Ενημέρωση από το τελευταίο ΔΣ της ΟΛΜΕ (18/1) ― Τι προτείνουν οι Παρεμβάσεις ΔΕ

Στο σημερινό (18 Γενάρη) ΔΣ της ΟΛΜΕ συζητήθηκαν προτάσεις για πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας. Εκ μέρους των Παρεμβάσεων κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, που είχε αποφασιστεί στην τελευταία πανελλαδική συνάντηση.

Η γενική κατάσταση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς περνάει σε όλο και πιο βαθιά κρίση με τρομακτικές συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους. Σε διεθνές επίπεδο η κρίση αγκαλιάζει όλο και περισσότερες περιοχές ακόμη και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, Αμερική, Γερμανία και άλλες. Οι ιμπεριαλιστές χωρίς κανέναν ενδοιασμό ετοιμάζονται ακόμη και για πολεμικές συγκρούσεις. Οξύνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση στο Ιράν, στη Συρία αλλά και στην Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία. Σε τοπικό επίπεδο προετοιμάζουν το λαό για ολοκληρωτική πτώχευση με στόχο από τη μια τη δημόσια περιουσία κι από την άλλη τα εργασιακά δικαιώματα και το μισθό των εργαζομένων, τις κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Πλέον, διακυβεύονται τα πιο ουσιαστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η δυνατότητα στην εργασία, η δυνατότητα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στη σύνταξη. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι ανάλογη η απάντηση των εργαζομένων. Η δανειακή σύμβαση που θα υπονομεύσει τη ζωή μας για 20 και παραπάνω χρόνια, δεν πρέπει να περάσει. Το νέο μνημόνιο που θα καταργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα επικουρικά μας ταμεία, θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, θα οδηγήσει στην ανεργία καινούργιες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, δεν πρέπει να περάσει. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το “κούρεμα” της ζωής μας.

Μέχρι τώρα έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρότατο εργατικό κίνημα, μια πρωτόγνωρη λαϊκή αντίσταση στα ανελέητα μέτρα που επιβάλλει το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να κρατήσει το κίνημα σε επίπεδα διαμαρτυρίας και εκτόνωσης. Οι εργαζόμενοι με πείσμα δίνουν τη μάχη της ανατροπής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής ένωσης, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στη χώρα μας. Με αποτελεσματικότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, με αρκετά θύματα αλλά και με απίστευτη αποφασιστικότητα. Οι παλλαϊκές εξεγέρσεις του Μάη, του Ιούνη και του Οκτώβρη, με αποκορύφωμα το ξέσπασμα της 28ης Οκτώβρη αντιμετωπίστηκαν με χιλιάδες αστυνομικούς, τόνους χημικών και προβοκάτσιες μεγάλης έκτασης. Η συνειδητοποίηση όμως του λαού προχωράει με τεράστια βήματα και οι πολιτικοί υπηρέτες του συστήματος συναντούν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Κι αυτό παρά τους ελιγμούς τους με το σχηματισμό τρικομματικής Κυβέρνησης και τη συμπαράταξη όλου του αστικού πολιτικού φάσματος.

Η μέχρι τώρα πορεία των γεγονότων έχει δείξει ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο αναπτυσσόμενο εργατικό και υπαλληλικό κίνημα δεν είναι αυτή που του αναλογεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση δέχεται αυτό το διάστημα συντριπτικά χτυπήματα. Η Κυβέρνηση Παπαντρέου πέρασε το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια απομονώνοντας το φοιτητικό κίνημα από το υπόλοιπο εργατικό, χωρίς όμως να έχει καταφέρει ακόμη να βάλει το νόμο σε εφαρμογή. Προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, αύξησε τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, άφησε τους μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργησε όλες τις υποστηρικτικές δομές του σχολείου, κατάργησε τον Οργανισμό έκδοσης διδακτικών βιβλίων, τον Οργανισμών Σχολικών Κτιρίων. Η Κυβερνητική τρόικα προχωράει στην ψήφιση του νόμου για το Λύκειο, γενικό και τεχνολογικό που θα καταργήσει το σχολείο των ανθρωπιστικών σπουδών, της γενικής και στέρεης γνώσης, υποδομής απαραίτητης για κάθε επιστημονική εξέλιξη αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση και θα το αντικαταστήσει με το σχολείο της κατάρτισης, το σχολείο της υποβάθμισης της γνώσης, το σχολείο των αγορών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο εργατικό κίνημα είναι η ουσιαστική αλλαγή της μέχρι τώρα διαμορφωμένης αντίληψης της ανάθεσης, του κινήματος δι’ αντιπροσώπων. Μια αντίληψη που καλλιέργησε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για πολλά χρόνια. Στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της αντίληψης αλλά και της αναγκαίας προσαρμογής και αναπροσανατολισμού του κινήματος σε κατεύθυνση πανεργατικής συσπείρωσης και πολιτικής αναβάθμισης του κινείται και η πρόταση των Παρεμβάσεων.

Η μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της πρέπει να δοθεί από το σύνολο των εργαζομένων. Και σίγουρα δεν μπορεί να δοθεί με τον τρόπο που δόθηκε μέχρι σήμερα κάτω από την ηγεσία της γραφειοκρατίας που αν και δημιούργησε γεγονότα ιστορικών διαστάσεων, δεν αρκούν να μας οδηγήσουν σε μια άλλη κατάσταση, όπου οι εργαζόμενοι θα νικήσουν και θα αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων προς το συμφέρον τους. Στην κατεύθυνση λοιπόν συσπείρωσης των εκπαιδευτικών και τη συμπαράταξη τους με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους οι Παρεμβάσεις πρότειναν:

Άμεση διαμόρφωση πρότασης από το ΔΣ προς τις ΕΛΜΕ και γενική συνέλευση προέδρων στις 28 Γενάρη ή το αργότερο στις 4 Φλεβάρη για την καλύτερη οργάνωση των γενικών συνελεύσεων.

Κάλεσμα σε κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων, του ΠΑΜΕ και του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων στις αρχές Φλεβάρη για τη συνδιαμόρφωση προγράμματος δράσης για την ανατροπή της δανειακής σύμβασης, των μνημόνιων, του βαθμολόγιου-μισθολόγιου αλλά και των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την αποτροπή των απολύσεων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν το χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις για αγωνιστικό πενθήμερο από 13 Φλεβάρη που θα περιλαμβάνει:

  • την πρώτη μέρα
    •     ενημέρωση μαθητών και γονέων
    •     συνεδρίαση συλλόγων καθηγητών
    •     συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο ή αμάδες σχολείων
    •     αποχή από εξωδιδακτικές εργασίες.
  •     Τη δεύτερη μέρα
    •     Απεργία
    •     περιφρούρηση της από τις επιτροπές αγώνα
    •     Συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις
    • Πανό από κάθε σχολείο και την ΕΛΜΕ.
  •     Την Τρίτη μέρα
    •     Αφιερωμένη στους μαθητές
    •     Οργάνωση συσσιτίων στα σχολεία (μοίρασμα τροφίμων που θα έχουν συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα από τους μαθητές και τους γονείς σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα)
    •     Πολιτιστικές εκδηλώσεις
    •      Μάθημα ενισχυτικής διδασκαλίας
    •     όλα αυτά στα πλαίσια του διδακτικού προγράμματος.
  •     Την τέταρτη μέρα
    •     Απογευματινά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις
  •     Την Πέμπτη μέρα
    •     ΓΣ των ΕΛΜΕ για κλιμάκωση των μορφών του αγώνα, αξιοποιώντας την εμπειρία του 1ου πενθήμερου, τις προτάσεις των επιτροπών αγώνα, των συλλόγων και των ΓΣ.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω αναφέρεται ότι αυτό το πρόγραμμα δράσης θα γίνει προσπάθεια να γίνει κατά το δυνατόν αποδεκτό πρώτα από τους εκπαιδευτικούς και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και από τους άλλους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τελικός στόχος η ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος που θα κλιμακώνεται με στόχο την ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης αλλά και αυτής της ίδιας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Η ΠΑΣΚ δήλωσε ότι δεν βλέπει τίποτα άλλο εκτός από αυτό που θα αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ (μια 24ωρη δηλαδή απεργία στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, όπως έχει ψηφίσει το γενικό συμβούλιο της). Στα πλαίσια αυτά εκτιμούν ότι δεν έχουν και νόημα γενικές συνελεύσεις παρά μόνο σαν ενισχυτικές της 24ωρης.
  • Η ΔΑΚΕ μίλησε για μια 24ωρη είτε με την ΑΔΕΔΥ είτε εκτός από αυτήν (αν δεν αποφασίσει) χωρίς να απορρίπτει και το πρόγραμμα των Παρεμβάσεων, προτείνοντας συζήτηση εκ νέου την επόμενη Τρίτη.
  • Το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι προκρίνει μια 24ωρη όσο το συντομότερο και να προταθεί αυτό και στην ΑΔΕΔΥ, ως κλιμάκωση στην απεργία της 17ης Γενάρη. Δεν αποκλείουν και παράλληλες δράσεις παραπέμποντας την όποια απόφαση στο επόμενο ΔΣ.
  • Η Συνεργασία δέχεται το πακέτο κινητοποιήσεων με διακηρυγμένο το επόμενο βήμα, που θα είναι 48ωρη απεργία κατά την ψήφιση της δανειακής.

Τελικά καταλείχτηκε να συζητηθεί η τελική πρόταση προς τις συνελεύσεις την επόμενη Τρίτη

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι Παρεμβάσεις πρότειναν να γίνει σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου με το ΔΣ της ΟΛΜΕ την επόμενη Τρίτη και να παρθεί απόφαση για δυναμική παρέμβαση του συνδικαλιστικού μας κινήματος για το ζήτημα της ασφάλισης μετά την κατάργηση του ΟΠΑΔ και την ανυπαρξία ουσιαστικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εκπαιδευτικών.  Η πρόταση έγινε δεκτή και ορίστηκε η συνάντηση να γίνει στα γραφεία της ΟΛΜΕ την επόμενη Τρίτη στις 7 μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Αποφασίστηκε επίσης να καλεστεί στη σύσκεψη και εκπρόσωπος του συλλόγου των ιατρών για να υπάρξει πληρέστερη πληροφόρηση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*