Κανείς αξιολογητής στα σχολεία, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά!

Μπλοκάρουμε το διαγωνισμό της «ελληνικής PISA»

Ενώ η σχολική χρονιά πηγαίνει προς το τέλος της και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην προσπάθειά του να ξεκινήσει την ατομική αξιολόγηση, παρά τη σοβαρή αντίσταση που αντιμετωπίζει από τον κλάδο. Εκατοντάδες νεοδιόριστοι συμμετέχουν στην απεργία αποχή και υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένας συνάδελφος. Το υπουργείο παρά τις απειλές του δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες του και δίνει συνεχώς αναβολές. Ενώ δεν είναι λίγοι και οι σχολικοί σύμβουλοι που προτίμησαν να τα παρατήσουν και να διεκδικήσουν άλλες στελεχιακές θέσεις. Ακούγεται πλέον αστείο ότι η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτη…

Παρόλα αυτά το υπουργείο για να πετύχει τον πολιτικό του στόχο που είναι να πατήσουν οι αξιολογητές στην εκπαίδευση, ώστε το Σεπτέμβρη να συνεχιστεί η διαδικασία με καλύτερους όρους, ετοιμάζεται να επεκτείνει τη διαδικασία στην Αττική και σε όσες περιοχές της χώρας δεν είχε ξεκινήσει. Μέσα στις διακοπές του Πάσχα ολοκληρώθηκε ο ορισμός των σχολικών συμβούλων και ξεκίνησαν οι κρούσεις στους συναδέλφους με την αποστολή μηνυμάτων από τις ΔΔΕ. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να κανονιστούν τα ραντεβού αξιολογούμενων – αξιολογητών, να αναρτηθούν τα στοιχεία και οι εκθέσεις αυτοαξιολόγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να γίνουν οι πρώτες παρακολουθήσεις μαθημάτων μέχρι να τελειώσουν τα μαθήματα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο ετοιμάζεται να διεξάγει και φέτος το διαγωνισμό της “ελληνικής PISA” σε 300 σχολεία πρωτοβάθμιας και 300 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδιώκει να εδραιώσει ένα θεσμό που η ίδια η υπουργός ονομάζει «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος». Η PISA, λοιπόν, βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την συνολική αξιολόγηση που προωθείται στην εκπαίδευση. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν είναι ένα απλό διαγωνιστικό εργαλείο, αλλά ένας διαγωνισμός που θα δώσει την τεχνογνωσία για να στηθεί ένα ακόμα εργαλείο για την αξιολόγηση των σχολείων, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την κατηγοριοποίηση και το διαχωρισμό τους. Παράλληλα τα αποτελέσματά του θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την τεκμηρίωση – στήριξη των πολιτικών της. Γι’ αυτό και αυτός ο διαγωνισμός συνάντησε πέρυσι την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος και εξελίχθηκε σε φιάσκο. Αυτό θα συμβεί και φέτος!

Continue reading

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση

Κανείς αξιολογητής στα σχολεία, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά!

Την Πέμπτη 13 Απριλίου ανέλαβαν καθήκοντα σε όσες περιοχές δεν είχε γίνει – και στην Αττική – οι νέοι «επιθεωρητές», αυτοί δηλαδή που θα αναλάβουν το έργο της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αμέσως ορίστηκαν τα ζευγάρια αξιολογητή – αξιολογούμενου και ήδη από 13/4, δηλαδή μέσα στην περίοδο των διακοπών, οι συναδέλφοι/φισσες νεοδιόριστοι/ες στην Αττική και σε άλλες περιοχές λαμβάνουν email από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου τις επόμενες μέρες θα βρεθούν αντιμέτωπες/οι με τους αξιολογητές τους, θα κληθούν ατομικά σε συνάντηση μαζί του για να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης (καθήκον σε εξωδιδακτικό χρόνο) και να καθοριστούν οι δυο διδακτικές ώρες που ο/η αξιολογητής/τρια θα μπει για να παρακολουθήσει το μάθημα του/της.

Το υπουργείο σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή των εκλογών, θέλει να δείξει ότι προχωρά την αξιολόγηση για να στηρίξει το νέο αστείο αφήγημά του, ότι με την αξιολόγηση θα λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης! Όπως όμως και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπου το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 20/3/2023 έχει ήδη πέσει στο κενό, έτσι και τώρα η αξιολόγηση δεν θα προχωρήσει. Γιατί η απάντηση των συναδέλφων και στην Αττική δεν μπορεί παρά να είναι η συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όπως έχουν κάνει χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι πρακτικές των επιθεωρητών του ΥΠΑΙΘ στην υπόλοιπη Ελλάδα έφτασαν στα όρια της γελοιότητας: τηλεφωνικές οχλήσεις τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, ραντεβού «γνωριμίας» ακόμη και σε καφενεία, αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα σχολεία, ενώ δεν έλειψε και αξιολόγηση μέσω τηλεκπαίδευσης.

Continue reading

Για το διήμερο του ΚΕΜΕΤΕ και τα συμπεράσματά του

Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί να αποτιμήσει το διήμερο του ΚΕΜΕΤΕ και θα κατατεθεί και στο Δ.Σ. ως τοποθέτηση των ΑΣΠΚ για τα συμπεράσματά του.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διημερίδα του ΚΕΜΕΤΕ με τίτλο “Μορφωτικές Ανισότητες και Εργασιακά Δικαιώματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”. Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ με θέμα: “Όψεις της τηλεκπαίδευσης κατά την περίοδο της πανδημίας”, ενώ τη δεύτερη μέρα η εκδήλωση είχε θέμα “Για ένα συμπεριληπτικό, ανοικτό, δημοκρατικό σχολείο: Προβλήματα, προκλήσεις, προτάσεις”.

Δυστυχώς στα πλαίσια της διημερίδας του ΚΕΜΕΤΕ ακολουθήθηκε μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της ομοσπονδίας διαδικασία, στην οποία με τα χίλια ζόρια ακούστηκαν διαφορετικές φωνές, υπήρξε ελάχιστη συζήτηση και στο τέλος παρουσιάστηκαν συμπεράσματα έτοιμα από πριν. Τόσο η διαδικασία, όσο και το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που στάλθηκε στο ΔΣ για έγκριση, δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση μάχιμων θέσεων για τον κλάδο, πράγμα αναγκαίο σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη μεγάλες μάχες για τον ίδιο το χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Continue reading

Τα ΣΔΕ δεν είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας!

Να λυθούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματά τους. Να ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση, με θέσπιση οργανικών θέσεων. Να ιδρυθούν νέα ΣΔΕ, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών!

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου. Στα χρόνια της λειτουργίας τους, χιλιάδες εκπαιδευόμενοι επανεντάχθηκαν κοινωνικά, επαγγελματικά και αποκόμισαν γνώσεις και πτυχία που τους βοήθησαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Δυστυχώς σήμερα τα ΣΔΕ αντιμετωπίζονται όχι ως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αλλά ως σχολεία για μαθητές δεύτερης κατηγορίας. Έτσι αντί να ενισχύονται, απαξιώνονται διαρκώς, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αιτήματα των Δημοτικών Αρχών και των Τοπικών κοινωνιών για ίδρυση νέων ΣΔΕ. Η σταδιακή υποβάθμισή τους είναι πρωτίστως πράξη κοινωνικής αναλγησίας απέναντι στους μαθητές αυτούς που προέρχονται από οικονομικά – πολιτισμικά μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες..

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη οργανικών θέσεων και στην υποστελέχωση των ΣΔΕ, στα ζητήματα ωρομίσθιου προσωπικού, στους αξιολογικούς πίνακες υποψηφίων, στα κριτήρια μοριοδότησης, στο σύστημα αναθέσεων, στη χρηματοδότηση, στην καταβολή επιδότησης μετακίνησης των εκπαιδευομένων, αλλά και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και συμβούλων.

Continue reading