7 Απρίλη-Μέρα διεκδίκησης και αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα το πρωί και στο Υπ. Υγείας στην Αθήνα στις 4μμ με κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ

7 Απρίλιου  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, ένας χρόνος  από την έναρξη της πανδημίας σαν κακό ανέκδοτο ακούγεται ή σαν μαύρο  χιούμορ ο εορτασμός αυτός, όταν στην κορύφωση του τρίτου κύματος  διασωληνωμένοι ασθενείς  αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός Μ.Ε.Θ., γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές στη μάχη με την αρρώστια  σε ένα διαλυμένο δημόσιο σύστημα  υγείας. Ένας χρόνος  όπου η κυβέρνηση βάζει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του «κόστους –οφέλους».

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, με την αποτίμηση της πανδημίας με πάνω από 8.000 νεκρούς στην Ελλάδα η κυβέρνηση κρατάει ερμητικά κλειστές τις πόρτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στους ασθενείς της επιδημίας, για να μη «μολυνθούν» τα κέρδη τους από κορονοϊό, την ώρα που διασωληνωμένοι ασθενείς αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός Μ.Ε.Θ., κάνει πλάτες και αφήνει ατιμώρητους τους εργοδότες που ξεχειλώνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες για να μη θιγούν τα κέρδη τους, την ώρα που τιμωρεί γιατρούς που εφημερεύουν με στέρηση μισθού 15 ημερών επειδή δήθεν δε φόραγαν σωστά τη μάσκα, μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα απέραντο κοβιντάδικο με αποτέλεσμα την εκτίναξη της νοσηρότητας και της θνητότητας, αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, Μ.Ε.Θ., ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ταυτόχρονα επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Ένας χρόνος ωστόσο από την πρώτη κινητοποίηση των υγειονομικών που απαιτούσαν με αγωνία και επιμονή μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ένας χρόνος καθημερινής μάχης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία που «βραβεύτηκε» με προτροπές για ανέξοδα χειροκροτήματα στην αρχή, με απειλές, εκβιασμούς, στοχοποίηση, ΕΔΕ, στερήσεις μισθού, διώξεις στη συνέχεις ακόμα και απόλυση, όποιου υγειονομικού αγωνίζεται στη συνέχεια από την πλευρά της κυβέρνησης. Με ψέματα, παλινωδίες και δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε κλινικάρχες για την «εθελοντική συνεισφορά» τους, την ώρα που ήδη έχουν θησαυρίσει από τους ασθενείς που βρίσκουν κλειστή την πόρτα των νοσοκομείων που μετατράπηκαν σε μιας νόσου.

Για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας  και την προστασία της υγείας του λαού   στηρίζουμε τις διεκδικήσεις  των αγωνιζόμενων γιατρών και υγειονομικών:

  • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, ιδίως των μεγάλων κλινικών τόσο για non covid όσο και για covid περιστατικά (απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, όλο το προσωπικό τους και ο εξοπλισμός τους)
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση της ΠΦΥ.
  • Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές αναγκες του πληθυσμού και με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.
  • Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα  στις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία με ασφάλεια.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.
  • Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
  • Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικοί επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη του κράτους.

Μαζί με  τους υγειονομικούς συμμετέχουμε  στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις εισόδους  των νοσοκομείων τις πρωινές ώρες και στην κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Απρίλη στις 4:00 μμ. στο Υπουργείο Υγείας.

Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να στηρίξουν με κάλεσμα συμμετοχής και προκήρυξη στάσης εργασίας.

Αλληλεγγύη στους μαχόμενους υγειονομικούς!

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*