…του κοινού ποινικού δικαίου (1)

Δήλωση της Αγγελικής Φατούρου, μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Εκπροσώπου των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ με τις ΔΗΛΩΣΕΙΣ της κ. Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
(υπουργού δια της βίας κατάρτισης και ανεργίας)

…του κοινού ποινικού δικαίου (1)

Το καλοκαίρι του 1997 ο αλήστου πολιτικής μνήμης υπουργός παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης καταργεί την Επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών (παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο) και με τους νόμους 2525 και 2640 δίνει την καίρια μαχαιριά στο σώμα του δημόσιου σχολείου. Δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί κινητοποιούνται μαχητικά σ’ όλη τη χώρα ενάντια στο νομοθετικό του έκτρωμα, το οποίο τα επόμενα χρόνια, υπό το βάρος των αντιδράσεων μαθητών-εκπαιδευτικών-γονιών, επιδέχεται δεκάδες τροποποιήσεις και αλλαγές.
Με τις σημερινές της δηλώσεις η κ. Α.Δ., δώδεκα χρόνια μετά, αφ’ ενός καλεί μερικές χιλιάδες ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών -απ’ τους Φούρνους της Ικαρίας μέχρι την Ίο, κι απ’ τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο- ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ, αφήνοντας τα δημόσια σχολεία στο έλεος της υπολειτουργίας και της εγκατάλειψη, και αφ’ ετέρου ξεκαθαρίζει ότι ο θεσμός του αναπληρωτή και του ωρομισθίου καθηγητή, δηλ. το δουλεμπόριο της ελαστικής εργασίας, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
Όσοι πίστεψαν τα πασοκικά φούμαρα περί του αντιθέτου αποδεικνύονται τραγικά αφελείς…

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε θα σταματήσουν οι πίνακες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα αλλάξουν από τη στιγμή που θα υπάρξει νόμος στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όλες οι προσλήψεις, όλοι οι καθηγητές θα είναι μόνιμοι πλέον;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βεβαίως. Πάντα θα χρειάζεται ο θεσμός των αναπληρωτών, γιατί το ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι στην εκπαίδευση δημιουργούνται συνεχώς κενά…Υπάρχει λοιπόν πάντοτε η ανάγκη των αναπληρώσεων. Και οι αναπληρωτές θα πρέπει να επιλέγονται με το ΑΣΕΠ, δηλαδή οι κατάλογοι που θα υπάρχουν και αυτοί που θα περνούν από το ΑΣΕΠ, είναι αυτονόητο ότι θα επιλέγονται από τους καταλόγους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία των εξετάσεων. Αυτό θέλω να γίνει σαφές, να μην υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κατά το δοκούν, για οποιαδήποτε δράση γίνεται στην εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ωρομίσθιους θα τους διατηρήσετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα διατηρηθούν μέσα σε πρώτη φάση γιατί είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, ή σε ειδικότητες, το πρόβλημα είναι σε ειδικότητες, αλλά και εκεί θα υπάρχει η επιλογή από τους συγκεκριμένους πίνακες.»

Δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αφού σύρθηκαν μια και δυο και τρεις φορές στον εξευτελισμό του ΑΣΕΠ, αφού αναγκάζονται για χρόνια να δουλεύουν για 300 ευρώ –απλήρωτοι ενίοτε για δυο χρόνια– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, περιπλανώμενοι σε 2 ή 3 σχολεία κάθε βδομάδα, με μόνο κίνητρο τη συλλογή μορίων προϋπηρεσίας (όπως οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ορίζουν) πληροφορούνται σήμερα από την κ. Υπουργό ότι οι παρόντες πίνακες (που συγκροτούνται από προϋπηρεσία, από μόρια επιτυχίας στον ΑΣΕΠ, από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους κλπ) καταργούνται!
Και γιατί, λοιπόν, να παραμείνουν στα σχολεία;
Αίσχος, απάτη, φθηνή προπαγάνδα περί «αξιοκρατίας», ευτελισμός κάθε έννοιας δικαιοσύνης και ισονομίας, αυτή είναι η ουσία των διακηρύξεών τους.
Δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά μας. Θέλουν ένα φθηνό υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο, με χειραγωγημένους περιφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Αλλά να είναι σίγουροι ότι θα μας βρούν μπροστά τους, χιλιάδες εκπαιδευτικούς – μαθητές – εργαζόμενους!
Το φάντασμα του Αρσένη πλανιέται ήδη πάνω από το, ευρισκόμενο παραπλεύρως του Μολ, κτίριο στο Μαρούσι…

ΑΘΉΝΑ, ΠΕΜΠΤΗ 12/11/2009
6974438720, agelikifatourou@gmail.com