Οι μόνιμοι διορισμοί – ψίχουλα δεν μας ικανοποιούν. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα σε όλα τα κενά!

Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που προσμένουν μια μόνιμη θέση εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση. Χιλιάδες επίσης είναι οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια, τα χρόνια της επιβολής των σκληρών μέτρων των μνημονίων από όλες τις αποχρώσεις των κυβερνήσεων που παρέλασαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ κλπ.), δημιουργώντας χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση, από τη στιγμή που δεν γίνονταν μόνιμοι διορισμοί.

Χιλιάδες είναι οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες που ταξιδεύουν κάθε χρονιά σε διαφορετικούς τόπους ανά την Ελλάδα, ουσιαστικά για να αναπληρώσουν τον εαυτό τους. Χιλιάδες είναι τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα δημόσια σχολεία μη καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες κι όχι τις «ανάγκες» που διαμορφώνουν τα επιτελεία της κυβέρνησης και του υπουργείου σε κάθε διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διορίζει η κυβέρνηση έναν ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών τα 2 τελευταία χρόνια (περίπου 25.000), ενώ οι προσλήψεις των συναδέλφων και των συναδελφισσών αναπληρωτών ξεπερνούν κάθε χρόνια τους 45.000 και στις 2 βαθμίδες και το προβάλει ως το μείζον θέμα.

Οι ελάχιστοι διορισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της απαξίωσης και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και της διαρκούς συρρίκνωσής της, αφού τα κενά υπολογίζονται όχι με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών και τις ανάγκες για καλύτερη και ολόπλευρη γνώση, αλλά με βάση τις οδηγίες και την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που με τόσο ζήλο τόσο η τωρινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, υλοποιούν σε κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του δημοσίου σχολείου. Αξιολόγηση σχολείων, ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, εξετάσεις PISA, πολυπληθή τμήματα, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων, προσεχώς μεταγυμνασιακή μαθητεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνοντας για ακόμη μια φορά την πλήρη συμφωνία της με τον τρόπο πρόσληψης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου ‐ γνωστός ως προσοντολόγιο) τον χρησιμοποιεί για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της διεξαγωγής διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τον διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών.

Το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δημιουργώντας ένα συνεχές κυνήγι συλλογής προσόντων, απαξιώνοντας έτσι πλήρως το πτυχίο ΑΕΙ, διαμορφώνει όρους απίστευτου κανιβαλισμού πριμοδοτώντας τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και τα σεμινάρια ανά την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικό της εγκληματικής λογικής αυτού του συστήματος είναι ότι το 1ο παιδί παίρνει 3 μόρια, αλλά το μεταπτυχιακό 20 μόρια! Αυτό το προσοντολόγιο συνιστά την ντροπή κάθε κυβέρνησης που το εφαρμόζει προκειμένου να διορίσει μόνιμους και να προσλάβει αναπληρωτές και αναπληρώτριες κάθε χρονιά.

Σε όλα αυτά τα άνισα και άδικα μέτρα πρέπει να προστεθεί και η διετής παραμονή των νεοδιορισθέντων συναδέλφων χωρίς το δικαίωμα μετάθεσης τη πρώτη χρονιά, που ουσιαστικά λειτουργεί ως τιμωρία για όλα αυτά τα χρόνια που ως αναπληρωτές οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες έτρεχαν και δίδασκαν σε όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τις μεγάλες εκπαιδευτικών ανάγκες που υπάρχουν. Μια επιπλέον λοιπόν αδικία που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι που βλέπουν την επιθυμία τους να γυρίσουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας να χάνεται ως απόρροια των λιγοστών μονίμων διορισμών και της επιλογής της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια επιπλέον ανασφάλεια στους νεοδιορισθέντες και να τους καταστήσει έρμαιο των διχτυών διαφόρων καλοθελητών, είτε στελεχών της διοίκησης, είτε διαφόρων ρουσφετολογικών τακτικών μιας μερίδας κυβερνητικών, πρώην και νυν κι όχι μόνο, συνδικαλιστών, στελεχών του εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και των μηχανισμών τους.

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ θέλουμε να χαιρετίσουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που διορίστηκαν μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση και να γνωρίζουν ότι τον διορισμό αυτόν δεν τον οφείλουν σε κανένα υπουργό και σε καμία κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως οι διορισμοί αυτοί όπως και οι περσινοί είναι αποτέλεσμα και αποτελούν προϊόν ενός πολυετούς αγώνα του κινήματος της εκπαίδευσης που εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καταλήψεις του υπουργείου παιδείας, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τόσο της τωρινής κυβέρνησης ΝΔ όσο και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα με το που ανακοινώθηκαν οι διορισμοί βγήκαν κάποιοι καλοθελητές – υποτίθεται εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών – για να πουλήσουν εξυπηρέτηση και “βοήθεια” στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες και να τους “πληροφορήσουν” σχετικά με τις διαδικασίες και τα δικαιώματά τους. Μάλιστα συγκεκριμένη παράταξη που θέλει να θεωρείται ότι ανήκει στην εκπαιδευτική αριστερά (ΠΑΜΕ) προτείνει και πρόσωπα για κάθε νόμο ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν με ονοματεπώνυμο και οι συνάδελφοι να «βγάλουν τα συμπεράσματα τους» όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή της κάλπης κάθε είδους. Πρόκειται για νέα ήθη και τακτικές φαίνεται που καμιά σχέση με τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων δεν έχουν, γιατί ακριβώς υποτιμούν τη συλλογική δουλειά του σωματείου και σε αυτό το επίπεδο.

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ σημειώνουμε ότι τα δικαιώματα των συναδέλφων και των συναδελφισσών τα υπερασπίζονται και τα διευρύνουν οι συλλογικοί αγώνες και τα πρωτοβάθμια σωματεία και όχι κάποια λίστα με πρόσωπα – συνδέσμους που προθυμοποιούνται να εξυπηρετήσουν και να πουλήσουν ως ρουσφέτι τα συλλογικά μας δικαιώματα. Εξάλλου οι περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες έχουν κρίση και εμπειρία ώστε να μπορούν να απευθυνθούν στα συλλογικά όργανα σε κάθε περιοχή για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ΕΛΜΕ σε κάθε περιοχή πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή τόσο με τους νεοδιορισθέντες όσο και με τους αναπληρωτές συναδέλφους και συναδέλφισσες ώστε να ενταχθούν με τον καλύτερο τρόπο στη συλλογική ζωή και να έχουν πλήρη ενημέρωση, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την διεύρυνση και ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, για το ζωντάνεμα της αντίστασης σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, ώστε να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης και ανατροπής απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα της κυβέρνησης,της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, τον Σεπτέμβρη να δώσουμε ξανά τη μάχη όπως κάθε χρόνο για το σχολείο που θέλουμε, κόντρα στο σχολείο που μας ετοιμάζουν, το σχολείο της αγοράς, της κατηγοριοποίησης, της αξιολόγησης και της υποταγής, το σχολείο – επιχείρηση.

Να επιβάλλουμε την κατάργηση της ελαστικής εργασίας και της επισφάλειας!

Δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!

Απαιτούμε:

Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

Κατάργηση του προσοντολογίου του νόμου Γαβρόγλου και των απολύσεων!

Καμία σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Δωρεάν στέγη, σίτιση και μετακινήσεις σε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών!

Αύγουστος 2022

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*