Πρόταση Αγώνα για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (28/3 – 01/04)

Όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών! Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΡΩΣΙΑ από την ΟΥΚΡΑΝΙΑ! Καμία εμπλοκή – Καμιά συμμετοχή της χώρας! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας και της ακρίβειας!

Ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων . Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση!

Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, του διαγωνισμού της Pisa, περικοπή της ύλης.

Πρόταση αγώνα προς τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ

Συνάδελφοι,

Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, με την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, επιταχύνει αντιδραστικές και επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς απλώνει βαριά τη σκιά του σε ολόκληρο τον πλανήτη κλιμακώνοντας τις απειλές για γενικευμένη εμπλοκή όλων των δυνάμεων και τον πυρηνικό αλληλοεκβιασμό. Οξύνει απότομα τις άγριες αντιπαραθέσεις και τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία – Κίνα. Δημιουργεί νέα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα που θα τους εξασφαλίζουν δύναμη και εξουσία, κέρδη για τα μονοπώλια τους και την βιομηχανία όπλων, με θύματα πάντα τους λαούς.Τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δεν δικαιολογούν ούτε νομιμοποιούν την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας. Είναι πρόκληση για τους λαούς η στάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ που σήμερα εμφανίζονται ως «εγγυητές της ειρήνης». ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αποτελούν τους μόνιμους εμπρηστές του πολέμου, είναι υπεύθυνοι για δεκάδες επεμβάσεις, βομβαρδισμούς, λεηλασία και διαμελισμό χωρών από τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, ως την Συρία και τη Λιβύη. Είναι τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προκατόχων της που για άλλη μια φορά εμπλέκεται στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Πρώτα μετέτρεψε ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο με τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε με τις ΗΠΑ. Τώρα στέλνει οπλισμό στον πόλεμο της Ουκρανίας για να παρουσιαστεί ως το «καλό παιδί» απέναντι σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καταγγέλλουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας! Να σταματήσει ο πόλεμος τώρα!

Στο εσωτερικό μέτωπο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που λεηλατεί βάναυσα το λαό μας με στόχο την αύξηση των κερδών του. Η καθημερινότητα που ζούμε είναι αμείλικτη! Οι τιμές στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, εκτοξεύονται καθημερινά. Τα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) έχουν φτάσει σε απελπιστικά ύψη. Οι απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούςτου ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά. Ο κόσμος πληρώνει το βαρύ τίμημα της «πράσινης» ενέργειας και της «απελευθέρωσης» από τα «δεσμά» του περίφημου «κρατικού μονοπωλίου» της ΔΕΗ δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων!Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στερεί από το Δημόσιο Σχολείο ζωτικούς πόρους για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα. Η μνημονιακή πολιτική που υπηρέτησαν με ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις μας καταδίκασαν να ζούμε με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, με καταργημένα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, με μισθούς πείνας. Εδώ και 12 χρόνια ζούμε με πετσοκομένους μισθούς κατά 40%, καταργώντας μας ακόμα και τον 13ο και 14ο μισθό! Εν μέσω πανδημίας και με εκατόμβες θυμάτων, η εγκληματική πολιτική της ΝΔ περιέκοψε σχεδόν 1,4 δις ευρώ(!!) από τις κρατικές δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία. Την ίδια στιγμή χαρίζει αμύθητα κέρδη στους κλινικάρχες και στα καλοθρεμμένα και κρατικοδίαιτα ΜΜΕ, αφήνοντας το ΕΣΥ στη μοίρα του! Ο αντιλαϊκός κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη λεηλασία των εισοδημάτων μας η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα δήθεν οικονομικής ενίσχυσης. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μοιράζει ψίχουλα στο λαό που τον καταδικάζει να ζει σε καθεστώς βαθιάς φτώχειας και ανέχειας. Με το άλλο χέρι προσφέρει φοροασυλία και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.Με τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους χρεώνει τον ελληνικό λαό με 11 δις ευρώ στοκάροντας στρατιωτικό εξοπλισμό (Rafale κλπ) πότε για λογαριασμό των Γάλλων ιμπεριαλιστών και πότε για τους Αμερικάνους, και όπως πάντα με θύματα τον ελληνικό λαό! Ο εμπαιγμός τους είναι προκλητικός!

Ως πότε θα ανεχόμαστε να ζούμε με μισθούς φτώχειας; Είναι ο καιρός να απαιτήσουμε να ζούμε από την εργασία μας με αξιοπρέπεια! Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος μισθός!

Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα του ν. «Χατζηδάκη» αποτελεί αντιδραστική τομή για τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει και να υποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, να το θέσει κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, να καταργήσει τη διαδήλωση και την απεργία. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Η πρωτοφανής – για την ιστορία της ΟΛΜΕ –απόφαση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων, πλην των Παρεμβάσεων, να προσφύγουν στα δικαστήρια για τον αυτοδιορισμό τους, αντί να πραγματοποιήσουν εδώ και τώρα Συνέδριο, αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή και ανοιχτή πρόσκληση προς το κράτος για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας.Στρώνει το έδαφος για την εφαρμογή του αντισυνδικαλιστικού ν. «Χατζηδάκη».Να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, τη διαδήλωση και την απεργία.

Όσο κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την «ατζέντα»με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους διάλυσης. Η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας, με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό, αλλά και τα μηδενικά μέτρα προφύλαξης στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία κλπ, οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών και το λαό μας να θρηνεί πάν από 26.000 θύματα. Την ίδια ώρα η αυταρχική και εκδικητική πολιτική της «υποχρεωτικότητας» στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οριστική τους απόλυση! Η ενδεχόμενη απόλυση των υγειονομικών ανοίγει τον ασκό του Αιόλου αφού για πρώτη φορά θα έχουμε άρση της μονιμότητας και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία μας αφορά όλους! Κανένας υγειονομικός να μην απολυθεί!

Την ώρα που τα κρούσματα στα σχολεία παραμένουν αυξημένα πλήττοντας τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιμένει στα απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα μηδενικά μέτρα. Σαν να μην έφταναν αυτά εισηγείται περικοπές στα – έτσι κι αλλιώς – ελλιπή τεστ αφήνοντας κυριολεκτικά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο έλεος της πανδημίας.

Το Δημόσιο Σχολείο μετά τα τόσα χτυπήματα που δέχτηκε από την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις συναινώντας στις επιταγές του ΣΕΒ και της ΕΕ, βρίσκεται τώρα στη δίνη της νεοφιλελεύθερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η ΝΔ υλοποιώντας με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, διαλύει ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο σχολείο. Νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως» ξεθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση, προωθούν την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, ανοίγουν την πόρτα για την επέλαση των ιδιωτών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οικοδομούν το σχολείο των ταξικών φραγμών και των μορφωτικών ανισοτήτων. Διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό και αυταρχικό με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, με διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια και την τρομοκρατία να είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι διώξεις των 114 Διευθυντών σχολείων που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην αξιολόγηση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μετά την τράπεζα θεμάτων, και την ΕΒΕ προωθεί την διαβόητη «ελληνική PISA» επιβάλλοντας νέες εξετάσεις «διαπιστωτικού» χαρακτήρα για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου (και Στ’ Δημοτικού). Επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις διαχρονικές συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα ως μετρήσιμο μέγεθος και να τα συνδέσουν άμεσα με την ατομική αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών καθώς και για να μειώσουν τις προσδοκίες των μαθητών σπρώχνοντας τους προς την κατάρτιση (ΕΣΚ) . Αποθεώνουν τις δεξιότητες και τον ανταγωνισμό έναντι της ολόπλευρης και ουσιαστικής μόρφωσης της νέας γενιάς. Οι εξετάσεις PISA δεν είναι αθώες! Το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνιστικά πρέπει να βάλει φραγμό και να τις ακυρώσει!Λίγες εβδομάδες πριν την εκπνοή του σχ. έτους φανερώνονται τα σοβαρά προβλήματα που συσσώρευσε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων. Με το νέο απαράδεκτο έγγραφο «Κόπτση» το ΥΠΑΙΘ πιέζει τους εκπαιδευτικούς «να βγάλουν την ύλη» για να μην θιχθούν οι «ιερές αγελάδες» των εξετάσεων και το αντιεκπαιδευτικό – ταξικό εργαλείο της «Τράπεζας «Θεμάτων». Παράλληλα όλη η ευθύνη πέφτει ξανά στις πλάτες των εκπαιδευτικών!

Οι 11.700 διορισμοί της περασμένης χρονιάς αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των 40.000 – και πλέον – αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα αμέτρητα κενά στα σχολεία! Παράλληλα οι εργασιακές μας σχέσεις μετατρέπονται σε λάστιχο. Οι παρατυπίες στα ΠΥΣΔΕ δίνουν και παίρνουν, οι τριμηνίτες εκπαιδευτικοί που θα κάλυπταν – δήθεν – τα κενά λόγω της πανδημίας, έρχονται να «βουλώσουν» λειτουργικά κενά ακόμα και τώρα!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε!

  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας! Τώρα πραγματικές αυξήσεις! Αποκατάσταση όλων των απωλειών από την έναρξη των μνημονίων, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό! Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού!
  • Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό- όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς!
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την πανδημία σε όλα τα σχολεία! (15 παιδιά/τμήμα, μαζικά – δωρεάν τεστ για όλους κλπ)
  • Τώρα να γίνει γενναία περικοπής της ύλης σε όλες τις τάξεις! Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, της ΕΒΕ. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι εξετάσεις «PISA»! Φραγμός στα νέα εξεταστικά – ταξικά πλέγματα!

Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε μαζί με μαθητές και γονείς μέτωπο ιδιαίτερα φέτος, μετά και από τα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους μαθητές/τριες μας από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, από τα κενά εκπαιδευτικών, για να μην εφαρμοστούν.

  • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών!Να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης!
  • Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών! Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις! Να καταργηθεί το «προσοντολόγιο» του Γαβρόγλου! Μοναδικά μας εφόδια το πτυχίο και η προϋπηρεσία!
  • Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕΔεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Ακυρώνουμε στην πράξη το ν. «Χατζηδάκη»! Να ανατραπεί το αντεργατικό έκτρωμα!
  • Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης!

Απαντάμε με πολύμορφο – παρατεταμένο αγώνα!

  • Συμμετέχουμε μαζικά – καθολικά στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη! Πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική!
  • Τα εκπαιδευτικά σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλία για αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό – φιλειρηνικό κίνημα!
  • Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα απεργία στην εκπαίδευση με πανελλαδικό κατέβασμα όλων των εκπαιδευτικών για απεργιακή διαδήλωση στην ΑΘΗΝΑ (ενδεικτικά: 10 – 11/5). Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα απεργιακής συμπόρευσης σε ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ και σε όλες τις Ομοσπονδίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα! Διευρύνουμε το απεργιακό μέτωπο!
  • Προχωράμε σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων (ενδεικτικά: 9 – 13/5) των ΕΛΜΕ και ΓΣ Προέδρων (ενδεικτικά: 14/5) αποφασίζοντας τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα!
  • Τιμούμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά! ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Συνδικάτων!
  • Συνεχίζουμε – διευρύνουμε το μέτωπο της απεργίας – αποχής των ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ ενάντια στην αξιολόγηση! Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν απεργία – αποχή από την αξιολόγηση! Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων να κηρύξει εκ νέου απεργία – αποχή!
  • Ακυρώνουμε στην πράξη τις εξετάσεις της «ελληνικής PISA». Εκπαιδευτικά σωματεία – Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονείς μπλοκάρουμε από κοινού την εφαρμογή της και την μη συμμετοχή σ’ αυτές! Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης γονέων για τις συνέπειες αυτών των εξετάσεων.

Μάρτιος 2022

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*