Αγων. Συνεργασία Παν. Αιγαίου: Η απόπειρα συκοφάντησης των πανεπιστημιακών αγώνων δεν θα περάσει!

Με επιστολή παραίτησής του, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ι. Χατζόπουλος, κατήγγειλε στο Υπουργείο και την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι “Η παρούσα κατάσταση στο Πανεπιστήμιο είναι τραγική διότι συμμορίες με άτυπο στρατό καλά όμως οργανωμένο και εκπαιδευμένο επιβάλλουν τις απόψεις τους δια της βίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου”! Η επιστολή απεστάλη απευθείας στην κυβέρνηση και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από ΜΜΕ (βλ. Καθημερινή, Ημερησία και ΣΚΑΙ).

Για το περιεχόμενο της επιστολής παραπέμπουμε στο Δελτίο Τύπου της πρυτανείας σύμφωνα με το οποίο “η συγκεκριμένη επιστολή βρίθει ανακριβειών και ατεκμηρίωτων κατηγοριών που αφορούν τόσο το Πρυτανικό Συμβούλιο όσο και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου” και “οι διάφορες κατηγορίες περί «συμμοριών» και «στρατών» που αναφέρει ο κ. Χατζόπουλος είναι ανυπόστατες”.

Η δημοσιότητα που έλαβε η επιστολή του πρώην προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής από κάποια ΜΜΕ δεν μας εκπλήσσει. Δεν μας εκπλήσσει γιατί καιρό τώρα τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν εργολαβικά αναλάβει την συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου και των πανεπιστημιακών. Η επιστολή, σε ένα παραληρηματικό τόνο, απαξιώνει και συκοφαντεί φοιτητικούς αγώνες, απαξιώνει και συκοφαντεί αποφάσεις συλλογικών οργάνων που αντιτίθενται στο νέο νόμο, συκοφαντεί με ακραίο τρόπο, όλους όσους αγωνίζονται: “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” οι καταλήψεις των φοιτητών, “άτυπος στρατός” όλοι οι υπόλοιποι. Αυτή ακριβώς η συκοφαντική επίθεση στους αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών είναι που αξιοποιείται από τα κέντρα εξουσίας. Κάθε ένας που αγωνίζεται ενάντια στα Μνημόνια και την Τρόικα συκοφαντείται και λοιδορείται από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα μέσα που την στηρίζουν.

 Το ότι ο υπογράφων την επιστολή, διορισμένος από την κυβέρνηση, καταγγέλλει την πρυτανεία, τον πρύτανη και συλλογικούς φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην κυβέρνηση είναι ένα δείγμα των σχέσεων που επιδιώκει να αναπτύξει η κυβέρνηση με τα δοτά μέλη των Οργανωτικών Επιτροπών, μέλη τα οποία δεν συμμετέχουν και δεν λογοδοτούν σε καμία συλλογικότητα του Πανεπιστημίου, αλλά συνομιλούν και συνεργάζονται απευθείας και μόνο με την πολιτική εξουσία. Οι σχέσεις δοτών μελών των Οργανωτικών Επιτροπών και κυβέρνησης υπόκεινται στο νέο μοντέλο πανεπιστημίου που οραματίζεται η κυβέρνηση: ένα πανεπιστήμιο σε πλήρη εξάρτηση και συναλλαγή με την πολιτική εξουσία, όπου η αυτοδιοίκηση θα αποτελεί παρελθόν. Από την αρχή είχαμε ζητήσει την παραίτηση όλων όσων σέβονται το λειτούργημα του πανεπιστημιακού δασκάλου από τις Οργανωτικές Επιτροπές και συνεχίζουμε να το ζητάμε!

 Αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της εντός και εκτός των πανεπιστημίων είναι η αυξανόμενη αντίθεση στο νέο νόμο, όπως αυτή εκφράζεται με αποφάσεις συλλογικών οργάνων, η οποία έχει οδηγήσει σε αναβολή των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος, σε όλα τα πανεπιστήμια όπου έχουν προκηρυχθεί. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση επιχειρούν για μία ακόμη φορά να συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν όσους αντιστέκονται στο νέο νόμο: άλλοτε τους εμφανίζουν ως διαπλεκόμενους με την εξουσία, άλλοτε τους εμφανίζουν ως “δυναμικές μειοψηφίες” (αδυνατώντας να απαντήσουν πως πχ η Σύγκλητος του Π. Αιγαίου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, οι μαζικές καταλήψεις των φοιτητών τον Σεπτέμβρη μπορεί να αποτελούν “μειοψηφίες”). Έφθασε μάλιστα στο σημείο η κυβέρνηση να απειλήσει τα πανεπιστήμια, που δεν θα έχουν ολοκληρώσει τις εκλογές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, με διακοπή χρηματοδότησης, αλλά και να χαρακτηρίσει την “οργανωμένη αντίσταση στην εφαρμογή του νόμου” ως “ευθεία βολή κατά της Δημοκρατίας”, δηλαδή κάτι σαν τρομοκρατική ενέργεια!

 Συνεχίζουμε να απαιτούμε από τα υπόλοιπα δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής την παραίτηση τους. Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε με τις συλλογικότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους Συλλόγους Διδασκόντων των άλλων Πανεπιστημίων που είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση για τη ματαίωση των εκλογών,  τη μη εφαρμογή του νέου νόμου και την κατάργησή του.

 ΥΓ. Αφήνουμε σε άλλους πιο ειδικούς από εμάς τη νέα επιστολή Χατζόπουλου που λάβαμε χτες, η οποία προχωράει την “ανάλυση” ακόμη παραπέρα για το τι είναι η κατάληψη και τι είδους εκπαίδευση έχουν οι καταληψίες. Η κατάληψη είναι λοιπόν “στρατιωτική επιχείρηση” και οι καταληψίες έχουν εκπαίδευση “κομάντος”. Οπότε το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι, που ακριβώς εκπαιδεύονται αυτοί οι κομάντος!

21 Δεκεμβρίου 2011

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*