Στις 5 Νοέμβρη απέχουμε από τις ηλεκτρονικές ψευτοκλογές της Κεραμέως!

Στις 5 Νοέμβρη απέχουμε από τις ηλεκτρονικές ψευτοκλογές της Κεραμέως!

Όχι στις εκλογές νοθείας για τα υπηρεσιακά συμβούλια!

Προασπίζουμε τις συλλογικές διαδικασίες και τη δημοκρατία στα συνδικάτα!

Μπλοκάρουμε στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη!

Φέτος στις 5 Νοέμβρη, όπως το 2020, η κυβέρνηση γελοιοποιεί τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων. Τότε ήταν το πρόσχημα της πανδημίας, σήμερα είναι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους»· και στις δύο περιπτώσεις η επιδίωξη παραμένει σταθερή: η αποδόμηση των δια ζώσης εκλογικών διαδικασιών -πρώτα στα υπηρεσιακά συμβούλια και μετά στα σωματεία-, η απομάκρυνση των εργαζομένων από αυτές, η υπονόμευση της συλλογικής δράσης και ο πλήρης έλεγχος των υπηρεσιακών συμβουλίων σήμερα, των σωματείων στη συνέχεια, μέσα από νόθες και διαβλητές εκλογικές διαδικασίες. Και όπως το 2020 απαντήσαμε με αποχή που ξεπέρασε το 90%, έτσι και σήμερα η απάντηση δεν μπορεί να είναι διαφορετική! Στις 5 Νοέμβρη απέχουμε από τις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές!

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές. Η ταυτοπροσωπία δεν διασφαλίζεται. Η εφορευτική επιτροπή δεν μπορεί να ελέγξει αν αυτός που ψηφίζει εξ αποστάσεως είναι πράγματι ο ίδιος ο εκλογέας ή κάποιος άλλος. Η εκλογική διαδικασία ευτελίζεται μια και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Ο εργαζόμενος γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις. Ο πραγματικός έλεγχος της διαδικασίας βρίσκεται έξω και πέρα από τους εργαζόμενους, στους διαχειριστές του συστήματος. Οι εφορευτικές επιτροπές είναι διακοσμητικές. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δόθηκαν ποτέ οι εκλογικοί κατάλογοι, ούτε οι καταστάσεις ψηφισάντων, παρόλο που το αιτήθηκαν τα σωματεία.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι προάγγελος της γενίκευσης της αντίστοιχης διαδικασίας και στα συνδικάτα. Η καθιέρωση και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα είναι στις κεντρικές ρυθμίσεις του συνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη (4808/21), ενός νόμου που ψηφίστηκε λίγους μήνες μετά τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, στοχεύει στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και έχει θέσει υπό διωγμό τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το γεγονός ότι έκτοτε οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες –μόνο οι κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν βγει παράνομες 5 φορές σε δύο χρόνια– δείχνει ποια είναι η πραγματική συνδικαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι απλά ένα τεχνολογικό εργαλείο «ψηφιακής αναβάθμισης». Είναι ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός υπουργείου που επιδιώκει όχι μόνο τον πλήρη έλεγχο των σωματείων μέσα από νόθες διαδικασίες, αλλά και  την αποδόμησή τους με την αποκοπή των εργαζομένων από τη συλλογική δράση. Γιατί, ο συνδικαλισμός δεν γίνεται από τον καναπέ ή από το κινητό· είναι ζωντανή διαδικασία και οι εκλογές του δεν μπορούν να μοιάζουν με «αλληλεπιδράσεις» στα social media. Συνδικαλισμός «εξ αποστάσεως» δεν υπάρχει!

Η αποδυνάμωση των συνδικάτων είναι αναγκαία για να περάσει η κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική. Γιατί στην εκπαίδευση συνεχίζουν να γίνονται σημαντικοί αγώνες που πρέπει να ηττηθούν: οι αγώνες ενάντια στη δημιουργία ενός ταξικού, κατηγοριοποιημένου σχολείου για όλο και λιγότερους, μέσα από την αξιολόγηση και τις διαρκείς εξετάσεις. Ενός σχολείου αντιδημοκρατικού, χωρίς εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς, που στόχο έχει να δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων μειωμένων προσδοκιών. Έτσι, ο αγώνας για τη δημοκρατία στα συνδικάτα πάει μαζί με τον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Γι’ αυτό και σήμερα, οι παρατάξεις που, ξεχνώντας το μήνυμα που έδωσε ο κλάδος το 2020 στην Κεραμέως, συμμετέχουν στις εκλογές των υπηρεσιακών σαν να μην τρέχει τίποτα, είναι και αυτές που έχουν φανεί κατώτερες των περιστάσεων σε κάθε αγώνα που έχει δώσει ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι η ΔΑΚΕ, η ΠΕΚ και οι ΣΥΝΕΚ που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν καμιά πραγματική κόντρα με την κυβέρνηση, που δεν βγάζουν πλέον λέξη για την αξιολόγηση και έχουν κάνει την ΟΛΜΕ σκιά των μεγάλων αγώνων που έχει δώσει ο κλάδος στο παρελθόν. Είναι καθαρή υποκρισία να συμμετέχουν οι παρατάξεις αυτές στις ηλεκτρονικές εκλογές με κεντρικό επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους θα επαναφέρει τον έλεγχο του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια και θα βάλει φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με την αποδοχή και την εφαρμογή της, αλλά με τον αγώνα για την ανατροπή της!

Σε όσους τυχόν καλόπιστα θεωρούν ότι η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να φέρει στα υπηρεσιακά συμβούλια κάποιους καλύτερους αιρετούς, τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά την ίδια τη δυνατότητα του κλάδου να έχει δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και ένα συνδικαλιστικό κίνημα που μπορεί να είναι μαχητικό. Αυτό το διακύβευμα αναγνωρίσαμε ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, μια συνδικαλιστική δύναμη που στις τελευταίες δια ζώσης εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων είχε εκλέξει αρκετούς αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια και γι’ αυτό όχι μόνο δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία με τη συμμετοχή μας, αλλά παλεύουμε για το μπλοκάρισμα του κυβερνητικού σχεδίου. Άλλωστε η ύπαρξη ενός μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο πραγματικός όρος για να μπορέσει να επανέλθει ένας στοιχειώδης έλεγχος από την πλευρά των εργαζομένων στις διαδικασίες των υπηρεσιακών συμβουλίων σε μια εποχή που οι δυνατότητες ελέγχου των πράξεων της διοίκησης από την πλευρά των εργαζομένων περιορίζονται όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστικός είναι ο αποκλεισμός των αιρετών από τα συμβούλια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Σάββατο 5 Νοέμβρη συντασσόμαστε με τις δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που έχουν αποφασίσει ΑΠΟΧΗ από τις ηλεκτρονικές εκλογές, δεν ψηφίζουμε και δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία. Μετατρέπουμε τις ηλεκτρονικές εκλογές σε έναν ακόμα σταθμό των αγώνων που εδώ και τρία χρόνια δίνει το εκπαιδευτικό κίνημα  ενάντια στην νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου και στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση!

 

ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ –ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*