Αγων. Παρέμβαση Ηρακλείου: Πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκαν φέτος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης των κομμάτων της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΛΑΟΣ), συνεχίζοντας και εντείνοντας τη στυγνά αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την επίνευση των κέντρων του ξένου Ιμπεριαλισμού, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Πρόκειται για την πιο θηριώδη – για τα μεταπολεμικά χρόνια – επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, στις εργατο-λαϊκές κατακτήσεις, που δηλώνει από τη μια τη βαθιά δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και από την άλλη την επικίνδυνη υποχώρηση του λαϊκού κινήματος, την επικράτηση της γραμμής της υποταγής και της συναίνεσης στην αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή η συνδικαλιστική γραμμή της ταξικής συνεργασίας απονευρώνει τα σωματεία, χειραγωγεί τη λαϊκή συνείδηση, αποπροσανατολίζει τη λαϊκή βάση και μετατρέπει τα συνδικάτα σε γραφειοκρατικά όργανα-σφραγίδες, σε μέσα συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτήν ακριβώς την αποπροσανατολιστική για τα λαϊκά στρώματα συνδικαλιστική γραμμή της γραφειοκρατικοποίησης των σωματείων και του ταξικού αποπροσανατολισμού των εργαζομένων υπηρετούν πιστά οι δύο παρατάξεις του συναινετικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, οι οποίες είναι σταθερά προσηλωμένες στην κατεύθυνση της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των κομμάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, είτε αυτές είναι μονοκομματικές, είτε αντιδραστικές συγκυβερνήσεις όλων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.

Μετά την πολύχρονη κυριαρχία της παράταξης της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, κυριαρχία που έκλεισε το δρόμο της αγωνιστικής δράσης, συσπείρωσης, ενότητας και αντίστασης των εργαζομένων στα δυσβάστακτα αντιλαϊκά μέτρα της οικονομικής εξαθλίωσης, ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, αδιοριστίας, ελαστικοποίησης και επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, παρατηρείται σήμερα μια διάθεση καταγγελίας αυτής της υπονομευτικής για τα λαϊκά συμφέροντα συνδικαλιστικής γραμμής, η οποία αποτυπώνεται σταθερά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Καταγράφηκε μάλιστα πιο καθαρά στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση των παρατάξεων για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Η εκλογική ήττα της παράταξης της ΠΑΣΚ, που λειτούργησε σταθερά ως συνδικαλιστικός βραχίονας της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί να λειτουργεί ως στυλοβάτης των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, σε μια περίοδο όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής, αποδεικνύει τον απεγκλωβισμό ενός σημαντικού ποσοστού της εκλογικής βάσης του σωματείου από την αποπροσανατολιστική γραμμή της υποταγής στα αντιλαϊκά μέτρα και επιβεβαιώνει ουσιαστικά βήματα για αγωνιστικό, ταξικό αναπροσανατολισμό στη δράση του σωματείου.

Επιπλέον, αυτή η εκλογική υποχώρηση της ΠΑΣΚ αναδεικνύει το θετικό αποτέλεσμα της σταθερής και αδιάλειπτης αντιπαράθεσης της παράταξής μας και συνολικότερα του ταξικού, αριστερού συνδικαλισμού με τη συνδικαλιστική γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης στην αντιλαϊκή λαίλαπα, που σταθερά υπηρετεί η ΠΑΣΚ. Επιπλέον θεωρούμε ότι η προσπάθεια της ΠΑΣΚ σήμερα να συγκαλύψει τον αποπροσανατολιστικό της ρόλο, με το μανδύα των συνεργαζόμενων δυνάμεων κ.λπ., αποσκοπεί στην παραπλάνηση της βάσης του σωματείου και στην καλλιέργεια σύγχυσης σχετικά με τον υπονομευτικό της ρόλο, στην προσπάθεια κατοχύρωσης των συλλογικών μας συμφερόντων.

Για τους παραπάνω λόγους, σταθερά και αδιάλειπτα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εκπαιδευτικών ως συνεπής αριστερή παράταξη αντιπάλεψε και αντιπαλεύει τη γραμμή του κυβερνητικού και συνολικότερα υποταγμένου συνδικαλισμού που υπηρετεί η ΠΑΣΚ – με σταθερό συνοδοιπόρο της τη δεξιά ΔΑΚΕ και «κριτικό» συμπορευτή την …αριστερή ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – αποκαλύπτοντας τον αποπροσανατολιστικό της ρόλο και καταψηφίζοντας την στη διαδικασία διεκδίκησης των αξιωμάτων, κατά τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Αυτήν ακριβώς τη θέση της ταξικής συνέπειας και αντίστασης στον υποταγμένο συνδικαλισμό θα τηρήσουμε και φέτος, καταψηφίζοντας την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ και επιμένοντας στην αναγκαιότητα της αγωνιστικής δράσης και του ταξικού αναπροσανατολισμού του σωματείου.

Για την υλοποίηση αυτού του ταξικού στόχου θεωρούμε ότι υπήρξαν βέβαια κάποια θετικά βήματα, όπως αυτά καταγράφηκαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανατραπεί οι αντιλαϊκοί συσχετισμοί, ώστε να κυριαρχεί η ταξική γραμμή του μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα, με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των κομμάτων της οικονομικής ολιγαρχίας-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Έτσι, σήμερα παρατηρείται ένα εκλογικό προβάδισμα της παράταξης της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ-ΔΙΚΤΥΟΥ, η οποία θέλει βέβαια να αναφέρεται στην αριστερά, στην πράξη όμως ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ πολλές μορφές της συλλογικής, ταξικής πάλης, ενώ διαιωνίζει μια συνδιαχειριστική αντίληψη στο συνδικαλισμό, αλληλοψηφίζεται με τις παρατάξεις του υποταγμένου συνδικαλισμού(ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στα αξιώματα και καταψηφίζει, από κοινού με αυτές τις παρατάξεις, πολλές θέσεις και προτάσεις του ταξικού συνδικαλισμού.

Ειδικότερα, η ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ:

1) Αρνείται να υιοθετήσει τη θέση της ταξικής αντιπαράθεσης με τη γραμμή του υποταγμένου συνδικαλισμού, είτε αυτός εκπροσωπείται από την ΠΑΣΚ είτε από τη ΔΑΚΕ, επιμένοντας στην αποπροσανατολιστική αρχή της …ΣΥΝΘΕΣΗΣ (!) των διαφορών, εμφανίζοντας το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στα κυβερνητικά και συνολικότερα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα (που υπηρετούν οι συναινετικές παρατάξεις) και στα συλλογικά συμφέροντα (που προωθούν οι ταξικά προσανατολισμένες αριστερές παρατάξεις) ως…διαχειρίσιμη διαφορά, που αντιμετωπίζεται με …διάλογο. Έτσι όμως εξαγνίζει τον υποταγμένο συνδικαλισμό, ενώ θέτει φραγμούς στην ανάπτυξη και εδραίωση της ταξικής συνδικαλιστικής συνείδησης και δράσης.

2) Στη βάση της παραπάνω αποπροσανατολιστικής λογικής, σταθερά εμμένει στη θέση ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ, της κατανομής δηλαδή των αξιωμάτων, με βάση τα ποσοτικά (!) κριτήρια της εκλογικής καταγραφής, και όχι με βάση τα πολιτικά κριτήρια της καταδίκης του συναινετικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Γι’ αυτό ψηφίζει τις γραφειοκρατικές παρατάξεις στα διάφορα αξιώματα και ψηφίζεται από αυτές, προσφέροντας στηρίγματα σε μια συνδικαλιστική γραμμή και δράση, που υπονομεύει τις συλλογικές κατακτήσεις και συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή στρέφεται κατά των θέσεων της παράταξής μας και συνολικότερα του ταξικού συνδικαλισμού, που επιμένουν στην αποκάλυψη και καταδίκη της γραμμής της ταξικής συνεργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανοχή από την ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ της απροκάλυπτα αντιλαϊκής γραμμής της ΠΑΣΚ για ΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ (!) ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ στο συντονιστικό των φορέων, που συγκροτήθηκε μετά από δική μας πρόταση στο Δ.Σ. και από το οποίο αποχωρήσαμε, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική και τη διαλυτική αντίληψη της ταξικής συμφιλίωσης.

3) Η ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ, ενώ θέλει να αναφέρεται στην αριστερά, ΑΚΥΡΩΝΕΙ στην πράξη πολλές μορφές αγωνιστικής διεκδίκησης, που κατοχυρώνουν τις συλλογικές κατακτήσεις, προτείνοντας …ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ (!) δράσης, όταν απαιτούνται μαζικοί και παρατεταμένοι απεργιακοί αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής καταιγίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ΤΟ ΛΕΥΚΟ (!) στην πρόσφατη πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για τριήμερη απεργία το Νοέμβρη, εν όψει της εφαρμογής της πιο δυσβάστακτης αντιλαϊκής πολιτικής. Στο ίδιο πλαίσιο, ΥΠΟΤΙΜΑ τις συλλογικές διαδικασίες βάσης, ολιγωρεί μπροστά στο πρώτο καθήκον της ενίσχυσης των συλλογικών διαδικασιών της βάσης, όπως είναι η ενημέρωση των συλλόγων, η ενεργοποίηση των συναδέλφων και η μαζικοποίηση των Γ.Σ. Συνεπώς, συντελεί στην καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της παραίτησης από τη διεκδικητική δράση.

4) Στη βάση αυτής της λογικής όχι μόνο αρνείται να καταγγείλει το συντεχνιακό χαρακτήρα παρατάξεων, που διασπούν τον ενιαίο αγώνα των αδιορίστων συναδέλφων, όπως ήταν η περυσινή βραχύβια… παράταξη των αναπληρωτών (Ένωση των Εκπαιδευτικών), αλλά επιπλέον συνεργάζεται μαζί τους καιροσκοπικά, στη βάση της διεκδίκησης της προεδρίας, εδραιώνοντας την αντίληψη της καρεκλοθηρίας και συγχρόνως αδιαφορώντας για τη σύνδεση αξιώματος της προέδρου της ΕΛΜΕ (και εκπροσώπου της στο Δ.Σ) με αξίωμα της διοίκησης.

5) Επιπλέον σταθερή θέση της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ αποτελεί η έμφαση στις …ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ», λογική που αποδυναμώνει την ταξική δράση και μετατρέπει τη διεκδίκηση σε… ανώδυνη συζήτηση με τη διοίκηση Αυτή τη διαχειριστική αντίληψη επιβεβαίωσε πολλές φορές και πέρυσι η προεδρία της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ στις παραστάσεις στην περιφερειακή διεύθυνση, κατά τις οποίες υπηρετούσε τη λογική της συνδιαλλαγής, διαχωρίζοντας εντελώς τη θέση της από τη διεκδικητική δράση της ταξικής καταγγελίας, που υπηρετούσαμε και υπηρετούμε ως αριστερή παράταξη. Στην πράξη επομένως καταργούσε τη συμπόρευση της με τον ταξικό συνδικαλισμό και στα στοιχειώδη αιτήματα. Αυτό απέδειξε και η στάση της, κατά την καταγγελία που κατέθεσε η παράταξή μας για την αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά στο βαθμολογικό κέντρο μέλους και εκπροσώπου της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ., συμπεριφορά την οποία μάλιστα επικρότησε (!), κατακεραυνώνοντας την παράταξή μας…

6) Αξίζει να σημειωθεί ότι σιωπή τήρησε η ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και για την αντιδημοκρατική-αντισυλλογική συμπεριφορά κάποιων διευθυντών, στελεχών της ΠΑΣΚ, που απείλησαν και δίωξαν μαθητές, που πρωτοσταστούσαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ αισθητή ήταν και η απουσία της από κινητοποιήσεις στήριξης των αδιορίστων συναδέλφων.

7) Στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, η σταθερή προσήλωση της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ στο «ευρωπαϊκό»-ανθρώπινο πρόσωπο, στην περιλάλητη «Ευρώπη των λαών» όχι μόνο αποπροσανατολίζει τη βάση, αλλά ακόμη και σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εξευγενίζει τον Ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της Ε.Ε. και παραπλανητικά προβάλλει τη …δυνατότητα της μεταστροφής του σε..φιλολαϊκό μηχανισμό.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό πως θεωρούμε ότι η ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ, τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε ιδεολογικο-πολιτικό επίπεδο, ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ.

Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι, στη δύσκολη για τα λαϊκά στρώματα συγκυρία που διανύουμε, η εκλογική συρρίκνωση της ΠΑΣΚ και η συνακόλουθη εκλογική άνοδος των αριστερών παρατάξεων συνολικά σηματοδοτεί, ανάμεσα στα άλλα, και μια σημαντική απαίτηση της βάσης ΓΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αριστερού-διεκδικητικού κινήματος.

Στη βάση επομένως αυτή, έστω κι αν η ιδεολογικο-πολιτική γραμμή και συνδικαλιστική δράση της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ταξικής ανασύνταξης του σωματείου, λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις προαναφερόμενες συνθήκες, δηλώνουμε ότι ΔΕΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τους υποψηφίους της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ στη διεκδίκηση των διαφόρων αξιωμάτων, διατηρούμε όμως ως αναφαίρετο το δικαίωμά μας να ασκούμε την ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΑΣ στη λαθεμένη για την προώθηση των ταξικών συμφερόντων συνδικαλιστική της γραμμή και για το λόγο αυτό ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ για την ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στην εκλογική διαδικασία διεκδίκησης των αξιωμάτων του προεδρείου και των υπόλοιπων του Δ.Σ. του σωματείου.

Συγκεκριμένα, η εκλογική μας συμπεριφορά καθορίζεται από τη συνολικότερη ιδεολογικο-πολιτική μας αντίληψη και συνδικαλιστική μας δράση, στην κατεύθυνση της ταξικής αναδόμησης του σωματείου και συνολικότερα του συνδικαλισμού και γι’ αυτό το λόγο :

  • ΨΗΦΊΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Σ., στη βάση της λογικής που αναπτύξαμε παραπάνω.
  • ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ, ΠΑΣΚ ΚΑΙ ΔΑΚΕ.
  • ΔΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΞΙΩΜΑ.
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΥΨΙΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ–ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ – ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ – ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, καταθέτοντας ξανά όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της μαζικής συλλογικής αντίστασης σε όλη την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, που επιτάσσουν τα μνημόνια της Υποδούλωσης του λαού και του τόπου στα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*