Ενιαίο Μέτωπο Αντίστασης Καθηγητών Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας: Αλληλεγγύη στους εργάτες της Χαλυβουργίας

                                                                                                        “ Στον άνισο αγώνα μπήκες μάτωσες, χαρά απ’ την δουλειά σου δεν λαβαίνεις

 καρτέρι το καρτέρι πας και χάνεσαι, το χέρι σου γροθιά πότε θα φέρεις;”.

                                                                                                                                                                   Σταύρος Δικαίου Φονικάκος, μεταλλεργάτης

Ζουν στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Δυτικής Αττικής: στο Πέραμα, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, την Ελευσίνα, τα Άνω Λιόσια. Τα παιδιά τους γεννιούνται, μεγαλώνουν και παίζουν δίπλα σε βιομηχανίες, χωματερές και αποθήκες. Δουλεύουν στις πιο σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες, με 40 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα, 60 το καλοκαίρι. Κατάστικτο το πρόσωπο και τα χέρια τους απ’ τα καψίματα. Η φωνή τους έχει μια μόνιμη βραχνάδα από τη σκόνη που εισπνέουν και τις αναθυμιάσεις ενώ οι περισσότεροι είναι βαρήκοοι απ’ τα πολλά ντεσιμπέλ. Οι δεκάδες εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους το …ατσάλι. Το έμαθαν με τα καθημερινά μεροκάματα του τρόμου και του θανάτου. Με τους επτά νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες συναδέλφους τους, τα τελευταία χρόνια.

Οι 379 εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» (συμφερόντων Μάνεση), στη Βιομηχανική Ζώνη Ασπροπύργου, από τις 31 Οκτωβρίου βρίσκονται σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ. Αρνήθηκαν τον εκβιασμό της ιδιοκτησίας που  ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, από 8ωρο σε 5ωρο. Η εργοδοσία ανταπάντησε απολύοντας άμεσα 50 εργαζόμενους ενώ επισείει την απειλή αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας προκειμένου να κάμψει τη σθεναρή τους αντίσταση.

Ο ανυποχώρητος αγώνας των χαλυβουργών συμπλήρωσε ήδη πενήντα ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων προκαλώντας το πανελλαδικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αφυπνίζοντας τα κοινωνικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης φορέων, οργανώσεων και προσώπων που σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους απεργούς, προσφέροντας ηθική και υλική στήριξη. Γεμίζει καθημερινά η αποθήκη του σωματείου τρόφιμα, είδη ρουχισμού, … παιδικά παιχνίδια!

Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Κατοχής για κάποιους η «κρίση είναι ευκαιρία»: για τη συμπίεση του κόστους εργασίας, την ελαστικοποίηση και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την εμπέδωση κλίματος υποταγής και ηττοπάθειας στον κόσμο της εργασίας. «Δε γυρίζουμε στο ‘‘θάνατο’’ για 500 ευρώ!» λένε με μια φωνή οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία. Να η ευκαιρία!

Γιατί, ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ:

Είναι νησίδα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην επικράτεια του φόβου και της τρομοκρατίας που απλώνεται στην πατρίδα συνθλίβοντας το σώμα και την ψυχή του λαού μας.

Είναι μάθημα υποδειγματικής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΕΝΟΤΗΤΑΣ για μας και τα παιδιά μας.

Πρέπει να ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ άμεσα και δυναμικά από το σύνολο των εργαζομένων, να γίνει η προμετωπίδα της αμφισβήτησης και της απόρριψης του επαίσχυντου και επαχθούς Μνημονίου.

Μας αφορά ΟΛΟΥΣ, αφού η ΝΙΚΗ τους θα αποτελέσει ισχυρό ΑΝΑΧΩΜΑ στη βαρβαρότητα που επιβάλλει η Τρόικα, η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου και τα υποζύγιά της.

Το ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία καλεί κάθε συνάδελφο που αντιλαμβάνεται την κοινωνική, ταξική και ανθρωπιστική σημασία του αγώνα των χαλυβουργών να συμβάλει στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ των απεργών. Κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων, αντί της συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης (όπου υπάρχει ήδη ικανοποιητική προσφορά) προκρίθηκε ως προσφορότερη επιλογή  η συγκέντρωση χρημάτων αφού το οικονομικό πρόβλημα των απεργών είναι οξύτατο. Κάθε συνάδελφος (ατομικά) και κάθε σύλλογος διδασκόντων (ομαδικά) μπορεί να καταθέσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Μανιακίου & Κορίνθου) την προσεχή ΤΕΤΑΡΤΗ 21/12, ώρα 8-10 μμ. προκειμένου αντιπροσωπεία του Μετώπου να παραδώσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί στο Συνδικάτο Εργαζομένων σε επίσκεψη που θα γίνει στο εργοστάσιο πριν από τα Χριστούγεννα. Για την παραλαβή και την παράδοση των χρημάτων θα εκδοθούν οι σχετικές αποδείξεις.

Υ.Γ.: Όσοι, τούτες τις μέρες, πάμε στην Αθήνα για …ψώνια ή διασκέδαση, εκεί κοντά στον Ασπρόπυργο, που κλείνουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου από την ανυπόφορη δυσοσμία, ας κάνουμε μια στάση στη Χαλυβουργία. Θα δούμε σκηνές από το μέλλον.

 

 

 

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Πάτρα, 19 Δεκέμβρη 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*