσιαστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η δυνατότητα στην εργασία, η δυνατότητα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στη σύνταξη. Η δανειακή σύμβαση που θα υπονομεύσει τη ζωή μας για 20 και παραπάνω χρόνια, δεν πρέπει να περάσει. Το νέο μνημόνιο που θα καταργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα επικουρικά μας ταμεία, θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, θα οδηγήσει στην ανεργία καινούργιες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, δεν πρέπει να περάσει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το “κούρεμα” της ζωής μας. Την κρίση να πληρώσουν οι Κροίσοι που την προκάλεσαν.

Η μέχρι τώρα πορεία των γεγονότων έχει δείξει ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο αναπτυσσόμενο εργατικό και υπαλληλικό κίνημα δεν είναι αυτή που του αναλογεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση δέχεται αυτό το διάστημα συντριπτικά χτυπήματα. Η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πέρασε το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια απομονώνοντας το φοιτητικό κίνημα από το υπόλοιπο εργατικό, χωρίς όμως να έχει καταφέρει ακόμη να βάλει το νόμο σε εφαρμογή. Προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, αύξησε τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, άφησε τους μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργησε όλες τις υποστηρικτικές δομές του σχολείου, κατάργησε τον Οργανισμό έκδοσης διδακτικών βιβλίων, τον Οργανισμών Σχολικών Κτιρίων. Η Κυβερνητική τρόικα προχωράει στην ψήφιση του νόμου για το Λύκειο, γενικό και τεχνολογικό που θα καταργήσει τα όποια στοιχεία γενικής γνώσης, δίνει το σημερινό σχολείο θα το αντικαταστήσει με το σχολείο της κατάρτισης, το σχολείο της υποβάθμισης της γνώσης, το σχολείο των αγορών.

Ένας από τους βασικούς μοχλούς μείωσης των οργανικών θέσεων είναι η συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων. Ως γνωστόν ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους. Για το 2012 οι κ. κ. «πρώτα ο μαθητής» ετοιμάζουν νέο πακέτο, το νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων εκατοντάδων σχολείων.

Κάθε πόλεμος αρχίζει με τα λόγια και το υπουργείο Παιδείας έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται εξαιρετικά λίγες ώρες. Στην κατάλληλη συγκυρία, μέσα στο 2012, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στην «αναμόρφωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών». Ένα δίωρο ή ένα τρίωρο επιπλέον π.χ για τους καθηγητές σημαίνει 8-10.000 καθηγητές περίσσευμα!

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο εργατικό κίνημα είναι η ουσιαστική αλλαγή της μέχρι τώρα διαμορφωμένης αντίληψης της ανάθεσης, του κινήματος δι’ αντιπροσώπων. Μια αντίληψη που καλλιέργησε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για πολλά χρόνια. Στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της αντίληψης αλλά και της αναγκαίας προσαρμογής και αναπροσανατολισμού του κινήματος σε κατεύθυνση οικοδόμησης ενός παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου. Ειδικότερα συμμετέχουμε σε κοινές προσπάθειες συντονισμού με τους δασκάλους και στον Πειραιά και στο Λεκανοπέδιο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1.Αντίσταση – ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης –κεφαλαίου –Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

2. Όχι σε νέο μισθολόγιο -φτωχολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

3.Καμιά ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

4. ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

5. Αγώνας για ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης για μετατροπή του Δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς.

* Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση , όχι στην αυτοαξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων

*  Όχι στο Διευθυντή- manager . Δημοκρατία στα σχολεία.

6.Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του ΑΕΠ ή 15% του ΓΚΠ.

7. ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Η κεντρική μας πρόταση, όπως κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ (Πεμ. 19 – 1 – 2012)

Κάλεσμα σε κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων, του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στις αρχές Φλεβάρη για τη συνδιαμόρφωση προγράμματος δράσης για την ανατροπή της δανειακής σύμβασης, των μνημόνιων, του βαθμολόγιου-μισθολόγιου αλλά και των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την αποτροπή των απολύσεων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν το χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις για αγωνιστικό πενθήμερο από 13 Φλεβάρη που θα περιλαμβάνει:

την πρώτη μέρα
ενημέρωση μαθητών και γονέων
συνεδρίαση συλλόγων καθηγητών
συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο ή αμάδες σχολείων
αποχή από εξωδιδακτικές εργασίες.

Τη δεύτερη μέρα
Απεργία
περιφρούρηση της από τις επιτροπές αγώνα
Συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις
Πανό από κάθε σχολείο και την ΕΛΜΕ.

Την Τρίτη μέρα
Αφιερωμένη στους μαθητές
Οργάνωση συσσιτίων στα σχολεία (μοίρασμα τροφίμων που θα έχουν συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα από τους μαθητές και τους γονείς σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα)
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Μάθημα ενισχυτικής διδασκαλίας
όλα αυτά στα πλαίσια του διδακτικού προγράμματος.

Την τέταρτη μέρα
Απογευματινά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις

Την Πέμπτη μέρα
ΓΣ των ΕΛΜΕ για κλιμάκωση των μορφών του αγώνα, αξιοποιώντας την εμπειρία του 1ου πενθήμερου, τις προτάσεις των επιτροπών αγώνα, των συλλόγων και των ΓΣ.

  Β. ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΑΔ

Συζήτηση – συντονισμός – αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Συμμετοχή στη σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Δασκάλων και των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου 1 Φεβρουαρίου 7.30 μμ στα γραφεία της ΔΟΕ

«Άταφος νεκρός» το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο όνομα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης. Η δημόσια υγεία θυσιάζεται για να εξοικονομηθούν χρήματα προς όφελος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους οι δανειστές-τραπεζίτες.
Ειδικότερα, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ασφαλισμένοι πλέον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χάσαμε το δικαίωμα μας για ελεύθερη επιλογή ιατρού. Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να επισκεπτόμαστε ιατρό από την λίστα που ανακοινώθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ (διατίθεται στο διαδίκτυο). Επίσης, μπορούμε να επισκεπτόμαστε και τους γιατρούς του ΙΚΑ, κλείνοντας ραντεβού στο 184. Σε περίπτωση που πραγματοποιήσουμε ιατρική επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο ιατρό δεν δικαιούμαστε αποζημίωση με την έννοια της δαπάνης.
Ο κάθε ιατρός δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό ασθενών. Υπάρχει πλαφόν 200 ασθενών ανά μήνα-50 ανά εβδομάδα. Σε περίπτωση που ο ιατρός συμπληρώσει το πλαφόν δεν μπορεί να δεχτεί την επίσκεψη μας με κάλυψη του ταμείου μας. Εάν είμαστε τυχεροί και καταφέρουμε να βρεθούμε ανάμεσα στους 200 ασθενείς, τότε ο ιατρός θα αποζημιωθεί από το ταμείο με το αξιοσέβαστο ποσό των 10 ευρώ μεικτά, 6,75 ευρώ καθαρά.
Το ποσό των 6,75 ευρώ καταβάλλεται από το ταμείο στον ιατρό για την εξέταση μας και για τη συνταγογράφηση. Για οποιαδήποτε άλλη εξέταση εκτελέσουν οι συμβεβλημένοι ιατροί φαίνεται να επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

Γ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Θεωρούμε ότι με αποφασιστικό τόπο, όπως έδειξε και η κίνηση που έγινε στο Πέραμα πριν από τις γιορτές πρέπει να συνεχιστεί η ενεργητική στήριξη και αλληλεγγύη σε όσους αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια. Στόχος ο συντονισμός όλων των κινήσεων με βάση το σύνθημα «ψωμί, δουλειά, ρεύμα και νερό – στη ζωή δικαίωμα για όλο το λαό». «Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι για άρνηση πληρωμής χαρατσιού». Αναγκαία η  δημιουργία μιας ανοιχτής επιτροπής αγώνα για διοργάνωση κινητοποιήσεων.

Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε.

1. Περιφερειακές ενημερωτικές συσκέψεις μέχρι 12 Φεβρουαρίου

(7η ώρα… Κέντρο Πειραιά& Καμίνια, Νίκαια – Ρέντης – Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Πέραμα,  Σαλαμίνα…)

2. Σύγκληση αντιπροσώπων σχολείων μέχρι αρχές Φεβρουαρίου για οικονομικά και άλλα προβλήματα σχολείων – συναδέλφων.

3. Έκδοση μηνιαίας εφημερίδας της Ε.Λ.Μ.Ε.

4. Πολιτιστική δράση – εκδηλώσεις.

Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

1. Έκδοση αφίσα της Ε.Λ.Μ.Ε.

Κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Μας οδηγούν στην εξαθλίωση

  • με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και μεροκάμματα
  • με τις απολύσεις και την ανεργία
  • με τα χαράτσια και τις φοροεπιδρομές
  • με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης

Διαλύουν το δημόσιο δωρεάν σχολείο

  • με την υποχρηματοδότηση
  • τις συγχωνεύσεις
  • την υπονόμευση του δωρεάν σχολικού βιβλίου
  • τις ελλείψεις σε προσωπικό
  • την αξιολόγηση – χειραγώγηση
  • την προώθηση μιας φθηνής, αγοραίας και αυταρχικής εκπαίδευσης

Να τους ανατρέψουμε !

Απεργίες – Αγώνες – Αντίσταση – Αλληλεγγύη

  • για να μην περάσει η Δανειακή Σύμβαση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
  • για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση
  • για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία

Ε.Λ.Μ.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

 

2. Ημερίδα για το «Νέο Λύκειο» (15 – 29 Φεβρουαρίου)

3. Ημερίδα για το Τεχνολογικό Λύκειο (20  – 29 Φεβρουαρίου)

ΣΤ. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

1. Ενημέρωση – έλεγχος για τα δάνεια και ειδοποίηση για την εξόφλησή τους.

2. Πρόταση της Ε.Λ.Μ.Ε. ώστε ένα μέρος από τα αποθεματικά της ΟΛΜΕ να μετατραπεί σε απεργιακό ταμείο.

                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ αρ. φ. 5.

Πειραιάς 23/1/12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*